Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttrykte norsk bekymring for menneskerettighetene i landet da hun torsdag møtte Tanzanias utenriksminister Palamagamba Kabudi. Foto: UD / twitter

Søreide om Tanzania: – Norge uttrykte tydelig bekymring

– Det er en forverring av menneskerettighetssituasjonen i Tanzania, inkludert innskrenkinger i ytringsfriheten. Fra norsk side er vi bekymret for dette, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 08.11.2019 11.05.53

Norges bekymring for rettighetssituasjonen ble tydelig uttrykt i møte med Tanzanias utenriksminister Palamagamba Kabudi, forteller hun til Bistandsaktuelt.

Det tosidige møtet i Dar es Salaam torsdag fant sted bare en uke etter at Norges mangeårige bistandspartner hadde høstet krass kritikk fra både Amnesty International og Human Rights Watch.

Begrensninger i ytringsfrihet, et forbud mot å drive politisk aktivitet, attentater, overgrep, trusler og trakassering av opposisjonelle er blant ankepunktene fra menneskerettighetsorganisasjonene. De hevder at det har utviklet seg et stadig sterkere «frykt-klima» i landet etter at president John Magufuli overtok i 2015.

Les mer: Amnesty og Human Rights Watch anklager Tanzania for grove overgrep

– Vi har en åpen og ærlig dialog med Tanzania, og dette er forhold vi har vært tydelige på over tid, sier Søreide i en kommentar per e-post.

 

– Vil trappe opp rettighetsarbeidet

Utenriksministeren har denne uka vært i Tanzania som ledd i et nordisk-afrikansk utenriksministermøte. Hun understreker at Norge ønsker å være en langsiktig partner for Tanzania.

– Forholdet mellom Norge og Tanzania går langt tilbake og Tanzania er et prioritert partnerland. Samarbeidet har i dag økt vekt på politisk dialog, jobbskaping og næringsliv. I utviklingssamarbeidet har vi fokus på styresett, menneskerettigheter og demokrati, og sektorer som elektrifisering, skattereform og petroleumsforvaltning. Menneskerettigheter er en viktig del både av samarbeidet og den politiske dialogen, og vi ønsker å trappe opp menneskerettighetsarbeidet i tiden fremover, sier Søreide.

 

Norge vil ikke kutte i bistanden 

Norge forventer at Tanzania følger opp sine internasjonale forpliktelser på menneskerettighetsområdet, understreker Søreide. Samtidig er det ikke aktuelt å bruke bistanden som en brekkstang for å oppnå politiske motytelser. 

– Vi har forventninger og er klare til å bistå og å være en konstruktiv partner for å bidra til dette. Derfor ser vi det heller ikke som aktuelt å kutte bistand til Tanzania. Vår erfaring er at det nettopp vil kunne ramme grupper som merker forverringen i menneskerettighetssituasjonen mest i dag, og gå utover arbeidet vi gjør på feltet. Her ser vi at organisasjoner som Amnesty Norge deler våre vurderinger, sier hun.

Norges bistand til Tanzania var på knappe 400 millioner kroner i fjor, hvorav 44 prosent gikk gjennom myndighetsapparatet. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.11.2019 11.05.53 Sist oppdatert: 08.11.2019 11.05.53