Eivind Aalborg, Kirkens Nødhjelps landdirektør i Etiopia. Foto: Jan Speed

Norske Etiopia-partnere applauderer fredsprisen

Norske hjelpeorganisasjoner i Etiopia applauderer fredsprisen til statsminister Abiy. Det gjør også FN-sjefen.

Av Gunnar Zachrisen og Jan Speed Sist oppdatert: 11.10.2019 12.45.48

Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Etiopia Eivind Aalborg tror fredsprisen vil gi et boost både til interne demokratireformer og til fredsprosesser på Afrikas Horn og i regionen.

Når Bistandsaktuelt ringer ham har han akkurat kommet fra kantinen der lokalt ansatte har jublet over tildelingen.

– Dette er svært positivt. Her i Etiopia vil prisen bli tolket som en internasjonal anerkjennelse av reformprosessene, sier Aalborg.

 

– Styrker reformprosessen

Den erfarne bistandsarbeideren tror prisen vil bli et positivt bidrag og tjene til å forsterke de interne prosessene mot ytterligere demokratisering og åpenhet.

– Abiy har fått til mye endring internt, men det har også vært folk i ledelsen som har motarbeidet hans linje. Det er også årsaken til at det også har vært tilbakeslag og at det har gått tregere enn i starten, sier Aalborg på telefon fra Addis Abeba.

Han viser blant annet til uro i deler av landet. I sommer var det attentater og drap på politiske og militære ledere. Etnisk uro har bidratt til at mellom 2 og 3 millioner mennesker er internt fordrevne etter å flyktet fra sine hjemsteder.

– Det som kan rokke ved prosessen er om det oppstår ytterligere kaos som truer folks sikkerhet på bakken, sier Aalborg.

KN-representanten har inntrykk av at situasjonen er roligere nå enn for få måneder siden, etter at regjeringen har utplassert sikkerhetsstyrker i urolige deler av landet.

– Også for den regionale situasjonen på Afrikas Horn og for situasjonen i Sør-Sudan er dette et positivt signal fra det internasjonale samfunnet. Abiy har ikke bare fått til en avtale og bedret forholdet til  Eritrea, han har også bidratt positivt til forhandlingsklimaet mellom partene i Sør-Sudan, sier Aalborg.

 

– En pris til hele landet

Generalsekretær i Flyktnighjelpen Jan Egeland kaller prisen en seier for Dr. Abiy og en pris til hele Etiopia.

– Da jeg besøkte Etiopia i juni, ble jeg forbløffet over landets økonomiske og sosiale utvikling, inkludert gjestfriheten og evnen til å ta imot flyktninger fra krigsherjede land som Sør-Sudan og Somalia. Etiopia er for tiden vertsland for over 900 000 flyktninger, sier han.

Egeland viser til at landet nylig vedtok en historisk ny lov som gir flyktninger tilgang til tjenester og arbeidstillatelser.

– Det gjorde imidlertid like sterkt inntrykk da jeg møtte mange fordrevne etiopiere som følge av etnisk vold. Rundt 2,3 millioner innbyggere er fordrevne i landet, 1,7 millioner av dem etter flukt fra konflikt. Statsminister Abiy må fortsette å være modig og arbeide for å løse etniske spenninger med fredelige midler, og få slutt på elendigheten og lidelsen til millioner av fordrevne mennesker, sier Egeland.

 

Har skapt håp

Statsminister Abiy Ahmed er en av hovedgrunnene til at det skapes håp over hele Afrika, sier FNs generalsekretær António Guterres om nobelprisvinneren, ifølge NTB.

– Jeg har ofte sagt at håpets vind blåser sterkere enn noensinne over Afrika. Statsminister Abiy Ahmed er en av hovedgrunnene til dette, sier Guterres.

– Han har hjulpet Etiopia og Eritrea med å oppnå en historisk tilnærming, og jeg fikk æren av å være vitne til undertegningen av fredsavtalen i fjor, sier han videre.

Han kaller avtalen en milepæl som har skapt nye muligheter i regionen for stabilitet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.10.2019 12.45.48 Sist oppdatert: 11.10.2019 12.45.48