environment, crime, Horizontal

Studenter og politi i kamp under demontrasjon mot drapet på en urfolksleder. Foto: NTB scanpix

Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere jages i Honduras

Norsk Folkehjelp er dypt bekymret over utviklingen i Honduras, der medlemmer av organisasjoner de samarbeider med, blir forfulgt og drept.

Av NTB Sist oppdatert: 07.03.2019 12.15.50

– Norsk Folkehjelp ser med stor bekymring på kriminaliseringen av miljø- og menneskerettighetsforkjempere i Honduras. Nesten all form for politisk motstand blir møtt med trusler, trakassering, straffeforfølgning eller vold, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

I forrige uke ble to medlemmer av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon MADJ skutt og drept. De tilhørte et lokalsamfunn som i lang tid har kjempet for å beskytte skogen i Tolupan-territoriet mot hogst og kommersiell utnytting.

En annen av Norsk Folkehjelps partnere, Leonel George fra organisasjonen COPA, ble nylig pågrepet og fengslet for sin motstand mot et omstridt gruveprosjekt i Guapinol.

Gruvedriften kan ifølge flere forskningsinstitusjoner ødelegge drikkevannet til over 90 000 mennesker. Lokalbefolkningen har kjempet mot prosjektet i flere år, men situasjonen har det siste året tilspisset seg og mange miljøaktivister er arrestert.

 

Tvinges på flukt

– Honduranske myndigheter bruker fengsling og arrestordre for å sette sosiale ledere ute av spill. Mange blir tvunget til å flykte til en annen del av landet, og uten dem er det vanskelig for lokalsamfunnet å fortsette motstanden. Fengsling og arrestordre er en effektiv skremmetaktikk, sier Westhrin.

Honduras er et av verdens farligste land for menneskerettighetsforkjempere. Flere andre ledere i Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner har mottatt trusler og er tvunget til å gå under jorda. Av hensyn til sikkerheten deres må Norsk Folkehjelp holde detaljene skjult.

 

Norge jobber for resolusjon

Ifølge FNs generalsekretær ble det drept fire miljøvernere hver eneste uke i fjor, og mange av dem tilhørte urfolksgrupper som kjemper for å forsvare skog, vann og landområder.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har også uttrykt bekymring for situasjonen, og Norge stiller seg bak en resolusjon i FNs menneskerettsråd, som nå sitter samlet i Genève.

– Vi er glad for at Norge tar dette på alvor og arbeider for å få til en ny resolusjon om miljøforsvareres rettigheter på møtet i Genève. Vi håper Norge også vil benytte anledningen til å ta opp situasjonen i Honduras med landets myndigheter og si klart ifra om at behandlingen av miljøaktivister er uakseptabel, sier Westhrin.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.03.2019 12.15.50 Sist oppdatert: 07.03.2019 12.15.50