Journalisten Erick Kabendera på tiltalebenken under rettsmøtet i Tanzanias hovedstad Dar er Salaam på mandag. Kabendera, som er en kjent gravejournalist, anklages nå av myndighetene for blant annet å ikke ha betalt skatt. Foto: Reuters/NTB Scanpix 

Foto: STRINGER

Tanzania: Nye anklager mot fengslet journalist

En knapp uke etter at han ble arrestert, ble den tanzanianske frilansjournalisten Erick Kabendera mandag tiltalt for alvorlig økonomisk mislighold, inkludert hvitvasking og skatteunndragelse.

Av Kizito Makoye, i Dar Es Salaam Sist oppdatert: 06.08.2019 15.51.47

39 år gamle Kabendera skulle stille for underrettsdomstolen i Dar es Salaam, der han regnet med å bli løslatt mot kausjon, men våknet i stedet til en ny hard virkelighet. The Guardian-og Economist-korrespondenten vil nå forbli bak lås og slå i påvente av en ny etterforskning.

Den tanzanianske staten kom nemlig med flere nye anklager på mandag, og anklager journalisten for hvitvasking, skatteunndragelse og bidrag til organisert kriminalitet. Dette er forbrytelser hvor det ikke gis tilgang til løslatelse mot kausjon i Tanzania.

Zitto Kabwe, en frittalende folkevalgt tilhørende opposisjonen i Tanzania, mener tiltalepunktene mot Kabendera har blitt fabrikkert for å skremme ham.

– Vi vet at du aldri har konspirert med noen eller mot noen, du er ingen skattesvindler og det har du heller ikke penger til. Du har blitt angrepet på grunn av jobben din, skrev han på sin Facebook-side. Også andre politikere og presseorganer har kommet med støtteerklæringer til  journalisten.

Les også: 

Norge uttrykker bekymring for menneskerettighetsutviklingen i Tanzania

 

Nye anklager

Ifølge tiltalepapirene Bistandsaktuelts journalist i Dar es Salaam har fått se, skal Kabendera angivelig ha utført de straffbare handlingene mellom januar 2015 og juli i år. Han er anklaget for å ha vært involvert i diverse lyssky forretninger hvor formålet angivelig var å høste egen fortjeneste eller motta andre fordeler.

Journalisten er også anklaget for manglende betaling av skatt pålydende rundt 170 millioner tanzanianske shilling, om lag 650 000 norske kroner, til tanzanianske skattemyndigheter. Dette er en enorm sum i tanzaniansk sammenheng.

Ifølge den tredje og siste tiltalen skal Kabendera også ha mottatt en lignende sum, selv om han visste at pengene stammet fra organisert kriminalitet.

Les også: Tanzania: Kjent grave-journalist arrestert

 

Beslaglagt pass

Kabendera fikk ikke anledning til å svare på tiltalen, da denne slags lovbrudd faller innunder domsmyndighet på et høyere rettslig nivå.

Journalistens forsvarsadvokat har tidligere uttalt at klienten hans ville bli tiltalt for oppvigleri i forbindelse med en artikkel publisert i The Economist under tittelen «John Magufuli is bulldozing Tanzania´s freedom», men aktoratet kom altså overraskende opp med ytterligere anklager.

Det har blitt rapportert at politiet i tillegg har konfiskert Kabenderas pass, boliglånspapirer og bil-logg som del av sin etterforskning.

 

Bekymret

Menneskerettighetsaktivister har krevd at Kabendera løslates. Journalisten, som jobber både for lokale og internasjonale medier, ble først arrestert i sitt hjem av sivilkledd politi 29. juli 2019. Måten Kabendera ble arrestert på vakte bekymring. Årsaken var at det har vært en rekke lignende hendelser der folk har blitt bortført av ukjente personer og senere har forsvunnet.

I 2013 ble Kabendera avhørt av det tanzanianske innvandringsdepartementet om forhold tilknyttet hans statsborgerskap. Det ble senere påvist at han er en lovmessig statsborger i Tanzania.

– Jeg mener myndighetene misbruker rettssystemet ved å bruke det til undertrykking og unødig trakassering av en journalist som bare har gjort jobben sin, sier Onesmo Ole Ngurumwa til Bistandsaktuelt. Han er nasjonal koordinator for The Human Rights Defender Coalition, en menneskerettighetsorganisasjon basert i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam.

– Rettsvesenet må aldri få være noe noen kan bruke som våpen for å hevne seg personlig, understreker han.

 

– Prøver å spre frykt

Den erfarne gravejournalisten Bollen Ngetti er også svært kritisk til myndighetene. Han  mener regjeringen bruke sine strenge lover for å spre frykt hos journalister som utfører sitt arbeid.

– Vårt yrke invaderes av maktpersoner som på en feig måte forsøker å tvinge oss til stillhet, det er på tide å stå opp mot denne utpressingen og heve stemmen og fortelle verden at å være journalist i Tanzania i dag anses som en forbrytelse, sier Ngetti.  

En ny runde i saken mot Erick Kabendera kommer opp igjen i rettsapparatet 19. august.

Publisert: 06.08.2019 15.51.47 Sist oppdatert: 06.08.2019 15.51.47