Hvor er Azory Gwanda? spør organisasjonen for beskyttelse av journalister.

Kampanje setter søkelys på savnet tanzaniansk journalist 

Organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) har lansert kampanjen #WhereIsAzory for å skape oppmerksomhet om den savnede tanzanianske frilansjournalisten Azory Gwanda, som har vært savnet i 500 dager.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 08.04.2019 08.11.08

Organisasjonen skriver i en uttalelse at kampanjen har til hensikt å skape oppmerksomhet om Gwandas forsvinning, og krever at Tanzanias myndigheter gjennomfører en pålitelig etterforskning, og offentlig står til ansvar for hans skjebne.

Ifølge uttalelsen kan støttespillere delta i kampanjen ved å dele emneknaggene #WhereIsAzory og #MrudisheniAzory på sosiale medier.

 

Økende undertrykkelse

Journalisten forsvant i en tid med stadig mindre pressefrihet i det østafrikanske landet. Blant annet har myndighetene krevd at medier legges ned, gitt bøter, laget restriktive bestemmelser og utført vilkårlige arrestasjoner av journalister.

– Azory Gwanda er en frilansjournalist som rapporterer om sitt samfunn, og han skal ikke bli enda et navn i statistikkene, sier Angela Quintal, programkoordinator i CPJ.

– Gjennom denne kampanjen ønsker vi å sikre at Gwandas sak blir prioritert av Tanzanias myndigheter, og at vi endelig får svar på hva som har skjedd med ham. Frem til da vil ikke tanzanianske journalister føle seg trygge, sier hun.

Siden president John Magufuli fikk makten i 2015, har pressefriheten gradvis blitt undergravet i Tanzania med innføring av tøffere lover. De hindrer mennesker i å uttrykke meningene sine, noe som er grunnlovsfestet i Tanzanias.

 

Forsvant

Gwanda ble sist sett av familien og venner 21. november 2017, ifølge CPJ. Han fortalte sin kone Anna Pinoni at han måtte ta på seg et nødoppdrag, og ville komme hjem dagen etter. Han har ikke blitt sett siden.

I et intervju med den lokale avisen Mwananchi sier Pinoni at hun tror at forsvinningen er relatert til Gwandas arbeid med en sak om flere mystiske drap i Tanzanias kystregion. Dette synet deler også andre som CPJ har snakket med.

Journalister og medier er redde for hevnaksjoner hvis de snakker for høyt om Gwandas sak. Da to representanter for CPJ ble anholdt over natten og avhørt i fjor, uttalte organisasjonen at de fikk spesielt mange spørsmål om Gwanda.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.04.2019 08.11.08 Sist oppdatert: 08.04.2019 08.11.08