Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Demonstranter hever en hånd i symbolsk støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela onsdag, etter at han erklærte seg som midlertidig president i Venezuela og krevde at Nicolás Maduro går av. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix

Venezuela: Flere drept og økt press mot Maduro-regimet

Menneskerettighetsgrupper melder om 13 drepte på to dager etter uroen i Venezuela. USA advarer president Maduro. EU ber om frie valg. - Norge vil støtte nyvalg hvis partene ber om det, til utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Av NTB Sist oppdatert: 24.01.2019 12.44.44

Norge og EU oppfordrer Nicolas Maduros regjering i Venezuela til å lyse ut nyvalg. Norge sier seg villige til å støtte en slik prosess hvis partene ber om det.

Valg er nødvendig for å løse krisen i Venezuela, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun forventer at president Maduros regjering imøtekommer det hun kaller «befolkningens legitime krav» og at regjeringen respekterer den demokratisk valgte nasjonalforsamlingens mandat og rolle.

– For å løse den politiske krisen må regjeringen ta initiativ til en politisk prosess hvor målet er troverdige og frie valg. Norge er rede til å støtte en slik prosess dersom partene ønsker det, sier Eriksen Søreide.

Utenriksministeren viser til onsdagens demonstrasjoner i Caracas, der flere ble drept i sammenstøt.

I en uttalelse fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vegne av EU heter det følgende onsdag kveld:

– Den 23. januar har det venezuelanske folk massivt etterspurt demokrati og muligheten til fritt å bestemme sin egen skjebne. Disse stemmene kan ikke ignoreres. EU oppfordrer sterkt til at en politisk prosess umiddelbart igangsettes med mål om frie og troverdige valg i samsvar med grunnloven.

 

Store demonstrasjoner

Titusener av mennesker demonstrerte onsdag i Caracas og andre venezuelanske byer, der situasjonen er svært spent mellom tilhengere og motstandere av Maduro.

Ifølge myndighetene er sju av demonstrantene mot Maduros regime omkommet ulike steder i landet. Det er rapportert dødsfall i delstatene Tachira, Barinas, Portuguesa, Amazonas og Bolivar.

Venezuelan Observatory of Social Conflict opplyser imidlertid til AFP at dødstallet er kommet opp i 13 personer på to dager, de fleste er døde etter å ha blitt skutt.

De siste tallene er fra sørvestlige Barinas, der talsperson for opposisjonen Freddy Superlano sier at fire personer ble skutt og drept, mens ytterligere tre er såret. En talsperson for en menneskerettighetsgruppe i Tachira melder om tre drepte i byen San Cristóbal onsdag.

 

Uroen øker

Uroen begynte for alvor mandag da 27 soldater i hæren gjorde opprør mot Maduro og oppfordret folk til «å ta til gatene» i en video som spredte seg viralt. De hardeste sammenstøtene begynte tirsdag i Caracas og Bolivar og spredte seg onsdag til flere byer i hele landet.

I San Felix i Bolivar satte demonstrantene tirsdag kveld fyr på en statue av tidligere president Hugo Chávez.

Onsdag kom det til harde sammenstøt mellom politi og demonstranter øst i Caracas etter protester der folket krevde at opposisjonsleder Juan Guaidó blir landets president. Guaidó hadde samme dag utropt seg selv til fungerende president i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg i Venezuela. Han støttes av EU, USA og flere høyreorienterte ledere i regionen, men ikke hæren.

Kaos brøt ut da grupper av unge, flere av dem med hetter over hodet, blokkerte en hovedfartsåre gjennom det velstående nabolaget Altamira i Caracas. Militæret avfyrte tåregass og gummikuler og ble møtt med steinkasting.

 

Ber om beskyttelse

Tre venezuelanske advokater ba sent onsdag Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen (IACHR) ta de nødvendige forholdsregler for å sørge for sikkerheten til Guaidó, hans kone og datter.

Advokat Ignacio Alvarez understreker at forespørselen på ingen måte betyr at Guaidó anerkjenner Maduro eller hans styre, det blir kun gjort for å sikre opposisjonslederen og hans nærmeste.

IACHR har myndighet til å innvilge slike forespørsler og be om beskyttelse for personer fra andre stater når det foreligger umiddelbar fare for liv og helse.

Onsdagens opptøyer er de første store sammenstøtene mellom regjering og opposisjon i gatene siden protestene fra april til juli i 2017 da minst 125 personer mistet livet.

 

USA advarer

USA anerkjenner ikke Nicolás Maduro og vil derfor ikke etterkomme Venezuelas presidents krav om at amerikansk personell forlater landet.

Maduro sa i en TV-tale onsdag at han bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA og ga samtidig amerikansk personell 72 timer på å forlate landet.

I en uttalelse fra USAs utenriksminister timer senere sier Mike Pompeo at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president. USA mener derimot Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaidó som har utropt seg selv til fungerende president, er landets leder nå.

– Derfor anser USA ikke at tidligere president Nicolás Maduro har den juridiske myndighet til å bryte diplomatiske forbindelser med USA eller å erklære våre diplomater persona non grata, skriver Pompeo.

Pompeo advarer samtidig om konsekvensene om noen truer amerikanere eller USAs aktivitet i Venezuela.

– USA vil iverksette nødvendige tiltak og stille til ansvar enhver som setter sikkerhet og trygghet i fare for vårt formål og våre ansatte, sier Pompeo.

Han oppfordrer videre militæret og sikkerhetsstyrkene i landet til å sørget for sikkerheten i landet, både for folket og for amerikanerne.

 

Russland kritisk til nyvalg

Russland mener den internasjonale støtten til Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, som har utropt seg selv til president, kan utløse et blodbad i landet.

Russlands president Vladimir Putin mener Juan Guaidó og opposisjonen prøver å kuppe makten i Venezuela og at folkeretten er blitt brutt, ifølge en uttalelse fra talsperson Dimitrij Peskov.

– Innblandingen fra utenlandske makter kan føre til blodbad og lovløshet i Venezuela, hevder det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

– Den ødeleggende innblandingen fra andre land, spesielt i denne ekstremt anstrengte situasjonene, er uakseptabel, heter det.

Russland har tidligere støttet Maduro både økonomisk og med våpenleveranser.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 24.01.2019 08.00.42 Sist oppdatert: 24.01.2019 12.44.44