Over 30 000 personer tilknyttet FN svarte på konsulentselskapet Deloittes undersøkelse.

Foto: UN Photo/x

Sjokktall fra FN: En av tre ansatte utsatt for seksuell trakassering

Hver tredje FN-ansatt har blitt utsatt for seksuell trakassering de siste to årene. Det viser en undersøkelse hvor over 30 000 ansatte har deltatt.

Av NTB/Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 16.01.2019 08.42.33

Hele 38 prosent svarer at de har blitt utsatt for seksuell trakassering som ansatte i FN, viser undersøkelsen som konsulentfirmaet Deloitte har gjennomført for FN.
 
De fleste sier at trakasseringen har gått ut på støtende seksuelle historier og vitser eller støtende kommentarer om utseende eller seksuelle aktiviteter.
 

To av tre var menn

– Vi har en lang vei å gå, sier FNs generalsekretær António Guterres.

To av tre av dem som trakasserte, var menn, en av fire var mellomledere eller ledere, mens en av ti var toppsjefer, ifølge undersøkelsen.'

Kun en av tre av de som hadde opplevd seksuell trakassering oppga at de hadde meldt fra om det som skjedde. 

30 364 personer, rundt 17 prosent av de ansatte i FN, deltok i undersøkelsen.

Guterres har i et brev til sine ansatte skrevet at forekomsten av seksuell trakassering er sammenlignbar med andre organisasjoner, men at FN, som en forkjemper for likestilling, verdighet og menneskerettigheter, må sette en høyere standard.

Han har derfor lovet å innføre retningslinjer om nulltoleranse for seksuell trakassering.

 

Skandale rammet FN-program

I februar åpnet FN en døgnåpen hjelpelinje der deres ansatte kan melde inn seksuell trakassering, og FN-etterforskere skal ettergå alle anklager.

Seksuell trakassering har i en årrekke vært et problem i FN. I kjølvannet av #metoo-kampanjen har det kommet en strøm av negative medioppslag og mer eller mindre skandaløse rapporter om trakassering og ukultur i deler av FN. I desember i fjor kom en intern rapport som avslørte omfattende seksuell trakassering i UNAIDS. 

«UNAIDS er i krise, en krise som truer organisasjonens evne til å gjøre jobben sin. Ledelsen, retningslinjer og prosesser har mislykkes i å forhindre og håndtere trakassering, inkludert seksuell trakassering, bøllete oppførsel og maktovergrep i UNAIDS. Bevisene for en ødelagt organisasjonskultur er overveldende», het det blant annet i den rapporten.

 

UNAIDS-leder kunngjorde avgang

Leder Michel Sidibé for FNs aidsprogram (UNAIDS) kunngjorde i desember at han vil fratre sin stilling etter at en gjennomgang av hans lederstil viste at han har muliggjort en kultur der ansatte blir trakassert, også seksuelt.

UNAIDS har helt siden starten i 2009 mottatt betydelig støtte fra norsk bistand, tilsammen omlag 1,5 mrd. kroner. Norge hadde styrerepresentasjon i UNAIDS så sent som i 2017. 

Jens Frølich Holte, statssekretær i UD, forklarer at man fra norsk side fikk tilgang til rapporten om arbeidsforholdene i UNAIDS først da rapporten ble offentlig.

– Norge tar ekspertpanelets rapport sterke kritikk svært alvorlig. Vi har vært aktive og vil fortsette å være aktive i saken som del av styregruppene for nordiske land, Sveits og Østerrike. Vi har som del av gruppen og individuelt som land uttrykt bekymring og vært tydelige på at vi forventer tiltak som svarer til alvorlighetsgraden av situasjonen. Vi har i siste styremøte, i forbindelse med behandling av ekspertpanelets rapport, også uttrykt ønske om endring i ledelsen i UNAIDS. Nå er det klart at eksekutivdirektør Sidibé vil fratre sin stilling, sa statssekretær Holte til Bistandsaktuelt da rapporten kom.

Les mer her: Seksuell trakassering og maktmisbruk utbredt i FN-organisasjon

 

Norske kvinne: – Sjokkskadet

Ukulturen i FN har også rammet mange norske kvinner som har jobbet for FN. 

– Jeg var nesten sjokkskadet til å begynne med, og helt uforberedt.  Det var som å være midt en storm, sa en norsk 29-årig kvinne som jobber for FN i et afrikansk land til Bistandsaktuelt i fjor.

Den unge kvinnen fortalte at hun i starten ble bombardert av slibrige kommentarer og invitasjoner til sex.

– Jeg ble oppringt og fikk tekstmeldinger hele tiden. Jeg tenkte: «dette klarer jeg ikke, jeg må dra hjem». Men nå har jeg - på en rar måte - blitt vant til det, sa den norske kvinnen.

Flere andre norske kvinner fortalte også om lignende erfaringer fra sin tid i FN.

Les mer her: FN-leder på jobbmøte: Du er så pen, skal vi dra hjem til meg?

 

Generalsekretær Antonio Guterres har satt fokus på sex-trakassering internt i FN-systemet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 16.01.2019 08.42.33 Sist oppdatert: 16.01.2019 08.42.33