Ine Eriksen Søreide

Regjeringen gir 1 milliard kroner over tre år til tiltak mot seksuell vold i krig konflikt. Nyheten ble annonsert av utenriksminister Ine Eriksen Søreide på en internasjonal konferanse i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Gir 1 milliard til tiltak mot voldtekt i krig

Norge trapper opp arbeidet mot seksuell vold i krig og konflikt, og gir 1 milliard kroner fordelt over tre år.

Av Asle Olav Rønning og Bibiana Piene/NTB Sist oppdatert: 24.05.2019 12.09.25

Nyheten ble kunngjort på den internasjonale konferansen «Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises» som arrangeres i Oslo. 

Representanter fra over 90 land og frivillige organisasjoner fra hele verden er samlet i Oslo, sammen med fredsprisvinner Denis Mukwege, en rekke ministre og flere FN-topper. Målet er å skjerpe kampen mot seksuell vold i krig og konflikt gjennom å styrke de politiske forpliktelsene og sikre mer penger til dette arbeidet, skriver NTB.

– Fram til nå har innsatsen mot seksuell og kjønnsbasert vold i humanitære kriser hatt for lite politisk oppmerksomhet og vært kritisk underfinansiert, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ifølge nyhetsbyrået.

Hun høstet applaus fra den smekkfulle salen på Oslo Plaza da hun kunngjorde den nye norske satsingen. I år øremerker regjeringen 350 millioner kroner til arbeidet.

Den tilsvarende bevilgningen i 2018 var på 200 millioner kroner.

 

Røde Kors roser økt norsk støtte

Pengene går blant annet til den internasjonale Røde Kors-bevegelsens arbeid for ofrene for seksuell og kjønnsbasert vold. Røde Kors gir et helhetlig tilbud til overlevende for seksuell og kjønnsbasert vold, sier rådgiver Alessandra Nervi i Norges Røde Kors.

Sør-Sudan, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Syria, Colombia, Venezuela, Afghanistan og Myanmar er blant landene der bevilgningen fra Norge skal brukes.

– Dette er et utrolig viktig bidrag, sier Nervi om økningen av Norges støtte.

– Det er vanskelig å få øremerket midler til dette formålet. Bare én prosent av humanitær bistand går til konkrete tiltak for å respondere og forebygge kjønnsbasert og seksuell vold, sier hun til Bistandsaktuelt.

Nervi sier at Røde Kors-komiteen tidligere har fått 25 millioner kroner i årlig bidrag fra Norge. Det ligger an til en vesentlig økning i år. Også de nasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningene skal få støtte. Disse har tidligere ikke fått øremerket støtte til sitt arbeid på feltet.

 

Mer til UNFPA

Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet skal den norske bevilgningen også brukes til å tredoble bidraget til beredskapsstyrker med eksperter på feltet som kan sendes til kriseområder.

Norges skal også gi et betydelig bidrag til FNs befolkningsfond (UNFPA). Dessuten skal norske myndigheter videreføre støtten til norske frivillige organisasjoner og det arbeidet de gjør på landnivå med sine samarbeidspartnere.

Norge arrangerer konferansen i samarbeid med flere FN-organisasjoner, Irak, Somalia, De forente arabiske emirater, Den Internasjonale Røde Kors-komiteen og Kirkens Nødhjelp.

 

– Gjør dypt inntrykk

– Historiene til overlevere for slik vold gjør dypt inntrykk. Voldtekt er et våpen i krig, med ødeleggende konsekvenser. Vi kan ikke lenger stå og se på. Det er tid for handling, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin åpningstale, melder NTB.

Ifølge en pressemelding fra UD ble det i løpet av konferansen lovet to milliarder kroner for 2019 fra til sammen 22 ulike givere til arbeid mot seksuell og kjønnsbasert vold. Det ble også lovet bevilgninger for 2020 og påfølgende år. I tillegg ble det lovet ikke-øremerkede midler for samme formål.

Det ble også lovet en rekke tiltak innenfor juridisk rammeverk og på andre områder.

 

Artikkelen er oppdatert 27.05.2019 kl. 15.00

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 24.05.2019 12.09.25 Sist oppdatert: 24.05.2019 12.09.25