Arbeiderne fra Furukawa har etablert en ny organisasjon og stiller krav til myndighetene om sanksjoner mot selskapet. Nå vil de marsjere til Quito for å fremme sine krav om blant annet erstatninger. Begge fotos: Eduardo Leon / PlanV

Ecuador: Plantasjearbeidere planlegger protestmarsj

Arbeiderne fra plantasjer der det er avslørt slaveri-lignende forhold, er skuffet over manglende reaksjoner fra Ecuadors myndigheter. Nå varsler de en protestmarsj til hovedstaden Quito.

Av Lise Josefsen Hermann Sist oppdatert: 08.04.2019 12.16.33

Den norske honorære konsulen i Ecuador er administrerende direktør i plantasjeselskapet Furukawa. Han ønsker fortsatt ikke å kommentere saken.

Arbeidere fra det skandalerammede firmaet møtte sist onsdag den ecuadorianske arbeidsministeren med sikte på å innlevere en offisiell klage. Klagen beskriver tiltak de ønsker iverksatt mot grove brudd på arbeidernes rettigheter.

For halvannen måned siden ble plantasjeselskapet midlertidig stengt av myndighetene i det søramerikanske landet. Arbeiderne krever at selskapet sanksjoneres før en eventuell gjenåpning.

Det japanskeide selskapet Furukawa produserer plantefiberen abacá, som blant annet benyttes i teposer, papir og bilindustri. Administrerende direktør i plantasjeselskapet er Marcelo Almeida, som har vært norsk konsul i Ecuador de siste 15 årene.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er sjokkert over avsløringene og kaller det et stygt brudd på menneskerettighetene. KrF-statsråden sier han er helt sikker på at den norske ambassaden i Colombia vil følge opp saken.

 

Etterlyser handling

En ny organisasjon, dannet av arbeidere som mener de er blitt utnyttet av Furukawa, retter sterk kritikk mot regjeringen og staten for manglende handling. Det skjer etter at landets Ombudsmann for sivile rettigheter har omtalt arbeidsforholdene som "prekære" og som grove rettighetsbrudd.

Den offentlige erklæringen, med kritikk av myndighetene og selskapet, ble offentliggjort i forbindelse med Furukawa-arbeidernes møte med arbeidsministeren sist uke. Gruppen kaller seg Esperanza de un nuevo amanecer («Håp om et nytt daggry»).

«Vi advarer befolkningen og de statlige institusjonene som er ansvarlige for å sikre våre rettigheter, om risikoen for at det ikke blir noen straffer i Furukawa-saken, at selskapet vil gjenoppta arbeidet snart og at situasjonen med brudd på våre rettigheter vil fortsette. (…) Inntil nå er det fra statens side ikke gjort noe som kan garantere erstatning og sikring av våre rettigheter», står det blant annet i erklæringen.

Ecuadorianske menneskerettsaktivister kaller Furukawa-skandalen den hittil «verste saken om brudd på arbeiderrettigheter i Ecuador”. Saken har skapt stor oppmerksomhet i Ecuador, og det er også dannet en komité for solidaritet med Furukawa-arbeiderne.

I forbindelse med møtet med arbeidsministeren uttalte komiteen:

«Det er opprørende at man tenker på å gjenåpne selskapet uten at det er laget en plan for hvordan arbeidernes krenkede rettigheter vil bli gjenopprettet. Hvordan de kan komme seg ut av denne slavesituasjonen ved å få noe annet å leve av, ved å få tilgang til jord, lån, osv. Erstatning for rettighetsbruddene betyr å få erstatning for den tiden de er blitt utnyttet og har arbeidet under prekære forhold», sa David Suárez fra solidaritetskomiteen til TV-kanalen TVC.

Arbeidere i det skandalerammede japanske firmaet Furukawa møtte i sommer den ecuadorianske arbeidsministeren for å  klage over manglende tiltak mot grove brudd på arbeidernes rettigheter.

Protestmarsj

Arbeiderorganisasjonen har offentliggjort at den vil forberede en protestmarsj mot Quito. Det er flere hundre kilometer fra plantasjene til hovedstaden.

Protestmarsjer er en vanlig måte å demonstrere på i Ecuador og resten av Latin-Amerika. Med marsjen vil arbeiderne kreve en tilfredsstillende dialog med regjeringen på høyeste nivå, og «vi vil komme med vårt forslag til integrert kompensasjon til ofrene for slaveri og utbytting, basert på våre behov og ønsker om igjen å være mennesker frie for utbytting og elendighet».

Marsjen vil, ifølge erklæringen, starte opp i løpet av noen uker.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.04.2019 12.16.33 Sist oppdatert: 08.04.2019 12.16.33