demonstration, justice, TOPSHOTS, Horizontal

Jurister i Zimbabwe demonstrerer med krav om at regjeringen respekterer menneskerettigheter og landets lover. Foto: NTB scanpix

Norge øker støtten til rettighetsorganisasjoner i Zimbabwe

Norge øker støtten til organisasjoner i Zimbabwe i kjølvannet av regimets brutale undertrykkelse av protester og streiker. Norskstøttede organisasjoner yter nå juridisk bistand til flere av de arresterte.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 06.02.2019 10.46.29

Dette går fram av utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar til på et spørsmål i Stortinget fra Anniken Huitfeldt (Ap) om hva Norge vil sette i verk av tiltak overfor Zimbabwe for å stanse voldsbruken i landet.

– I lys av situasjonen har vi besluttet å øke den norske støtten til sivilt samfunn i Zimbabwe, svarer Eriksen Søreide.

Utenriksministeren understreker at situasjonen i Zimbabwe er spent og uforutsigbar, og at hun følger utviklingen nøye. Hun mener at selv om det nå ser ut som om uroen og volden har roet seg, så kan det blusse opp igjen.

– I vår kontakt med Zimbabwes myndigheter uttrykker vi vår bekymring for menneskerettigheter og demokratiet i Zimbabwe. Vi oppfordrer også til dialog som inkluderer alle parter, inkludert opposisjonen. Samtidig er det viktig at det blir en etterforskning av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk.

 

Økonomisk krise

Uroen i Zimbabwe blusset opp på nytt for tre uker siden etter at president Emmerson Mnangagwa offentliggjorde et 150 prosent prishopp på bensin. Det kom på toppen av en langvarig økonomisk krise i landet.

Landets største fagforening oppfordret da til en tre dager lang generalstreik. Etter først å ha opptrådt forsiktig begynte sikkerhetsstyrker å skyte med skarpt og arrestere ledende opposisjonstilhengere. Det kom flere rapporter om voldtekter av kvinner og grov vold mot vanlige borgere. Landets internett ble stengt i to omganger.

– Vi kan ikke stole på soldatene som nå har makten. Vi må handle deretter, sier en kilde i Zimbabwe til Bistandsaktuelt.

Aktivister agerer nå på samme måte som de gjorde under årene med undertrykkelsesregimet til Robert Mugabe: De er forsiktig med å bruke telefon, skifter stadig overnattingsted og opptrer ikke offentlig. Flere hundre mennesker er arrestert.

Opposisjonsledere sier at det ikke kan bli reelle forhandlinger og dialog med regjeringen før de arresterte er løslatt.

 

Nye protester

I dag viser sørafrikanske fagforeninger solidaritet med kollegaer i Zimbabwe ved å organisere demonstrasjoner i Beit Bridge – den største grenseovergangen mellom Sør-Afrika og Zimbabwe. Inne i Zimbabwe innledet en av lærerorganisasjoner denne uken en streik for bedre lønn, men uten å få full oppslutning fra medlemmene.

I Cape Town har sørafrikanere og zimbabwere demonstrert utenfor det store sykehuset, Groote Schuur, der de mistenker at Zimbabwes beryktede visepresident får behandling.

Norsk bistand til Zimbabwe

Norsk stat-til-stat-bistand ble stoppet i august 2001 som følge av den autoritære utviklingen i landet og de mer og mer krevde menneskerettslige forholdene. I 2017 ga Norge 88 millioner kroner i bistand til Zimbabwe, mesteparten ble kanalisert gjennom norske ikke-statlige organisasjoner.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.02.2019 10.46.29 Sist oppdatert: 06.02.2019 10.46.29