demonstration, economy, TOPSHOTS, Horizontal

Organisasjonen Zimbabwe Association of Doctors for Human Rights opplyser at 13 mennesker har fikk skuddskader i og utenfor Harare på mandag. Tirsdag kom det meldinger om at fem personer var blitt drept. Foto: NTB scanpix

Fem drept i protester i Zimbabwe

To dager etter at Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa offentliggjorde en kraftig prisøkning på bensin ble landet rammet av omfattende og voldelige protester. Tirsdag patruljerte soldater i gatene.

Av Jeffrey Moyo / Harare og NTB Sist oppdatert: 15.01.2019 07.25.36

Både i hovedstaden Harare og landets nest største by Bulawayo var det mandag og tirdsag demonstrasjoner og opptøyer. 

– Dessverre har dette resultert i tap av liv og eiendom, sa sikkerhetsminister Owen Ncube, ifølge NTB-AFP.  Fem mennesker er blitt drept. Myndighetene legger skylden på opposisjonen. Det samme gjorde de i august i fjor da soldater drepte 6 personer.

Han opplyste ikke hvor mange som var døde eller skadet. Organisasjonen Zimbabwe Association of Doctors for Human Rights opplyser at 13 mennesker har fått skuddskader i og utenfor Harare.

Mandag kveld ble hovedkvarteret til opposisjonspartiet MDC i sentrum av Harare angrepet og påtent av minst 20 mennesker som mistenkes å ha tilknytning til regjeringspartiet. Hovedkvarteret fikk store skader.

Tirsdag ble det skutt tåregassgranater fra et militært helikopter mot demonstranter som blokkerte veier og brente bildekk i sentrum av hovedstaden Harare.

Soldater ble også satt inn mot demonstrantene, som protesterer mot at myndighetene i det skakkjørte landet over natta mer enn doblet prisene på drivstoff.

Også i byen Mutare øst i Zimbabwe ble det meldt om store protester, og ifølge øyenvitner angrep demonstranter der busser og butikker.

Myndighetene stengte tilgang til facebook og andre sosiale medier.

 

Krever samtaler med opposisjonen

Demonstrantene krever at regjeringen innleder samtaler med opposisjonen for å få til en løsning på krisen i landet.

Både i Harare og Bulawayo satte demonstranter opp veisperringer og tente på bildekk. Det var ingen offentlig transport, slik at mange tusener ikke kom seg på arbeid eller på skolen. I sentrum av hovedstaden var det nesten ingen i gatene. I Bulawayo, der opposisjonen står sterk, var det sammenstøt mellom politi og sinte borgere. Flere steder brukte politiet tåregass.

Det var fagføderasjonen ZCTU og allierte organisasjoner som ba som tre dager med nasjonalstreik for protestere mot at regjeringen ikke klarer å løse den økonomiske krisen i landet. 

Manglende tilgang på valuta har gjort at det er mangel på varer i butikkene. Både lærere og leger har vært i streik for å kreve mer lønn. Økningen av bensinprisen er på over 150 prosent i et land med 80 prosent arbeidsløshet.

Tirsdag forsøkte myndighetene å dempe gemyttene ved å love midlertidige lønnsøkninger til offentlig ansatte.

 

– Alt blir mye dyrere

– Med de nye bensinprisene blir alt igjen mye dyrere, sier lærer Tinaya Chiodza (41),  til Bistandsaktuelt.

Like sint er gateselgeren Denis Msipha (32).

– Dersom ikke Mnangagwa handler raskt vil protestene vedvare og folk vil være ut etter å ta ham.

– Folk sier nok er nok. De vil ha penger som de kan leve av. De vil å godt styresett og en økonomi som fungerer, sier opposisjonsparlamentariker Joana Mamombe.

Etter at ha fått kritikk i en offentlig granskning for å ha drept 6 demonstranter i august 2018 holdt militæret en lav profil mandag.Men tirsdag var de igjen å se på gatene. Likevel slo politiet hardt til noen steder - og noen demonstranter gikk til motangrep.

Mens demonstrantene tok til gatene dro president Mnangagwa på en utenlandsreise – først til Russland. Deretter skal han videre til næringslivstoppmøtet i Davos i Sveits. I Russland håper Mnangagwa å sikre nye lån og hjelp til å modernisere hæren.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.01.2019 16.32.34 Sist oppdatert: 15.01.2019 07.25.36