Channel4 News viste nylig avslørende videobilder av forholdene i libyske interneringsleir, samt foto av internerte migranter som er blitt torturert. (Skjermdump fra Channel4)

Migrasjon: Afrika vil hindre EU-støttede «tortur-leirer»

Migranter som plukkes opp av den EU-finansierte libyske kystvakten selges til brutale menneskesmuglere. Det foregår tortur i interneringsleirene. Dette er blant grunnene til at Den afrikanske unionen advarer medlemslandene mot å samarbeide med EU om migrasjonsbistand.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 01.03.2019 13.52.02

Nye avsløringer i britisk presse forteller om omfattende tortur av migranter i EU-finansierte leirer i Libya – et vanstyrt land med kaotiske myndighetsstrukturer, omfattende menneskerettighetsovergrep og der irregulære militser har stor innflytelse.

På sosiale medier verserer det flere torturvideoer av migranter som blir utsatt for bestialske overgrep av sine fangevoktere: Man kan se internerte migranter som får flytende plast dryppet på seg, som piskes eller som kuttes med kniv av menneskesmuglere.

Hensikten er å presse familiene til migrantene i Eritrea, Etiopia og andre steder til å betale enda mer penger til smuglerne, går det fram av en sjokkerende dokumentarfilm laget av britisk Channel 4 News. Situasjonen for migranter i Libya bekreftes av både FN og Human Rights Watch.

 

Umenneskelige forhold

Samtidig viser filmen umenneskelige forhold i interneringsleirene der mennesker stues sammen, og ofte ikke får mat eller vann.

Migranter 4.JPG

Nylig ble et internt notat fra Den afrikanske unionen (AU) lekket til pressen. I notatet advarer AU kyststatene i Nord-Afrika mot å samarbeide med EU om å ta imot migranter som plukkes opp i Middelhavet på vei mot Europa. EU har ønsket at disse migrantene skulle holdes i leirer på det afrikanske kontinentet mens deres søknader opphold i EU-land behandles.

AU mener dette systemet innebærer opprettelsen av det som i praksis blir «interneringsleirer», og at dette representerer et brudd på asylsøkernes rettigheter.

EU-kommisjonen i Brussel har allerede en avtale på plass med Libya. 

I dette kaotiske og brutale nordafrikanske landet er det nå allerede rundt 800 000 migranter, hvorav 20 000 holdes i statlige interneringsleirer. EU har skaffet landet et kystvakt som har til oppgave å hindre migranter fra å krysse Middelhavet. De som stoppes settes i interneringsleirer.

Både FN og Human Rights Watch anklager imidlertid libyske myndigheter for grove og gjentagende brudd på menneskerettigheter.

 

Lokket av bistandspenger?

Marokko har på sin side sagt nei til å etablere det EU liker å kalle «regionale ilandsettingsplattformer». AU-notatet, som den britiske avisa The Guardian har fått tilgang til, uttrykker bekymring for at andre afrikanske land vil bli lokket av utviklingspenger til å gå med på EUs ønsker.

EU etablerte for et par år siden et kjempefond for Afrika der det både skal samarbeides om utvikling, stabilitet og tiltak for å hindre migrasjon ­– EUs Emergency Trust Fund for Africa. Det er dette fondet som finansierer mange av EU-tiltakene i Afrika, blant annet støtten til den libyske kystvakten. Norge har tidligere støttet dette EU-fondet med et eget bistandsbidrag og deltatt som observatør på møter.

Italias høyreekstreme innenriksminister Matteo Salvini ønsker at migrantsentere opprettes rundt hele Sahel-området – i Niger, Tsjad, Mali og Sudan.

– Afrikanske regjeringer frykter at dette kan bli starten på noe som ligner et moderne slavemarked, der «de beste» afrikanere slippes inn i Europa, mens resten skrotes, sier en høytstående AU-embetsmann til The Guardian.

AU kritiserer samtidig EU for å forsøke å opprette bilaterale avtaler heller enn å gå i dialog med organisasjonen sentralt. Unionen representerer 55 afrikanske stater.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 01.03.2019 13.52.02 Sist oppdatert: 01.03.2019 13.52.02