Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Felix Tshisekedi avlegger sin stemme under valget 30. desember i fjor. Opposisjonslederen vant valget og er nå Kongos nye president. Foto: AP / NTB scanpix
Foto: Jerome Delay

Kirken tror ikke den nye presidenten vant valget i DR Kongo

Valgkommisjonen i Kongo har erklært opposisjonslederen Felix Tshisekedi som valgvinner og landets nye president. Det er likevel fare for opptøyer. Andre opposisjonspartier og den katolske kirken mener resultatet var rigget. Det samme mener Frankrikes utenriksminister.

Av NTB Sist oppdatert: 10.01.2019 07.52.03

Tshisekedi fikk 38 prosent av stemmene, som vil si 7 millioner stemmer, i Kongos første demokratiske valg.

Motstanderen Emmanuel Ramazani Shadary fikk 4,3 millioner stemmer, mens en annen opposisjonskandidat, forretningsmannen Martin Fayulu, fikk 6,3 millioner stemmer, opplyser valgkommisjonens leder Corneille Nangaa.

Flere meningsmålinger de siste dagene har vist at Fayulu ville trekke det lengste strået. Velgerne kunne velge mellom 21 kandidater.

 

Forventer uro

Offentliggjøringen av valgresultatet har vært utsatt siden valgdagen 30. desember. Årsaken har vært forsinkelser med telling av stemmene. I tillegg har det vært mye uro i landet som følge av valget. Det er varslet uro i det afrikanske landet etter at valgresultatet har blitt offentliggjort.

Onsdag var det et stort oppbud av politi, utstyr med vannkanoner, i hovedstaden Kinshasa. Innbyggerne mener det er et dårlig tegn og frykter opptøyer og uro.

 

Utsatt flere ganger

President Joseph Kabila, som har styrt Kongo siden farens død for 17 år siden, fikk ikke stille til valg for en ny periode. Opposisjonen i landet hevdet før valget at han planla å styre videre fra kulissene via sin håndplukkede kandidat, Shadary. Shadary sa for øvrig 6. januar at det var han som vant presidentvalget.

Presidentvalget i Afrikas nest største land skulle egentlig vært holdt i 2016 og er blitt utsatt flere ganger. Kongo håper å oppleve landets første fredelige maktskifte siden uavhengigheten fra Belgia i 1960.

Presset mot kongolesiske myndigheter for å respektere velgernes ønsker har vært stort. Det har kommet både fra det internasjonale samfunnet og fra den innflytelsesrike katolske kirken i landet. Kirken stilte med 40.000 valgobservatører under valget, men landets lover forbyr alle unntatt valgkommisjonen å kunngjøre de offisielle resultater.

 

- Feil vinner

Valgkommisjonens foreløpige resultater fra presidentvalget er ikke i tråd med informasjonen som kirkens 40.000 observatører samlet inn under valget.

Det opplyser Kongos mektige katolske kirke torsdag etter at valgkommisjonen CENI uventet utropte opposisjonslederen Felix Tshisekedi til vinner av presidentvalget i desember.

– Vi ser at resultatet CENI har publisert fra presidentvalget ikke er i tråd med informasjonen som er samlet inn fra våre observatører fra stemmelokaler og opptellingssentraler, sier Donatien Nshole, talsmann i CENCO.

CENCO representerer landets katolske biskoper og den største delegasjonen observatører under valget.

Mannen som ifølge de foreløpige resultatene kom på andre plass i valget, Martin Fayulu, var tidlig ute med å bestride at han har tapt. Fayulu, som også tilhører opposisjonen, hevder Tshisekedi inngikk en hemmelig avtale med avtroppende president Joseph Kabila da det ble klart at regjeringspartiets kandidat ikke ville vinne.

Martin Fayulu mener resultatet «ikke reflekterer sannheten i stemmesedlene». Han oppfordrer det kongolesiske folk til å «støtte opp om seieren» han mener han har vunnet.

– I 2006 ble Jean-Pierre Bemba tatt fra seieren, i 2011 ble Étienne Tshisekedi stjålet. Seieren i 2018-valget skal ikke bli stålet fra Martin Fayulu, sier han.

Frankrikes regjering mener Tshisekedi-seieren er i strid med det faktiske valgresultatet.

– Det ser absolutt ut til at det foreløpige resultatet ikke stemmer overens med de virkelige resultatene, sier den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian.

Le Drian mener den virkelige vinneren av valget er opposisjonslederen Martin Fayulu, som foreløpig ligger på andreplass.

– Fayulu var i prinsippet den som kom seirende ut av dette valget, sier han.

Om Felix Tshisekedi

 
  • Leder av Unionen for demokrati og sosial framgang (UDPS), som har vært Kongos ledende opposisjonsparti siden det ble grunnlagt i 1982 av hans far Etienne Tshisekedi. Han døde i februar i fjor.
  • Stilte seg 11. november i fjor bak Martin Fayulus som opposisjonens presidentkandidat, men trakk seg fra avtalen etter press fra sine tilhengere. Han fikk støtte av en annen opposisjonsleder, Vital Kamerhe, som er blitt lovet statsministerposten.
  • Valgt til nasjonalforsamlingen i 2011, men nektet å ta plass i protest mot det han mente var valgfusk da Joseph Kabila ble gjenvalgt som president.
  • 55-åringen Tshisekedi, med kallenavnet «Fatshi», har fem barn. Han er pinsevenn, aktiv i samme menighet som rivalen Fayungu. Han har studert markedsføring og kommunikasjon i Belgia.

Kilde: AFP

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.01.2019 07.52.03 Sist oppdatert: 10.01.2019 07.52.03