POL

Arild Hermstad og MDG vil bruke handelspolitiske og økonomiske virkemidler for å presse Brasil til å ta bedre vare på regnskogen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

MDG: Bruk handelsavtaler til å verne Amazonas

MDG foreslår en rekke tiltak regjeringen bør sette inn for å løse krisen for regnskogen i Brasil. Ett av dem er å knytte miljøkrav til handelsavtaler. EU-land vil øke presset på Brasil.

Av Fredrik Ljone Holst / NTB Sist oppdatert: 23.08.2019 14.15.36

 

– Ingen nordmenn ønsker å støtte næringer som bidrar til rasering av Amazonas. Hvis oppdrettsnæringen og landbruket fortsetter å kjøpe fôrråvarer fra Brasil, er det nettopp det vi gjør når vi spiser kylling eller laks fra norske fjøs og merder, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad i en epost til NTB.

 

Eierskap og handel

I tillegg foreslår altså partiet at det stilles krav om bevaringen av regnskogen i de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale. MDG mener også at statens eierskap i Hydro og Equinor må brukes aktivt i miljøkampen.

– Regjeringen bør bruke eierskapet til å stille krav til den brasilianske regjeringen om en ansvarlig regnskogpolitikk som forutsetning for videre investeringer i landet, sier Hermstad.

– Brasils regjering har avvist samarbeidslinjen med Norge. Penger er det eneste språket president Jair Bolsonaro forstår. Da må vi ta i bruk handelspolitiske og økonomiske virkemidler for å påvirke politikken.

 

Irland kan si nei

Irlands statsminister har varslet at han vil gjøre nettopp det MDG ønsker. Han har varslet at Irland vil stemme mot en handelsavtale mellom EU og det søramerikanske handelsforbundet Mercosur, med mindre Brasil gjør mer for å rette seg etter miljøstandarder og bevare regnskogen, skriver Irish Times.

– Det er umulig for Irland å stemme for en frihandelsavtale hvis Brasil ikke oppfyller sine miljøforpliktelser, sier Varadkar, som er «svært bekymret for de rekordstore ødeleggelsen forårsaket av skogbranner i Amazonas i år».

Varadkar vil bruke de to årene fram til avtalen skal godkjennes, til å følge nøye med på hva Brasil foretar seg på miljøfeltet.

 

Stanset utbetaling

Norge stanset nylig en utbetaling på 300 millioner kroner som skal bidra til å hindre avskoging. Det er ikke nok, mener Rødt, som mener Norge også må bruke Mercosur-avtalen som brekkstang. Parallelt med EU forhandler og Efta om en frihandelsavtale med søramerikanerne.

– Norge må kreve at den nye handelsavtalen med Mercosur legges på is fram til tydelige krav om bevaring av Amazonas kommer inn i avtalen. Vi har lagt store penger på bordet for å verne regnskog, så når Amazonas står i brann, har vi et ekstra ansvar for å følge opp, skriver nestleder Marie Sneve Martinussen i en epost til NTB.

Hun påpeker at handelspolitisk press har lyktes tidligere og viser til at Mercosur-avtalen ble utvidet til å inkludere løfter fra Brasil om å holde seg til klimaavtalen fra Paris. Det skjedde etter at Frankrike truet med å trekke seg fra avtalen.

– Norge bør bruke muligheten nå til å sikre lovnader i den nye handelsavtalen om at avskogingen reduseres, verneområder beskyttes og urfolks rettigheter tas vare på, skriver Martinussen. Hun vil også at produkter som ødelegger regnskogen, ikke slippes inn på det norske markedet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 23.08.2019 14.15.36 Sist oppdatert: 23.08.2019 14.15.36