Jim Yong Kim

President for Verdensbanken, Jim Yong Kim, går av. Bilde fra banken siste årsmøte i Indonesia. Foto: Goh Chai Hin / AFP / NTB scanpix

Kim går av som sjef for Verdensbanken

Verdensbankens sjef Jim Yong Kim går overraskende av i februar, tre år før han egentlig skulle.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 08.01.2019 00.11.05

En av de absolutte toppjobbene i global utvikling er nå ledig, og det blir antagelig opp til USAs president Donald Trump hvem som skal fylle den.

Verdensbanken er verdens største långiver til utviklingsland og er en svært viktig premissleverandør for global utvikling. I fjor ga banken tilsagn om utbetalinger på 24 milliarder dollar til verdens fattigste land. Mer enn halvparten av dette gikk til Afrika.

Banken gjennomførte i fjor en rekordstor kapitalutvidelse.

Kims avgang var helt uventet og skaper ifølge avisa The Guardian sjokkbølger i den internasjonale bistandsbransjen.

 

Avskaffe ekstrem fattigdom

Verdensbank-gruppen har under Kims ledelse markert seg med sterk vilje til å bidra til å avskaffe ekstrem fattigdom, realisere inkluderende vekst som kommer de fattigste 40 prosent av befolkningen til gode og oppfylle bærekraftsmålene. Kim har også stått i bresjen for å øke finansiering av klimatiltak for å unngå skadelige klimaendringer. Under hans ledelse har banken sluttet å finansiere nye kullkraftverk.

Verdensbanken er en viktig samarbeidspartner for Norge, og årlig kanaliseres tre milliarder kroner av norsk bistand gjennom bankens ulike fond og andre finansielle mekanismer.

Kim, som er født i Sør-Korea men er oppvokst i USA og er amerikansk statsborger, ble utpekt av daværende president Barack Obama til å Verdensbanken i 2012. Kim ble gjenvalgt for en ny femårsperiode i 2016. Han skulle egentlig sittet i stillingen til 2022.

 

Utpekes tradisjonelt av USA

Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) er ektefødte barn av den nye økonomiske verdensordenen som skulle bidra til å gjenreise verden på ruinene av annen verdenskrig. USAs president har alltid utpekt en amerikaner til å lede Verdensbanken, mens IMF tilsvarende alltid har vært ledet av en europeer.

En sentral kilde i en internasjonal bistandsorganisasjon sier til the Guardian at det er opp til USA å utnevne en direktør. Det gir grunn til uro, siden det ikke nødvendigvis er den best egnede som blir utpekt.

– Dette er noe Trump-administrasjonen kontrollerer, og det må være en kilde til bekymring, sier den anonyme kilden til avisa.

Nye stormakter som Kina har tidligere stilt spørsmålstegn ved fordelingen av de internasjonale toppjobbene i Verdensbanken og IMF mellom USA og EU.

 

Har sluppet Trump-kritikk

I klimapolitikken har Verdensbanken under Kims ledelse vært på potensiell kollisjonskurs med USA under president Donald Trump. Likevel er Verdensbankens en av få globale institusjoner som har unngått kritikk fra Trump. I disse dager er Verdensbanken sågar i ferd med å lansere et helt nytt fond for kvinnelige entreprenører, med Ivanka Trump, datter til president Trump, som en initiativtager.

Det er ikke oppgitt noen årsak til at Kim nå velger å gå av. Ifølge internasjonale nyhetsmedier er det ingen spekulasjoner om at han er presset ut. Kim, som er utdannet lege og sosialantropolog, skal starte i ny jobb i et ikke navngitt selskap som arbeider med investeringer i utviklingsland.

– Det har vært en stor ære å tjenestegjøre som president for denne bemerkelsesverdige institusjonen, som er full av lidenskapelige individer dedikert til å ende ekstrem fattigdom i vår levetid, sier han i en uttalelse ifølge NTB.

Organisasjonens nestkommanderende, bulgarske Kristalina Georgieva, vil ta over som fungerende president når Kim går av 1. februar. Prosessen med å finne en ny, permanent leder skal allerede være i gang.

Verdensbankens hovedkontor ligger i den amerikanske hovedstaden Washington DC. Banken har mer enn 10 000 ansatte og kontorer i 120 land.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.01.2019 00.11.05 Sist oppdatert: 08.01.2019 00.11.05