Jean-Christophe Shako (i midten med hvit vest) ante ikke hvordan møtet med den fryktede Mai Mai-militsen i den ebola-rammede byen Tinge skulle gå. Foto: Jean-Christophe Shako

DR Kongo: Her har den fryktede militsen sagt ja til «norsk» ebola-vaksine

Med livet som innsats oppsøker Jean-Christophe Shako militsledere for å stoppe ebola i å spre seg. Det pågående utbruddet i Øst-Kongo er det verste i Kongos historie.

Av Martin Skjæraasen Sist oppdatert: 13.03.2019 10.59.35

– Det er svært viktig å ha en ærlig dialog med lokalbefolkningen, lytte til deres bekymringer og at vi kan tilpasse oss, sier Shako til Bistandsaktuelt.

Den 49-årige legen koordinerer myndighetenes arbeid for å stoppe ebola-utbruddet i Øst-Kongo. Det er ingen liten jobb. Siden august i fjor er 921 personer bekreftet smittet og 517 døde som følge av dette utbruddet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Og epidemien, den er fortsatt ikke under kontroll.

 

100 opprørsgrupper

Det som gjør arbeidet spesielt vanskelig, er sikkerhetssituasjonen i området. Rundt hundre militser kjemper om makten i Øst-Kongo, og mange er fiendtlig innstilt til helsearbeiderne som prøver å stoppe utbruddet.

Lørdag ble en sikkerhetsvakt drept og en helsearbeider skadet da opprørere begynte å skyte mot en ebola-klinikk i byen Butembo. Dette er det andre angrepet mot dette behandlingssenteret, som tidligere ble drevet av Leger Uten Grenser.

Hjelpeorganisasjonen overlot nylig driften til myndighetene og trakk seg ut etter flere angrep tidligere i vinter.

Da Bistandsaktuelt snakket med epidemologen Jean Christophe Shako før helga, mente han at angrepene foreløpig ikke har gjort det vanskeligere å bekjempe utbruddet.

– Vi har opplevd lignende hendelser i andre ebola-rammede områder, som Mangurudjipa og Biena. Men etter hvert har vi klart å få til et tettere samarbeid med lokalbefolkningen. Situasjonen roet seg og vi fikk stoppet utbruddet. Jeg håper vi klarer det samme i Butembo, sa legen.

AFRICA, DRC, CONGO, EBOLA, VIRUS, VACCINATION, VACCINE, DISEASE, ILLNESS, OUTBREAK, MEDICINE, RESPONSE, DEATH, CONTAGIOUS, VIOLENCE, CONFLICT, REMOTE VILLAGES, MILITIA

Jean-Christophe Shako instruererer kolleger på et behandlingssenter i Butembo. 

Foto: Diana Zeyneb Alhindawi / NTB scanpix

«Drep ham»

Den kjente kongolesiske epidemologen har lang erfaring med å bekjempe ebola under vanskelige forhold. I  2014 ble Shako jaget av ut av en ebolarammet landsby av folk med macheter. Det var under det store ebola-utbruddet i Guinea.

Og da han reiste til Butembo i starten av det pågående utbruddet i Kongo, opplevde han å bli truet. En illsint mobb ropte «drep ham» da han skulle undersøke et mulig ebola-dødsfall i nabolaget deres.

Slike situasjoner er utfordrende, innrømmer han. Men den vanskeligste jobben, det er å overtale opprørere til å gi ham og kollegene fritt leide. Shakos jobb er å oppsøke og vaksinere alle som har vært i kontakt med en smittet person (såkalt «ringvaksinering»). Vaksinen, som ble utviklet med norsk støtte og som fortsatt er på forsøksstadiet, har vist svært lovende resultater.

Problemet er å få den ut til opprørskontrollerte landsbyer. Rundt Butembo er det særlig Mai Mai-militsen som gjør denne jobben farlig.

 

«Alle trodde jeg var gal»

Mai Mai ble opprettet som et heimevern mot angrep fra nabolandet Rwanda. Men gruppene har senere vært innblandet i plyndring, overgrep og brutale massakrer. 

Derfor ble legen, etter eget utsagn, nervøs da han fikk beskjed om en baby som hadde dødd med ebola-symptomer i den Mai Mai-kontrollerte landsbyen Tinge.

For å hindre spredning var det nødvendig å vaksinere alle som hadde vært i kontakt med gutten, men Shako fikk bare med seg en sjåfør og en sykepleier til opprørsbyen. 

- Alle trodde jeg var gal, skriver Shako i et leserinnlegg på Irinnews.

health, virus, disease, army, rebellion, TOPSHOTS, Horizontal

En antatt opprører får hard medfart etter angrepet mot ebola-klinikken i Butembo i helgen. 

Foto: John Wessels / NTB scanpix

Da han kom fram til Tinge, var rundt 50 personer samlet for å sørge over gutten. Shako ble ført til landsbylederens hytte, som ventet på ham med et måltid. 

Lederen var omringet av menn med Mai Mai-amuletter rundt halsen, som mistroisk betraktet alt legen gjorde. Shako beskriver en trykket atmosfære, som først lettet da de begynte å spise og Shako fikk forklart hvorfor han var der. 

Det ble en påminnelse om hvor komplisert arbeidet er. 

– De hadde aldri hørt om ebola eller vaksinen, skriver legen.

Shako holdt et lite foredrag om hva ebola er, hvordan sykdommen sprer seg og hvordan vaksinen fungerer. Etter måltidet gikk lederen ut av hytta, og fikk samlet landsbyen. Deretter ba han alle som hadde vært i kontakt med barnet om å melde seg.

Snart hadde 75 personer rukket opp hånda. De avtalte å møtes på nøytral grunn for å gjennomføre vaksineringen, og neste dag møtte alle opp for å få en dose. Det viste seg at ingen hadde utviklet viruset.

Gjennom dette møtet fikk Shako kontakt med andre Mai Mai-ledere, og kunne dermed nå enda flere landsbyer. Foreløpig har i underkant av 100 000 mennesker fått vaksinen, blant annet ved hjelp av Shakos innsats.

– Å skape tillit under et så dødelig utbrudd er alltid vanskelig. Men dette møtet viste meg, nok en gang, at respekt, medfølelse og ydmykhet kan utrette mye, skriver Shako i innlegget. 

 

Stoler ikke på helsearbeidere

De siste ukers angrep viser imidlertid at tillitsbyggingen må fortsette. Og det er ikke bare opprørere som må overtales. Sivilbefolkningen har ofte dårlige erfaringer med staten, med brutale regjeringssoldater og korrupte embedsmenn. 

Dessuten er det mange som stoler mer på tradisjonelle medisinmenn enn utsendte helsearbeidere, forklarer pressekontakt Jessica Ilunga i Kongos helsedepartement.

– Det er en utbredt oppfatning at helsearbeiderne som dukker opp med ebola-krisen, kun har kommet for pengenes skyld. På grunn av fattigdom og sosial ulikhet, er det mange som blir sjalu og frustrerte når noen plutselig tjener mye penger, sier hun til Bistandsaktuelt.

Jean-Christophe Shako håper likevel å få de lokale på sin side, med sikte på å stoppe utbruddet. 

– Men det er vanskelig å si når. Vi vil fortsette arbeidet for å bryte smittekjeden, og det kan skje veldig raskt om vi har full støtte fra lokalsamfunnet, sier han til Bistandsaktuelt.

Les mer

Butembo ligger i hjertet av ebola-utbruddet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 13.03.2019 10.59.35 Sist oppdatert: 13.03.2019 10.59.35