Xinhua  Politics & Law, wn, POL

10 millioner mennesker strever også med å komme seg på beina etter store flommer som rammet Iran i mars. Mange er helt avhengige av humanitær hjelp for å få mat, rent vann og husly. Foto: Xinhua /NTB scanpix

Flyktninghjelpens arbeid i Iran lammes av USA-sanksjoner

USAs sanksjoner mot Iran er i ferd med å lamme Flyktninghjelpens arbeid i landet, advarer generalsekretær Jan Egeland.

Av NTB Sist oppdatert: 06.08.2019 07.38.42

– Humanitært arbeid blir lammet av politisk motiverte sanksjoner som straffer de aller fattigste, sier Egeland.

– I ett år har vi prøvd å finne banker som kan og vil overføre penger fra våre vestlige givere slik at vi kan hjelpe afghanske flyktninger og flomofre i Iran. Vi har ennå ikke funnet en løsning, og nå renner tiden ut, sier han.

Dersom det ikke blir funnet en løsning i løpet av få dager, vil Flyktninghjelpen bli tvunget til å innstille sin virksomhet i Iran alt i midten av august.

 

Livreddende innsats

– Hvis vi ikke får overført penger i løpet av de neste to ukene, blir vi tvunget til å stanse livreddende hjelp til fattige afghanske flyktninger. De amerikanske sanksjonene gjør at norske, europeiske og andre banker ikke tør å overføre midler europeiske land har bidratt med til hjelpearbeidet i Iran, sier Egeland.

Over 3 millioner afghanere, en av verdens største flyktninggrupper, bor i Iran. Noen har bodd der i flere tiår.

10 millioner mennesker strever også med å komme seg på beina etter store flommer som rammet Iran i mars. Mange er helt avhengige av humanitær hjelp for å få mat, rent vann og husly.

 

Ikke nok mat

– Familier må allerede hoppe over måltider fordi de ikke har råd til nok mat. De selger de få eiendelene de har for å ha råd til å dekke de mest nødvendige behovene. Mange afghanere som jobbet i tekstilindustrien, har nylig mistet jobbene sine, fordi arbeidsplassene måtte stenge som følge av sanksjonene, sier Egeland.

Flyktninghjelpen er den største av de fem internasjonale hjelpeorganisasjonene som utenom FN jobber i Iran. Alle rammes nå av de amerikanske sanksjonene.

– USA og de europeiske land som støtter vårt arbeid, må finne en løsning slik at humanitære organisasjoner kan fortsette hjelpearbeidet. Bankene må bli forsikret om at de kan gjennomføre transaksjoner til humanitært arbeid uten at det vil få rettslige følger. Vi trenger en løsning for å forhindre at millioner av allerede sårbare mennesker får det enda verre, sier Egeland.

 

DNB bekrefter

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB bekrefter overfor Nettavisen at banken ikke lenger får overført penger til Iran grunnet amerikanske sanksjoner.

– Vi har hatt tett dialog med Flyktninghjelpen over lang tid og har klart å overføre penger en god stund til Iran. Også har det dessverre vist seg vanskelig den siste tiden på grunn av amerikanske sanksjoner, sier han.

DNB har ikke egne filialer i Iran og er derfor avhengig av andre banker for internasjonale transaksjoner. Disse bankene ønsker ikke å overføre penger til Iran.

– Men det er ett unntak i sanksjonsregelverket for nødhjelp. Og vi mener Flyktninghjelpen åpenbart faller inn under dette unntaket. Derfor har vi lenge prøvd med ulike banker for å få overført penger, fordi situasjonen i Iran er så kritisk. Den siste tiden har dette vært vanskelig, sier Westerveld.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.08.2019 07.38.42 Sist oppdatert: 06.08.2019 07.38.42