Gonyane forsøker å få et svar fra statsråden ansvarlig for datasikkerhet. Faksimile fra Bstop TV

Zimbabwe: Kvinnelige komikere trakasseres av politiet

For en uke siden brøt åtte væpnede politimenn seg inn i huset til komikeren Samantha Kureya, populært kjent som Gonyeti. Hun ble tvunget opp på en lastebil og kjørt til politistasjonen. – Vi er ikke trygge, sier hun til Bistandsaktuelt.

Av Jeffrey Moyo, i Harare Sist oppdatert: 07.03.2019 09.54.40

Foranledningen var at Kureya, hadde lagt ut en video på humorsiden Bstop TV som hadde spredt seg raskt på sosiale medier der komikerduoen Gonyeti og Maggie (ellers kjent som Sharon Chideu ) diskutert «hvem som var best til å overta» – uten at de spesifiserte hva som skulle «overtas».

Innslaget kunne tolkes enten som en diskusjon om musikk eller som en latterliggjøring av regjeringspartiet ZANU-PF der det forgår en maktkamp mellom presidenten og hans visepresident.

– Ikke trygge

På politistasjonen ble de to kvinnene konfrontert med en video fra 2016 der de skal ha hatt på seg noe som lignet en politiuniform, noe som er ulovlig. Videoen tok for seg politivold. De to komikerne ble bøtelagt for 20 dollar før de ble løslatt. De opplevde episoden som traumatisk.

– Vi er ikke trygge i det hele tatt. Vi vet ikke hva som vi skje med oss som komikere. Vi beveger oss kanskje i retning av at politiet en dag vil komme på vår forestillinger for å kontrollere innholdet, sier Kureya til Bistandsaktuelt.

I januar i går ble en annen zimbabwisk komiker, Prosper Ngomashi, kjent som Comic Pastor, arrestert. Han hadde laget en sketsj sammen med USA-baserte Alfred Kainga, der de tilsynelatende gjør narr av president Mnangagwa som forkortet sin ferie for å komme hjem for å løse legestreiken – som allerede hadde vart en måned.

 

Skaper forsoning

– Vi lever i et land der politikk tilhører hverdagen. Når folk med autoritet gjør noe galt så må komikere snakke ut. Myndighetene bør betrakte oss som støttepilarer, sier Comic Pastor.

Ngomashi mener at «humorister arbeider for forsoning».

– Vi skaper humor fordi det er morsomt. Politikere er i politikk for pengenes skyld. Vi er også i komibransjen for pengene. Dersom vi slutter, går vi under. Vi bygger nasjonen gjennom kunst, sier Ngomashi.

Han mener presidenten bør kalle inn til et møte med komikere for å kunne forstå deres utgangspunkt.

– Regjeringen føler seg kanskje terget av humorinnslag, men de frykter oss ikke, sier han.

Gonyane.jpg

Selv om presset fra myndighetene øker, så påpeker Gonyeti at «komibransjen vokser og vårt innhold har påvirkningskraft, og det er vel det som skremmer staten.»

– Vi både underholder og informerer de som er online.

Det hun frykter er økt selvsensur. Mens noen komikere syns det ikke er så farlig å bli tauet inn av politiet for så å bli bøtelagt og løslatt, har denne taktikken skapt frykt hos andre.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.03.2019 09.54.40 Sist oppdatert: 07.03.2019 09.54.40