AP2009

I 2009 var Zimbabwe rammet av en katastrofal tørke og økonomisk kollaps. Det førte til alvorlig sult og feilernæring blant store deler av befolkningen. Her fra et distribusjonssenter i Chirumhanzi 250 kilometer sør for hovedstaden Harare. Arkivfoto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

Fattige land strever med både fedme og underernæring

Sammenhengen mellom fedme og underernæring er mer sammenvevd enn man tidligere har trodd, ifølge ny rapport.

Av NTB Sist oppdatert: 17.12.2019 08.23.05

 

Mange mennesker i lavere klasser trues av begge helseproblemene samtidig, skriver BBC.

Feilernæringens doble byrde, som fenomenet omtales som, skyldes i hovedsak høy tilgjengelighet av ultrabearbeidet mat over hele verden, og at folk er i mindre fysisk aktivitet, ifølge forskerne.

 

Sammensatt problem

Forståelsen av feilernæring er dermed i ferd med å endres. Tidligere har forskjellige former for feilernæring blitt forstått som separate problemer for folkehelsen. Nå ses de på som mer sammenvevde, ifølge rapporten.

– Vi kan ikke lenger karakterisere land som enten lavinntekts og underernærte, eller høyinntekts og kun i faresonen for fedme, sier Francesco Branca, hovedforfatteren bak rapporten og direktør i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Derfor må også måten man regulerer mat i verden og måten såkalte matsystemer er bygd opp på, endres radikalt, ifølge forskerne. Fra produksjon og distribusjon, til merking, markedsføring og konsumering.

 

Afrika og Asia hardest rammet

Forskerne oppfordrer FN, regjeringer og akademikere til å handle og sørge for sunn og rimelig mat for alle.

Ifølge rapporten er nærmere 2,3 milliarder barn og voksne overvektige. 20 prosent av befolkningen er overvektige, 30 prosent av barn under fire år har dårlig vektøkning og 20 prosent av kvinner er klassifisert som «tynne».

Land i Afrika sør for Sahara og i Asia er hardest rammet.

Sunt kosthold

Ifølge rapporten i The Lancet består et sunt kosthold av:

  • Mye frukt og grønnsaker, fullkorn, fiber, nøtter og frø.
  • Moderate mengder matvarer som stammer fra dyr, som kjøtt, melk, egg, ost og yoghurt.
  • Minimale mengder bearbeidet eller prosessert kjøtt, som pølser, bacon, skinke og flere typer kjøttdeig.
  • Minimale mengder mat og drikker med høyt energiinnhold og tilsatt sukker, mettet fet, transfett og salt

Kilder: The Lancet, BBC, Verdens helseorganisasjon

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 17.12.2019 08.23.05 Sist oppdatert: 17.12.2019 08.23.05