Siden oppstarten i 2013 har Apps&Girls’ lært over 3000 jenter til å programmere og å lage smartphone-apper. Foto: Kizito Makoye

Koding for likestilling i Dar es Salaam

Leema Lucas (17) sitter som limt til dataskjermen i det travle nabolaget i Dar-es-Salaam, og skriver kode inn i datamaskin. Det er kveld. Hun er en av titalls elever som tar tilleggskurs ved Apps&Girls – som lærer bort datakunnskaper til fremtidens kvinnelige programmere.

Av Kizito Makoye, i Dar-es-Salaam Sist oppdatert: 10.12.2019 09.32.51

Målet er å gjøre avstanden mindre mellom kjønnene i teknologiindustrien. For selv om Tanzania har jobbet for å øke antall kvinner som er del av mannsdominerte jobbsektorer, er andelen kvinner i den teknologiindustrien fortsatt lav.

Lucas bestemte seg for å ta programmeringstimer gjennom Apps&Girls da nettverket besøkte skolen hennes og oppfordret jenter til å lære seg koding og benytte seg av mulighetene som finnes i teknologibransjen. Drevet av troen på at det er i datautdanning fremtiden ligger, ønsker Lucas å skape seg en karriere som programvareutvikler, og kodifiseringstimene hun nå tar, er bare toppen av isfjellet.

 

Lyse utsikter

– Jeg ønsker å få et godt liv av å være programvareutvikler. Fremtiden er veldig lys i teknologibransjen, sier hun.

For å gjennomføre drømmen drar Lucas til Apps&Girls hver kveld for å lære seg ferdigheter som å utvikle gjennomførbare prosjektideer, evaluering av data og utvikling. Apps&Girls’ senter jobber med jenter i alle faser av livet. Siden oppstarten i 2013 har de lært over 3000 jenter til å programmere og å lage smartphone-apper.

Senteret fungerer også som en inkubator hvor jenter får veiledning til å utvikle forretningsideer og presentere ideene sine til potensielle samarbeidspartnere.

 

Programmering vanligere

Dataprogrammeringsundervisning gjennom skolene og organisasjoner over hele Afrika har blitt et stadig vanligere hjelpespråk i vår digitale tid. I Tanzania ansees det som en viktig ferdighet å ha, skal man møte det voksende behovet en rasktvoksende befolkning medfører, og særlig blant jenter, som ofte blir utnyttet og holdt tilbake.

Selv om Tanzania har opplevd en relativt sterk økonomisk vekst fra 6 til 7 prosent det siste tiåret, viser tall at høy befolkningsvekst og rask byutbredelse har ført til at millioner av unge er fanget i fattigdom.

Tanzanias teknologiske økosystem er fortsatt under vekst. Landet har én teknologisenter, Buni. Internett-tilgangen blant Tanzanias 54 millioner innbyggere ligger på 24.14 millioner, eller 43 prosent i 2018, ifølge Tanzanias kommunikasjonsmyndighet (Tanzania Communications Regulatory Authority TCRA).

Stifter av Apps&Girls, Carolyne Ekyarisiima, sier at å utdanne unge innovatører kan bidra til å finne løsninger på problemer som tilgang til strøm, helsevesen og avfallshåndtering. Ifølge henne er det at jenter lærer seg kunnskaper av dette slaget i tidlig alder, positivt for å utvikle kritisk sans og opparbeide seg løsningsorienterte kunnskaper.

– Med en digital kunnskap som dette kan de jobbe selvstendig og ta informerte avgjørelser om livene sine, sier Ekyarisiima.

 

Voksende etterspørsel

Tanzania Commission for Science and Technology (COSTECH) har undersøkt hvordan man skaper mangeartede insentiver for oppfinnelser og innovasjon som kan være av interesse for både entusiaster og finansfolk. Forsker ved COSTECH, Magreth Mushi, sier at når teknologien vokser, vokser også etterspørselen etter dataprogrammerere, og derfor er det nødvendig å utstyre jenter med kodifiseringskunnskap så de kan ta innovasjonsledelsen i fremtiden.

– Dessverre er kvinner betydelig underrepresentert innen vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk, og det gjør det enda viktigere å vise jenter hvordan det å lære koding kan være både fordelaktig og gøy.

Ifølge henne har de aller beste koderne ulike kunnskaper og evner, som problemløsning, logisk tenkning, fantasi og evnen til å multitaske. 

– Når verden avhenger av teknologi, vil de med teknorelaterte kunnskaper ha flere muligheter til å lykkes og skape en egen fremtid», sier hun.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.12.2019 09.32.51 Sist oppdatert: 10.12.2019 09.32.51