demonstration

Kampen for gratis høyere utdannelse ble landsomfattende, og det ble store demonstrasjoner utenfor parlamentet i Cape Town. Foto: Carin Fock/TT/ NTB scanpix

Film og debatt om protest i det nye Sør-Afrika

14. oktober 2015 våknet Fasiha Hassan tidlig. Det var varslet demonstrasjonstog mot økte studieavgifter på det store Witwatersrand universitetet i Johannesburg i Sør-Afrika. Det hun og de andre studentlederne ikke hadde fortalt noen var at målet var å stenge universitetet i protest.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 28.02.2019 10.19.56

– Det er meningen at protester skal forstyrre systemet. Vise at noe er galt, forteller Fasiha Hassan (25) til Bistandsaktuelt. Hun er i Norge for å motta Studentenes Fredspris 2019 for hennes innsats for å sikre gratis og lik utdanning for studenter i Sør-Afrika.

Oktoberdagen var innledningen på kampanjen #FeesMustFall – som ble den største ungdomsmobiliseringen i etter-apartheid Sør-Afrika.

Hassan og hennes kollegaer hadde forsøkt gjennom forhandlinger å hindre prisøkninger på høyere utdannelse.

 

Massemobilisering

– Den vanlige protestmåten i Sør-Afrika er at du synger noen kampsanger, har en demonstrasjonstog, overleverer krav og venter på respons. Det hadde vi forsøkt tidligere, men med minimal suksess, sier hun.

Studentlederne fant ut at de nye studieavgiftene ville i praksis utestenge fattige studenter fra arbeiderklassen fra å kunne få en høyere utdannelse.

– Derfor bestemte vi oss for å vise dette ved å bokstavelig talt stenge dørene til høyere utdanning, stenge universitetet. Den første dagen var det vanskelig fordi vi var bare 15 – 20 stykker som ledet an. I løpet av noen få timer var det flere hundre som hadde sluttet seg til oss. Neste dag var det flere tusen. Innen mandagen var alle høyere utdanningsinstitusjoner i Sør-Afrika stengt.  Dette tvang regjeringen, samfunnet generelt og universitetene til å innrømmet at det var et problem med systemet, sier Hassan.

 

Film festival

Denne uken deltar hun i diskusjoner arrangert av HUMAN International Documentary Film Festival. Der vises blant annet filmen av den sørafrikanske filmskaperen Rehad Desai, «Everything Must Fall», (se trailer) der #FeesMustFall inngår som en sentral del i fortellingen. Filmen er en nærgående skildring av kompleksiteten i et folkeopprør som viderefører kampen for likeverd og rettferdighet.  Festivalen viser også en annen film fra Sør-Afrika, «Whispering Truth to Power» om arbeidet til ombudskvinnen som utfordret makten til tidligere president Jacob Zuma.

– Dokumentarfilmen lever i beste velgående, på tross av vanskelige økonomiske tider. Industrien er progressiv og i vekst. Det lages stadig flere og bedre filmer med gode og solide fortelleringer om trekker seeren inn – og ikke slipper taket, skriver  Ketil Magnussen, festival direktør.

Fasiha Hassan var en av lederne for #FeesMustFall-kampanjen. Foto: Jan Speed

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.02.2019 10.19.56 Sist oppdatert: 28.02.2019 10.19.56