Rekordmange sivile ble drept i Afganistan i fjor, ifølge en ny FN-rapport. En økning i antall selvmordsangrep rettet mot sivile var en viktig årsak. Bildet er tatt rett etter at en selvmordsbomber utløste bomben sin i Kabul i april i fjor. Journalistene på bildet var kommet for å dekke et annet selvmordsangrep da nok en selvmordsbomber utløste sin bombe. 36 mennesker ble drept i angrepet som IS tok ansvar for. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix

FN: Selvmordsangrep og amerikanske bomber drepte rekordmange afghanere i fjor

I 2018 ble det drept flere sivile som følge av konflikten i Afghanistan enn noe år siden FN begynte å telle antall drepte. Flere selvmordsaksjoner fra IS og økt bombing fra internasjonale styrker er blant årsakene til den dystre rekorden.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 26.02.2019 14.20.34

«Jeg levde et lykkelig liv med min mann og mine fem barn, tre sønner og to jenter. I 2015 var min mann og mine sønner på vei til butikken da en veibombe drepte dem. Fra den dagen har livet mitt vært grusomt. For ikke lenge siden var jeg på vei til legen sammen med mine døtre, bilen kjørte på en veibombe og begge døtrene mine ble drept. Jeg ble alvorlig skadet. Jeg ber om å få å dø og spør om hvorfor jeg lever. Jeg har mistet hele familien min og har ingenting å leve for.»

Dette forteller en 28 år gammel kvinne fra Uruzgan-provinsen i den nye rapporten fra FN i Afghanistan. Hun, mannen og de fem barna er blant de nesten 11 000 sivile som ble drept eller såret i Afghanistan i fjor. 3804 ble drept og 7189 ble såret.

 

32 000 døde siden 2009

Antallet drepte og skadde i fjor økte med fem prosent sammenlignet med 2017. 10 993 sivile ofre er det høyeste tallet FN noen gang har rapportert. FN begynte å levere slike oversikter over sivile ofre som følge av Afghanistan-konflikten i 2009, og tallene har altså aldri vært så høye som nå.

I løpet av disse ti årene har totalt 32 114 sivile blitt drept, og 59 561 har blitt skadet.

– Dette er den tiende FN-rapporten som dokumenteter de sivile lidelsene som følge av konflikten i Afghanistan: mer 32 000 drepte og nesten 60 000 skadde i løpet av ti år. Det er på høy tid at det blir slutt på all tragedien og lidelsen. Den beste måten å få slutt alle drapene og skadene på, er å stanse kampene. Jeg oppfordrer partene til å bruke enhver mulighet til å bidra til dette, sa FN-topp Tadamichi Yamamato da rapporten ble lagt fram i Kabul.

 

IS dreper stadig flere

Ifølge FN-rapporten hadde væpnede grupper som slåss mot regjeringen skylda for 63 prosent av de skadde og drepte. Hovedårsaken til at sivile ble drept er angrep utført av selvmordsbombere og  bruk av såkalte såkalte Improvised Explosive Devices (IED).

Det er «hjemmelagde» bomber og miner som kan være fjernstyrte eller utløses for eksempel ved at en bil kjører over en trykkplate. 

FN-rapporten kritserer opprørsgruppene for å hensynsløst bruke slike IEDer i områder hvor det er stor fare for at sivile rammes. I en del tilfeller brukes de også bevisst mot sivile.

FNs tall viser at Taliban var ansvarlig for 37 prosent av de sivile tapene, en nedgang på sju prosent fra året før.

IS i Afghanistan var ansvarlig for 20 prosent av de drepte. Dette er en økning på hele 118 prosent fra året før.

Taliban sto bak 15 selvmordsangrep i 2018, mens IS ifølge FN var ansvarlig for 36 selvmordsangrep. Angrepene fra IS rettes ofte mot den shiamuslimske minoriteten, fastslår FN.

 

Flere drept av internasjonale styrker

Regjeringshæren og styrker som støtter regjeringen, inkludert de internasjonale styrkene, var ifølge tallene fra FN ansvarlig for rundt av fjerdedel av de sivile skadde og drepte, en økning på 24 prosent siden 2017.

Denne negative utviklingen skyldes ifølge FN to faktorer: «Luftoperasjoner (angrep fra fly og helikopter. Red anm.) fra internasjonale militære styrker og operasjoner utført av regjeringstropper og regjeringsstøttede militser.»

I fjor ble for første gang flere enn 500 afghanske sivile drept som følge av flyangrep. 393 av disse ble drept etter luftangrep utført av internasjonale styrker. Totalt ble 406 afghanske sivile drept etter luft- og bakkeoperasjoner utført av internasjonale styrker. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2017.

Tall fra det amerikanske flyvåpnet viser at USA slapp mer bomber over Afghanistan i fjor enn de siste seks årene. Amerikanske fly gjennomførte i fjor over 7300 tokt hvor et våpen ble avfyrt. 

 

– Dødelig trend

– Vi ser en dødelig trend i Afghanistan der sivile liv blir forsømt i jakten på militære seire. Den økte bombingen er med på å undergrave fredsprosessen, samtidig som opptrappingen koster hundrevis av sivile liv og titalls millioner dollar. Veibomber, luftangrep og målrettede angrep på skoler, sykehus og hjelpearbeidere fra alle parter i konflikten fortsetter å sette livene til afghanske menn, kvinner og barn i fare, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen i en kommentar til rapporten.

Flyktninghjelpen ber nå USA og det afghanske flyvåpenet om å ta umiddelbare steg for å beskytte sivile liv. Det samme oppfordringen går til Norge og andre NATO-land som støtter den militære krigføringen. Egeland understreker at angrep på tett befolkede områder må avbrytes dersom det er sannsynlig at sivile liv vil gå tapt.

– Internasjonale aktører, som nå snakker om fredelige forhandlinger, slipper samtidig enda flere bomber over Afghanistan der de ødelegger liv, hjem og levebrød til mange sivile. Hvis involverte parter virkelig ønsker en slutt på konflikten og skape fred, må de ta de nødvendige stegene for å forhindre at enda flere sivile liv går tapt, sier Egeland.

Mandag denne uken fortsatte fredsforhandlingene mellom USA og Taliban i Qatar. Zalmay Khalilzad, USAs spesialrepresentant for Afghanistan, skrev i går på Twitter: «Akkurat ferdig med en arbeidslunsj med Mulla Barader og hans team. Første gang vi møttes. Nå fortsetter vi med samtaler.»

Mulla Barader er nestkommanderende i Taliban og de fleste obeservatører mener at hans deltagelse viser at Taliban tar forhandlingene på alvor.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.02.2019 14.20.34 Sist oppdatert: 26.02.2019 14.20.34