Tungt bevæpnet politi tok oppstilling utenfor boligen til pastor Evan Mawarire i Harare onsdag. De sto der i flere timer før pastoren ble anholdt og kjørt bort. Foto: NTB scanpix

Zimbabwe: "Frihetspastor" pågrepet etter politisk uro

Den kjente aktivisten Evan Mawarire ble onsdag morgen pågrepet av væpnet politi i sitt hjem i Harare i Zimbabwe. Det skjedde samtidig som den planlagte generalstreiken hadde stor oppslutning.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 16.01.2019 12.41.51

Mawarire er kjent som en aktiv motstander av regimet i landet. Akkurat som han protesterte mot Robert Mugabes jernstyre er han nå aktiv i protestene mot president Mnangagwas regjering. 

Han ble pågrepet etter at myndighetene slo hardt ned på omfattende demonstrasjoner og en generalstreik mot økte drivstoffpriser som begynte i helgen.

Væpnet politiet var ved huset til Mawarire, som er pastor, i flere timer før han ble kjørt bort, med en bibel i hånden.

Mawarire ble kjent etter at han i 2016 organiserte #ThisFlag-bevegelsen som ble en viktig del av landsomfattende protester mot regimet til Robert Mugabe. Regimet til Robert Mugabe siktet pastoren for forræderi, men saken ble avvist av domstolen og han flyktet fra landet. Da han kom tilbake til Harare i februar 2017 ble han arrestert, men løslatt etter hvert. Senere det året var han med på Oslo Freedom Forum.

 

Vil vekke de tause

– Det vi forsøker å gjøre er å vekke et folk som er blitt tause. Folk er blitt skremt til taushet. Nå må vi lære dem å snakke igjen. Vi har en 93 år gammel president, mens befolkningen er ung. De er nøkkelen til framtiden, sa Mawarire dengang.

Etter Oslo-konferansen dro han tilbake til Zimbabwe.

– Kanskje blir jeg arrestert på nytt, sa han da.

De nye protestene i Zimbabwe startet etter at myndighetene i helgen kunngjorde en fordobling av drivstoffprisen for å hanskes med en stadig verre økonomisk situasjon. Mawarire hadde brukt facebook til å oppfordre folk til å støtte den tre dager lange generalstreiken.

Sikkerhetsstyrker har drept minst fem demonstranter og såret ytterligere 25 etter at protestene startet mandag, ifølge Human Rights Watch.

Ifølge Zimbabwe Lawyers for Human Right er minst 62 personer blitt arrestert i forbindelse med de siste tre dagers protestaksjoner.

 

Politi skjøt med skarpt

De tok i bruk både skarp ammunisjon, gummikuler og tåregass etter at demonstranter brente ned en politistasjon, barrikaderte veier med store steiner og plyndret butikker i Harare, Kadoma og Bulawayo.

Bistandsaktuelts korrespondent i Harare forteller om væpnet politi og soldater som banker opp opposisjonstilhengere i byens fattigstrøk og bryter seg inn i husene til kjente opposisjonelle. Tirsdag hadde han problemer med å kommunisere med utlandet etter at myndighetene stengte tilgang til sosiale medier.

Onsdag var de fleste skoler og butikker stengt i hovedstaden Harare.  Offentlig transport er ikke å få tak i, melder lokale observatører.

Publisert: 16.01.2019 12.41.51 Sist oppdatert: 16.01.2019 12.41.51