Kafégjester i Addis Abeba følger med på tv etter at et kuppforsøk i Amhara-regionen nord for hovedstaden ble avverget. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix

Mislykket kuppforsøk i Amhara-regionen i Etiopia – landets forsvarssjef er drept

Angivelig kuppmaker skal være drept

Av NTB Sist oppdatert: 24.06.2019 09.30.49

Etiopias statsminister Abiy Ahmed sier et kuppforsøk er avverget. Både landets forsvarssjef og lederen for regjeringen i regionen Amhara er drept.

Lørdag ettermiddag angrep en «drapspatrulje» et møte mellom høytstående embetsmenn i Bahir Dar, som er hovedstad i regionen Amhara, opplyser statsminister Abiys kontor søndag.

Ambachew Mekonnen, som leder regjeringen i den autonome regionen, ble drept i angrepet,sammen med en av sine rådgivere og justisministeren i Amhara.

 

– Koordinert angrep

Noen timer senere ble Etiopias forsvarssjef Seare Mekonnen drept i hjemmet sitt i Addis Abeba av en livvakt. Også en pensjonert general ble drept i dette angrepet, som fant sted i Bole-distriktet i hovedstaden Addis Abeba, der mange diplomater, bistandsarbeidere og utlendinger bor.

Det opplyser statsministerens talskvinne Billene Seyoum søndag. Hun sier de to angrepene synes å være koordinerte.

– I det som synes å være et koordinert angrep, ble Seare Mekonnen drept i hjemmet sitt av sin livvakt, sier hun.

Kilder opplyser til AFP at livvakten skal være pågrepet, men at Asaminew er på frifot. AP får bekreftet disse opplysningene av to ikke navngitte tjenestemenn.

 

Kuppmaker drept

Den antatte hjernen bak det mislykkede kuppet i Amhara-regionen i Etiopia, brigadegeneral Asaminew Tsige, er drept, opplyser myndighetene i landet.

Tsige ble drept av etiopiske sikkerhetsstyrker i utkanten av Bahir Dar, hovedstaden i den nordlige Amhara-regionen der kuppforsøket fant sted, opplyser en talsmann for statsminister Abiy Ahmed.

Lederen for regjeringen i den autonome regionen, Ambachew Mekonnen, ble drept i lørdagens kuppforsøk,

Asaminew Tsige, som var sikkerhetssjef i Amhara, ble løslatt fra fengsel i fjor etter å ha sonet nesten ti år for et kuppforsøk i 2009.

 

Væpnet militser

Brigadegeneralen dukket nylig opp i en Facebook-video der han oppfordret sivilbefolkningen i Amhara til å væpne seg og forberede seg på et angrep.

Analytikeren William Davison, som jobber for tenketanken International Crisis Group (ICG), tror kuppforsøket skjedde fordi Tsige «sannsynligvis» var i ferd med å bli fjernet fra sin post som sikkerhetssjef.

Ifølge Davison har brigadegeneralen aktivt jobbet for at Amhara skulle gjøre krav på områder i naboregionen Tigray, og han skal ha trent opp militser uten forsvarsledelsens velsignelse.

 

Reformvennlig statsminister

Abiy Ahmed ble valgt til statsminister i april i fjor og har siden da gjennomført en rekke reformer. Han har forsøkt å liberalisere det autoritære styret til sine forgjengere, og han har undertegnet en fredsavtale med nabolandet Eritrea.

Som ledd i endringsprosessene er en rekke militæroffiserer og ledere i landets etterretning blitt pågrepet.

Statsministeren var ikledd militæruniform da han fortalte om kuppforsøket i en TV-sendt tale natt til søndag.

– Det etiopiske folket tror ikke på å tvinge folket til stillhet, på drap eller på å påberope seg makt ved å kreve blodet til sine brødre og søstre. De aksepterer ikke totalitære regimer. Det har de vist gjennom en felles kamp, sa han.

Publisert: 24.06.2019 09.30.00 Sist oppdatert: 24.06.2019 09.30.49