AFRICA, APPLAUSE, BIRTHDAY, BUST, Horizontal, THREE-QUARTER FACE

Jacob Zuma er kjent for å synge på folkemøtene sine. 

Foto: JOHN WESSELS

Ekspresident Zumas musikkplaner slaktes: – Dette er sløseri

Sør-Afrikas korrupsjonstiltalte eks-president lager musikk på skattebetalernes regning.

Av Martin Skjæraasen Sist oppdatert: 04.01.2019 15.52.22

2018 var et mollstemt år for Jacob Zuma. I februar ble han tvunget til å gå av som president, resten av tiden brukte han i retten. 76-åringen er tiltalt for bedrageri, korrupsjon, utpressing og hvitvasking av penger. Blant annet. 

Like før jul gikk han på enda et nederlag. Da besluttet en sørafrikansk domstol at Zuma må betale alle saksomkostningene selv, noe han tidligere var fritatt fra. Etter ti år med etterforskning kan utgiftene ha passert 20 millioner kroner, skriver BBC


Ny plate

Noe av gjelden kan kanskje dekkes inn av Zumas neste prosjekt. Mens han venter på neste runde i retten, skal ekspresidenten nemlig spille inn en plate med motstandssanger, melder BBC.

Plata er det Durban by som har bestilt, og regningen tilfaller skattebetalerne. Ifølge kultursjef Thembinkosi Ngcobo mangler det gode innspillinger av denne symboltunge musikken, som ble brukt for å øke moralen under kampen mot apartheid.

For å bevare denne delen av Sør-Afrikas kulturarv tok han kontakt med Jacob Zuma, som er kjent for å fremføre kampsanger på folkemøtene sine. Særlig «Umshini wami» – «Gi meg maskingeværet mitt» – som står igjen som Zumas signaturlåt. 

– Zuma har talent og forståelse for historien bak og følelsene i denne musikken. Han sang disse sangene på 1980- og 90-tallet. De fleste unge i ANC i dag har aldri hørt dem, sier Ngcobo til BBC.

Her er han i aksjon i 2012: 

 

Politikk, ikke kultur

Durban ligger i KwaZulu-Natal, som er Zumas hjemprovins og politiske bastion. Det er her Zuma pusset opp sin privatbolig for vel 120 millioner skattekroner, penger han senere ble dømt til å delvis tilbakebetale.

At offentligheten skal bruke enda mer penger på Zuma, er opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA) sterkt imot. De mener at innspillingen for «sløsing» og fordekt maktkamp. 

– Selve albumet er ikke problemet, bortsett fra at det vil være offentlig finansiert og vi ikke aner hvor mye det vil koste. Dette dreier seg om splittelsen innad i ANC, hvor Zumas tilhengere ønsker å gi ham en ny plattform etter hans fall, sier Graham til nyhetsbyrået AFP.

Zuma ble tvunget til å gå av som president av sine egne partifeller, etter en bitter maktkamp innad i ANC. Umiddelbart etterpå valgte nasjonalforsamlingen den tidligere fagforeningslederen Cyril Ramaphosa til landets neste president.

ANC, som har styrt Sør-Afrika siden apartheidpolitikken ble opphevet og alle landets borgere kunne stemme, gjorde sitt dårligste valg i lokalvalgene i 2016. Håpet er at presidentbyttet vil lokke velgerne tilbake i neste nasjonale valg, som trolig avholdes i mai.

Innen den tid vil Zumas debutalbum kanskje være ferdig. Det skal spilles inn i april. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.01.2019 15.52.22 Sist oppdatert: 04.01.2019 15.52.22