U

Under president Jair Bolsonaro har presset for å åpne for gruvedrift i Brasils del av Amazonas økt betraktelig.

Foto: UN Photo

FN fordømmer drap på brasiliansk urfolksleder

Brasil har sendt politistyrker til en Amazonas-landsby etter mulig drap på en urfolksleder og meldinger om at gruvearbeidere har tatt over et reservat. Samtidig fordømmer FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet drapet og knytter det til president Jair Bolsonaros gruvedriftspolitikk.

Av NTB Sist oppdatert: 30.07.2019 07.43.52

Mandag forrige uke ble en leder for urfolksgruppen wayãpi drept, og kroppen hans ble funnet i en elv nær en landsby. Det opplyser påtalemyndigheten i delstaten Amapá nord i Brasil.

Drapet er i seg selv «tragisk og lastverdig», sier Bachelet i en uttalelse.

– Det er også et foruroligende symptom på det voksende problemet med inntrenging på urfolks land – spesielt skoger – av gruvearbeidere, bønder og tømmerhoggere i Brasil, sier hun.

Ingen wayãpier var vitne til drapet, ifølge ledere for landsbyen. De mener likevel det er mye som tyder på at det antatte drapet ble gjort av «ikke-urfolk».

Fredag skal en gruppe «bevæpnede ikke-urfolk» ha kommet til en landsby nær landsbyen Yvytoto, noe som skal ha fått beboerne til å flykte fra hjemmene sine. Lokale medier kaller dem «garimpeiros», en betegnelse for væpnede gruvearbeidere som er aktive i Amazonas. Ifølge lederne skal 50 personer ha ankommet.

Etter meldingene av det som beskrives som en invasjon i enkelte internasjonale medier, ble politimenn og militærpoliti sendt til stedet, ifølge påtalemyndigheten.

Urfolksdirektoratet FUNAI opplyser at også de er på plass for å overvåke politiets etterforskning.

Brasils urbefolkning opplever et større og større press fra gruvearbeidere og tømmerhoggere som ønsker å utvinne ressursene i områdene de bor i. Press kommer det også fra regjeringssjefen, president Jair Bolsonaro, som lørdag sa at urbefolkningen bor i områder hvor det er mye ressurser. Han la til han ønsket å «utforske disse områdene».

President Bolsonaro sa mandag at det ikke foreligger beviser for at wayãpi-lederen ble drept.

– Det er ingen solide beviser per nå for at den indianeren ble drept, sa den brasilianske presidenten.

 

Større avskoging

President Bolsonaro hevdet tidligere i juli at en offentlig rapport om avskoging i Amazonas skadet landets renommé og burde vært koordinert med regjeringen.

Bolsonaro sier at rapporten fra statlige INPE, som overvåker Amazonas, er til skade for Brasil på et tidspunkt da utlandet er i en «miljøpsykose» om miljøvern i Brasil.

Satellittdata viser at over 1.000 kvadratkilometer skog gikk tapt i første halvpart av juni, ifølge INPE-rapporten. Det er 68 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Bolsonaro mener at INPE må samordne rapporten med høyere tjenestemenn i hans administrasjon. Han og hans regjering går inn for å åpne for mer bruk av Amazonas, noe som blir kraftig kritisert av miljøbevegelsen nasjonalt og internasjonalt.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 29.07.2019 07.53.10 Sist oppdatert: 30.07.2019 07.43.52