Hussein* fra Mosul i Irak er en av mange barn som er blitt skadet som følge av krig og konflikt. 14-åringen måtte amputere beinet etter at en granat falt ned ved huset hans. Nå går han ikke lenger på skole og føler seg isolert og hjelpeløs.
Foto: Redd Barna/ Claire Thomas

*navnene på barna er endret for å beskytte deres identitet.

Redd Barna: Skadde barn feilbehandles i krigsområder

Barn rammes hardest av eksplosjoner i krig, men helsehjelpen er tilpasset voksne og helsepersonell har ikke opplæring i å behandle barn, ifølge Redd Barna.

Av NTB Sist oppdatert: 20.05.2019 10.50.49

Eksplosjoner er årsaken i tre av fire tilfeller der barn skades eller drepes i krig, ifølge en ny studie fra Redd Barna.

Den viser at barn får mer alvorlige skader enn voksne, men de har ikke tilgang til like god behandling fordi denne er tilpasset voksne militære, ifølge generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

– Det som finnes av både akutt og mer langsiktig hjelp i disse landene er ofte tilpasset voksne militære og ikke barn, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

Studien er basert på FNs tall fra de fem landene der flest barn skades og drepes av krigshandlinger – Nigeria, Afghanistan, Irak, Syria og Jemen. I tillegg til omfang, har de sett på hva slags skader det er snakk om.

 

Ikke opplæring i å behandle barn

Eksplosjoner i disse landene skjer ofte på bakkenivå, og fordi barn er lavere enn voksne, er de mer utsatt for alvorlige skader mot hode og overkropp.

Dessuten skades større deler av kroppen hos barn enn voksne.

Studien er gjennomført i samarbeid med forskningsgruppen Paediatric Blast Injury Partnership. De samarbeider også med Redd Barna om en håndbok for helsepersonell som behandler disse barna.

– Sannheten er at helsepersonell og leger i krigssoner ikke har fått opplæring i hvordan man skal behandle krigsskadde barn. Nesten alle lærebøker og prosedyrer er basert på forskning av skadde soldater, altså som regel veltrente voksne, sier general Michael von Bertele i forskningsgruppen.

 

– Oljefondet må ut

Redd Barna krever dessuten at oljefondet trekker seg helt ut av våpenindustrien.

Oljefondet har aksjer i flere selskaper som produserer våpen og militært materiell til koalisjonen som kriger i Jemen. Hittil har koalisjonen utført nesten 20.000 luftangrep i Jemen, og i alle fall en tredel av disse har vært mot sivile mål, ifølge Lange.

– Gjentatte ganger har barn og sivile blitt drept med våpen som vi tjener penger på. Det er uakseptabelt for oss som eiere av oljefondet å være med på, sier generalsekretæren i Redd Barna.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 20.05.2019 10.50.49 Sist oppdatert: 20.05.2019 10.50.49