Her skal det nye stadion til Big Bullets-laget bygges.

Malawi: Millioner til stadioner mens helse og skoler i krise

Malawis regjering har satt av snaut 20 millioner kroner til bygging av stadioner for to private fotballag, Nyasa Big Bullets og Be Forward Wanderers i Blantyre, Malawis kommersielle hovedstad. Helse- og utdanningsaktivister fordømmer bevilgningen.

Av Raphael Mweninguwe i Malawi Sist oppdatert: 17.09.2019 13.20.12

Finansminister Joseph Mwanamveka kunngjorde støtten til stadionene i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet for 2019/20, som totalt er på 1700 milliarder kwacha, 21 milliarder kroner.

Stadion-støtten møter kritikk, på bakgrunn av økende problemer i helse- og utdanningssektorene i Malawi.

– Det er ulogisk, viser mangel på prioritering og er regelrett misbruk av offentlige midler å finansiere prosjekter for kommersielle aktører når landet står overfor en myriade av finansielle problemer, sier Timothy Mtambo, leder for organisasjonen Human Rights Defenders Coalition (HRDC).

– Om president Mutharika ønsker å finansiere byggingen av stadionene så kan han selv eller hans parti (Democratic Progressive Party) ta regningen, sier Mtambo.

Vil utvikle fotball

– Jeg er overrasket over at regjeringen planlegger å bygge stadionene mens landets sykehus mangler viktige medisiner og skoleelever får undervisning under trær, uten nødvendig materiell, legger han til.

Nysa Big Bullets og Be Forward Wanderers er store fotballklubber med solid økonomi, og Mtamba skjønner ikke hvorfor disse to klubbene skal få offentlig støtte.

President Peter Mutharika forsvarer støtten med at hans regjering vil utvikle fotball i Malawi. Dessuten vil stadionene alltid bli brukt og være en kilde til glede for publikum, argumenterer han.

Regjeringen er fullstendig klar over at landets helsevesen er i krise, men stadion-byggingen er ment å innfri ønskene fra fotballtilhengere fra alle leirer.

– Regjeringen erkjenner mangelen på sykehus og medisiner i landet, sier helseminister Jappie Mhango.

Han sier regjeringen arbeider hardt for å bygge nye helseinstitusjoner og bedre tilgangen på medisiner over hele landet. Han gir helsepersonell skylda for medisinmangelen i offentlige helseinstitusjoner. Noen av dem stjeler medisiner, og vil bli straffet om de tas med stjålne medisiner, sier han.

 

– Uheldig

Francina Gondwe, president i Malawis nasjonale epilepsiforbund, sier til Malawi News at offentlige sykehus mangler medisiner, og appellerer til regjeringen om å sikre at viktige medisiner er tilgjengelig hele tiden.

– Det er trist å oppleve at en pasient som blir innlagt på sykehus får høre at det ikke finnes medisiner, og at de må kjøpe det fra et apotek til en høy pris, sier Gonwe.

Økonomen Henry Kachaje mener det er uheldig at regjeringen planlegger å bygge de to stadionene, og sier regjeringen ikke har mandat til å gjøre det.

– De to klubbene er privateide, og det er tvilsomt om nasjonalforsamlingen kan godkjenne bruk av budsjettmidler på private fotballklubber, sier Kachaje.

Christopher Manja, parlamentariker fra opposisjonspartiet Malawi Congress Party (MCP), har antydet at hans parti ikke vil støtte byggingen av de to stadionene så lenge helse- og utdanningssystemene er i krise.

– Hvordan kan du bygge stadioner når pasienter ligger på gulvet i sykehusene, uten senger og madrasser? Hvordan kan du støtte et slikt prosjekt når barna våre ikke har klasserom og ikke lærebøker? Det går ikke an, sier Manja.

Men både Nyasa Big Bullets og Be Forward Wanderers ønsker støtten til stadionene velkommen, og ber nasjonalforsamlingen godkjenne budsjettforslaget.

Budsjettforslaget tildeler utdanningssektoren 173 milliarder kwacha (2 milliarder kroner), mens helsesektoren tildeles 101 milliarder kwacha (1,2 milliarder kroner).

Til tross for bevilgningene vedvarer de store problemene innen helse og utdanning, fordi det meste av bevilgningene ikke brukes til de tiltenkte formålene.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 17.09.2019 13.20.12 Sist oppdatert: 17.09.2019 13.20.12