Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bilder tatt 25. august viser en pågående skogbrann i Novo Progresso i delstaten Pará. Landets statlige program for satelittovervåkning har registrert 41 000 branner i Amazonas-regionen hittil i år. Foto: Leo Correa / AP Photo / NTB scanpix 

Brasilianske medier: Bønder arrangerte «Ildens dag» i Amazonas

Hva var årsaken til en plutselig økning i branner langs en hovedvei i Amazonas 10. august i år? Arrangerte lokale bønder sin egen «Ildens dag» til støtte for president Jair Bolsonaro?

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 27.08.2019 15.56.30

Avisen O Globo meldte nylig at statsadvokaten i Brasilia har startet etterforskning for å finne ut av påstandene. Samme avis har tidligere omtalt en kraftig økning i antallet branner 10. august og i dagene deretter.

Politiet etterforsker en rekke branntilfeller i kommunene Novo Progresso og Altamira. Her hevdes det at bønder og jordokkupanter oppfordret til ildspåsettelser gjennom meldingstjenesten Whatsapp.

En stor gruppe etterforskere fra Brasilia er sendt til delstaten. Undersøkelsene vil blant annet se på sammenhengen mellom en plutselig økning i branner, en reduksjon i myndighetenes miljøinspeksjoner, en aksjonsdag annonsert på sosiale medier og en forhåndsomtale i en lokalavis i delstaten Pará.

 

Omtalt fem dager før brannene

«Ildens dag» ble først omtalt av lokalavisen, Folha do Progresso 5. august. Dette var fem dager før statlige kontrollmyndigheter plutselig registrerte en skogbrannrekord i de to kommunene i hjertet av Amazonas.

I brasilianske medier har det også framkommet informasjon om at delstatsmyndigheter i Belém allerede et par uker i forveien hadde fått nyss om at noe var på gang i områdene langs Amazonas-veien BR 163, og ba om et møte med sentrale myndigheter. Målet var å få militærpolitiet til å gi støtte til miljøpolitiet. Mediene skriver at delstatsmyndighetene i Belém i ti dager prøvde å få til et møte, men uten resultat.

Antallet operasjoner fra miljøpolitiet Ibama i den konfliktfylte delstaten Pará er blitt kraftig redusert i 2019 som følge av at det militære politiet ikke lenger vil stille opp med bevæpnet beskyttelse av miljøpolitiets representanter. Representanter for Ibama har flere ganger opplevd å bli angrepet og beskutt av kriminelle elementer.

INPE satelittbilde.JPG

INPEs satelittbilder fra delstaten Pará viste skogbrannrekord langs hovedveien BR-163 10. august i år. 

 

Satelittbildene til romforskningsinstituttet INPE viste en kraftig økning i branner i Novo Progresso lørdag 10. august. Bildene viste hele 124 skogbranner, en 300 prosent økning sammenlignet med dagen før - og antallet branner fortsatte å øke dagen etter, ifølge avisen Folha de Sao Paulo. 11. august var det registrert 203 branner.

Les mer:

Det norskstøttede miljøpolitiet Ibama er regnskogens forsvarere

Miljø-politi drept i bakhold i Brasil 

Brasil: Politi pågrep skogmafia-boss

 INPE skogbranner i Novo Progresso.JPG

Data fra INPEs skogbrannprogram viser en kraftig vekst i antallet branner 10. august i år. 

 

Befolkningen i kommunen opplevde hele uka etterpå å være omsluttet av et røykteppe, skriver avisen.

I Altamira, en annen kommune langs hovedveien BR-163, var det 194 branner, en økning på 743 prosent fra dagen før – og brannene fortsatte dagen etter.   

 

Whatsapp-gruppe 

«Det er godt kjent at en gruppe på mer enn 70 mennesker fra Altamira og Novo Progresso – fagforeningsfolk, bønder, handelsmenn og jordokkupanter i fellesskap – gjennom en gruppe på whatsapp oppfordret til å sette fyr på skogsavfall langs BR-163, motorveien som knytter Pará-regionen sammen med havnene ved Tapajós-elva og delstaten Mato Grosso.» skriver avisen O Globo.

Hensikten var å vise støtte til president Jair Bolsonaros tiltak for å svekke Ibamas kontrollvirksomhet og å kanskje få tilgivelse for ilagte bøter etter miljøkriminalitet, ifølge avisen.

Statsadvokaten har åpnet fire ulike etterforskninger, melder O Globo.

Sivilpolitiet i Pará melder samtidig at foreløpige undersøkelser ikke har gitt noen bevis for at det er arrangert en «Ildens dag». Den lokale etterforskningen skal ha bestått i et vitneforhør av den lokale lederen for bønder i byen Novo Progresso og journalisten som arbeider med slike temaer, samt bilder fra området, skriver O Globo.

 

I konfliktens sentrum

Kommunen Novo Progresso har stadig stått sentralt i konfliktene rundt bevaring av Amazonas-regnskogen. Da Bistandsaktuelt besøkte den i 2015 hersket det en hatsk stemning mellom miljøpolitiet Ibama og deler av lokalbefolkningen. Aksjonister i lokalbefolkningen har arrangert både demonstrasjoner, veiblokader og sabotasje mot Ibamas kjøretøyer og helikoptre. 

Inntektsgrunnlaget for området er i stor grad basert på kvegdrift, tømmerhogst og små gullgruver, både legalt og illegalt. Mange bønder er blitt bøtelagt av de statlige miljøkontrollørene som følge av ulovlig hogst og påsatte branner.

Amazonas 12x8 MR-dejMruhw.jpg

En lastebil fullastet med regnskogtømmer kjører langs en vei i Humaita i delstaten Amazonas 14. august i år. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.08.2019 15.56.30 Sist oppdatert: 27.08.2019 15.56.30