AFP or licensors  Horizontal

Israelske kamphelikoptre og fly angrep – det som av det israelske forsvaret omtales som – Hamas-mål på Gazastripen. Angrepene ble iverksatt bare timer etter at en rakett traff et bolighus nord for Tel Aviv. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB scanpix

Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel

Tross meldingene om våpenhvile mellom Hamas og Israel mandag kveld, ble det gjennomført nye angrep tirsdag morgen.

Av NTB Sist oppdatert: 26.03.2019 08.18.21

Israelske kampfly gjennomførte angrep mot 15 mål i morgentimene tirsdag, opplyser en talsperson for forsvaret. Samtidig fortsatte rakettangrepene fra Gaza mot det sørlige Israel, skriver Jerusalem Post.

Flyalarmen gikk blant annet i byen Sderot gjennom natten. Ifølge avisen ble 30 raketter skutt fra Gaza og inn i israelsk luftrom. Noen ble stanset av rakettforsvaret Iron Dome, mens andre landet i åpent lende. Verken mennesker eller eiendom ble skadd, sier en lokal talsperson.

Blant bombemålene i Gaza var militære installasjoner som tilhører Hamas og gruppen Islamsk jihad.

Rakett- og luftangrepene fortsatte altså etter at Hamas mandag hevdet å ha inngått en våpenhvileavtale med Israel. Avtalen ble forhandlet fram med hjelp fra Egypt, ifølge Hamas-talsmann Fawzi Barhoum.

Myndighetene i Israel hadde mandag ikke kommentert opplysningene.

Kontoret til Hamas-leder Ismail Haniyeh ble angrepet mandag, men gruppens ledelse hadde gått i dekning etter at det først var skutt varselskudd.

Angrepene fra Israel ble mandag iverksatt etter at en rakett skutt fra Gazastripen traff et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen. Her ble sju personer ble såret.

Omtrent samtidig som de israelske angrepene begynte, satt Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus.

– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.

Han har avkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.

Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gaza.

 

Syria reagerer

I forbindelse med at Netanyahu møtte Trump i Det hvite hus mandag, undertegnet Trump en erklæring om USAs anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel.

– Dette var på høy tid å gjøre. Det skulle ha blitt gjort for flere tiår siden, sa Trump.

Tidligere denne måneden varslet Trump at USAs syn på Golanhøydene ville bli endret. På Twitter skrev presidenten blant annet at Golanhøydene er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel.

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

Golanhøydene er et høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967, og har siden etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området.

Regimet i Syria reagerer sterkt på Trumps beslutning om å godta at området kontrolleres av Israel.

– Det er et åpenbart angrep på Syrias suverenitet og territoriale integritet, sier en kilde i det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået SANA.

Samtidig har Russland i kjølvannet av USAs anerkjennelse advart mot en ny bølge av uroligheter i Midtøsten. Angrepene mot Gaza kommer kun uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.

Publisert: 25.03.2019 18.52.47 Sist oppdatert: 26.03.2019 08.18.21