Det skal ha blitt registrert over 70 000 skogbranner i Amazonas så langt i år. Nå åpner regjeringspartiene KrF og Venstre for å stemme nei når frihandelsavtalen mellom Brasil og Norge skal ratifiseres i Stortinget. Foto: Bruno Kelly/Reuters/NTB Scanpix

Venstre og KrF kan si nei til handelsavtalen med Brasil

Regjeringens juniorpartier Venstre og KrF kan komme til å vende tommelen ned når den omstridte frihandelsavtalen med Brasil skal behandles i Stortinget.

Av NTB Sist oppdatert: 27.08.2019 13.11.26

Regjeringens juniorpartier Venstre og KrF kan komme til å vende tommelen ned når den omstridte frihandelsavtalen med Brasil skal behandles i Stortinget.

– Jeg utelukker ikke at vi sier nei til ratifisering, sier Venstre-parlamentariker og leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ketil Kjenseth til  Klassekampen.

Regjeringen, som en del av Efta, undertegnet fredag en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokken Mercosur, trass i advarsler fra flere miljøorganisasjoner og opposisjonen som er svært kritiske til Brasils president Jair Bolsonaros Amazonas-politikk.

Hittil i år er det registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas, langt flere enn på mange år. Mange av brannene er påsatt.

Avtalen må imidlertid fortsatt ratifiseres av Stortinget. Også KrFs Tore Storehaug sier til avisa at det trengs et større internasjonalt press på Brasil.

– Derfor vil vi ikke forskuttere støtte, men følge utviklingen tett. Det som er helt klart, er at Brasil ikke følger opp sine forpliktelser, sier Storehaug.

Også Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust sier han vil ha vanskelig for å støtte avtalen «så lenge den brasilianske regjeringen godtar ødeleggelse av Amazonas».

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) skal tirsdag møte næringslivet, miljøorganisasjoner og forskere for å diskutere situasjonen i regionen.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.08.2019 13.11.26 Sist oppdatert: 27.08.2019 13.11.26