Mennesker, Unge, Drenge, Alene, Transport, Cykler, Veje, Natur, Plantager, Marker

Veiutbyggingen i Chikwawa-distriktet sør i Malawi har en prislapp på 170 millioner kroner. Foto: NTB scanpix

Malawi: Verdensbanken stopper veiprosjekt etter sex-trakassering

Verdensbanken har midlertidig stoppet et stort veiprosjekt i Malawi, etter anklager mot den kinesiske kontraktøren om seksuell trakassering og vold mot kvinner.

Av Raphael Mweninguwe, i Malawi Sist oppdatert: 20.08.2019 12.00.48

Den 60 kilometer lange Thabwa-Chitseko-Seven-veien i Chikwawa-distriktet sør i Malawi har en prislapp på 14 milliarder malawiske kwacha (170 millioner kroner). Malawis regjering ga oppdraget til Chinese Railway No.5 Engineering Group Corporation. Rundt 65 prosent av arbeidet er allerede utført.

Verdensbankens landansvarlige Greg Toulmin sier veiarbeidet stoppes mens de alvorlige anklagene blir etterforsket.

– Personell fra Verdensbanken bidrar til gjennomføringen av dette veiprosjektet i Chikwawa-distriktet. De er på regelmessige besøk for å sjekke framdriften og sikre at alle våre policy- og prosedyrekrav blir etterlevd. Etter et besøk nylig har Verdensbanken suspendert alt arbeidet til en kontraktør. Årsakene er alvorlige brudd knyttet til kjønnsbasert vold, seksuell trakassering, samt helse- og sikkerhetsforhold i arbeidet, sier Toulmin.

 

Avdekket av Verdensbanken

Anklagene mot den kinesiske kontraktøren ble avdekket som resultat av inspeksjoner og selskapsgjennomgang som Verdensbanken har plikt til å utføre, legger han til. Arbeidet blir stoppet inntil regjeringen setter i verk de nødvendige tiltakene for å utbedre forholdene.

– Verdensbanken arbeider for at de som har lidd overlast får nødvendig støtte, sier han.

Den statlige veimyndigheten i Malawi, som er ansvarlig for veibygging i landet, bekrefter suspensjonen, men legger til at granskinger er på gang. Arbeidet ble beordret stoppet 1. august, etter at regjeringen allerede hadde brukt nesten 14 millioner dollar av støtten fra Verdensbanken på rehabilitering av underbasen på veien.

Under Verdensbankens inspeksjon på veianlegget klaget kvinnelige arbeidere over at de var utsatt for seksuell trakassering. Kvinnene hevdet at overordnede fra kontraktøren krevde sex i bytte mot tjenester.

Den lokale frivillige organisasjonen Centre for Empowerment of Women and Girls besøkte nylig anleggsområdet for å tilby de kvinnelige arbeiderne informasjon om sine rettigheter. Det var under et slikt møte spørsmålene om seksuell trakassering, vold mot kvinner og dårlige arbeidsforhold kom opp. Spørsmålene ble så fulgt opp av Verdensbanken.

 

Venter på granskningsrapport

Lederen for den kinesiske kontraktøren på stedet, Wang, har sagt til journalister at han ikke var kjent med anklager om seksuell trakassering, men bekreftet at Verdensbanken hadde stoppet arbeidet på anlegget. Han forklarte at han bare kjente til bekymringene over sikkerhetsforholdene for de ansatte, som han sa selskapet arbeider for å forbedre.

Ralph Jooma, minister for transport og offentlige arbeider, bekrefter at hans departement var klar over Verdensbankens stans av arbeidet. Regjeringen vil vente til granskingsrapporten er ferdig med å ta stilling til om arbeidet skal bli gjenopptatt. Den beslutningen vil bli tatt av regjeringen, for kontrakten er mellom regjeringen og kontraktøren, sier han.

Både politiet og veimyndigheten har satt i gang etterforskning og gransking av saken. Veimyndighetens talsperson Portia Kajanga sier en beslutning vil bli tatt straks resultatet av granskingene er klare.

Dette er ikke første gang kinesiske selskaper med oppdrag i Malawi beskyldes for å trakassere malawiere. Under byggingen av Bingu National Stadium ble det kinesiske anleggsfirmaet anklaget for å banke opp malawiere.

Både malawiske og kinesiske myndigheter har vedgått at det har vært konfliktfylte arbeidsforhold mellom malawiere og kinesere, og har begge lovt å forbedre forholdene på arbeidsplassene, til beste for forholdet mellom de to landene.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 20.08.2019 12.00.48 Sist oppdatert: 20.08.2019 12.00.48