AFP or licensors  politics, Horizontal, justice

HYPPIGE BESØK I RETTEN: Bobby Wine måtte møte i retten mandag etter å ha vært i husarrest i over en uke. Han ble deretter satt i politiarresten. Neste rettsmøte er 2. mai. Foto: AFP/ NTB scanpix

Bobi Wine fengslet i Uganda – skal ha brutt ny lov om sosiale medier

Få dager før Norges utviklingsminister reiser til Uganda på offisielt besøk, er landets mest populære opposisjonspolitiker kastet i fengsel. Mandag ble Robert Kyagulanyi, bedre kjent som Bobi Wine, arrestert og fengslet i fire dager.

Av Deusdedit Ruhangariyo (i Kampala) og Gunnar Zachrisen (i Oslo) Sist oppdatert: 02.05.2019 12.43.45

Begivenhetene rundt opposisjonspolitikeren vil kunne påvirke utviklingsminister Dag-Inge Ulsteins besøk til landet, der han skal ha møter med myndighetene. 

På vei ut av et møte med sivilsamfunnsorganisasjoner i Oslo tirsdag bekrefter utviklingsministeren at menneskerettigheter vil bli et tema under dialogen med ugandiske myndighetsrepresentanter.

– Dette er noe av det vi diskuterer nå; hvordan vi skal ta opp dette når vi treffer myndighetene. Vi må gjøre vårt for å bidra til at dette rommet – for opposisjon, presse og sivilsamfunn – ikke blir enda mer innskrenket, sier Ulstein.  

Norge har i flere år vært bekymret for situasjonen for opposisjonen og pressen i landet, og har trappet ned bistandsnivået, men Uganda er fortsatt et viktig norsk samarbeidsland for bistand.

Detaljer rundt innholdet i Uganda-reisen er ennå ikke kjent, men blant temaene er energi, kvinnerettigheter, moderne slaveri og funksjonshemmede.

 

Hindrer utfordrere

Arrestasjonen av Bobi Wine inngår i en rekke myndighetstiltak som tilsynelatende har til formål å hindre opposisjonspolitikeren i å utfordre president Yoweri Musevenis grep om makten. Den autoritære Museveni har sittet ved makten i over 30 år, og ulike opposisjonspolitikere har gjennom årene blitt offer for presidentens hardhendte metoder. 

Wine, som også er en kjent popartist,  har opplevd at myndighetene har innført ulike tiltak som skal begrense offentlige musikkopptredener og må igjennom stadige rettslige høringer. Han hevder også å ha blitt utsatt for tortur under et tidligere opphold i fengsel, som endte med at han fikk reise til utlandet for behandling for skadene han var påført.

På langfredag blokkerte politiet konserter Bobi Wine skulle ha ulike steder i landet. Begrunnelsen var at popartisten ikke hadde fulgt sikkerhetsbestemmelser for konsertene. Da artisten med den velkjente røde bereten reiste til småbyen Busabala 2. påskedag ble han arrestert på vei til en pressekonferanse. Han ble deretter plassert i "husarrest".

Myndighetenes offisielle begrunnelse denne gang er at parlamentsmedlem Wine oppfordret til sosial uro da han og hans støttespillere demonstrerte i hovedstaden mot en nyinnført skatt på sosiale medier, skriver avisen The Guardian. Demonstrasjonen skal ha skjedd uten myndighetenes forhåndsgodkjenning.

Tiltalen lyder på sivil ulydighet mot lovbestemte plikter. Lovbruddet skal ha skjedd i juli i fjor da Bobi Wine og tre av hans støttespillere protesterte mot den nye «seksjon 116 i straffeloven». Tiltalen omfatter også oppfordring til uro som Wine skal ha begått ved å ville avholde konserten i Busabala i påsken, i strid med politiets retningslinjer. 

 

Første tiltalt

Robert Kyagulanyi, alias «Bobi Wine», er foreløpig den første ugander som er blitt tiltalt for et brudd på lovbestemmelsen om sosiale medier. Da han i retten ble spurt om å forklare seg, benyttet opposisjonspolitikeren nok en gang sjansen til å holde et politisk innlegg:

«(…) det er virkelig ikke meg som er tiltalt her. Jeg har ikke begått noe lovbrudd. Jeg er bare her fordi jeg er uenig med den politiske ledelsen i dette landet – og spesielt president Yoweri Museveni. (…) jeg er ikke her fordi jeg har stjålet offentlige midler eller at jeg har drept noen. Jeg er her for å protestere mot urett. Så hvis jeg må igjennom denne undertrykkingen og smerten for å forbedre landet mitt, så får det bare bli slik. I det minste er jeg sikker på at historien vil frikjenne meg, sa opposisjonspolitikeren i sitt innlegg.

Hans advokat ba retten om å sette opposisjonspolitikeren fri umiddelbart og å trekke tilbake "fabrikerte anklager".

 

Støttespillerne protesterer

Wines tilhengere – mange av dem i de fattige bydelene rundt hovedstaden – har lite til overs for det de tolker som en kontinuerlig trakassering av opposisjonslederen fra myndighetens side.

– Sosiale medier-skatten ble introdusert i fjor. Mange ugandere protesterte mot den. Hvorfor kommer de nå med anklager mot «vår mann», spør Jessica Nakazzi fra bydelen Nakulabye i Kampala, en av Bobi Wines supporter-bastioner.

Joseph Kiggwe fra bydelen Kamwokya har en lignende vurdering. – Vi er alle sammen klar over hvordan regimet er redd for Bobi Wine, nå som valget i 2021 begynner å nærme seg. Regimet har panikk, og vi kommer til å se enda flere slike vilkårlige arrestasjoner og anklager, sier han.  

 

Utfordres også internt

Presidenten, som har sittet ved makten i over 30 år, utfordres nå ikke bare av pop-artisten og politikeren Bobi Wine. Også i hans egne rekker er det bråk etter at regjeringspartiet NRM nylig lanserte 74-årige Museveni som partiets eneste presidentkandidat ved kommende valg i 2021. Elleve medlemmer av NRM, som beskyldes for å være "opprørere" har gått til rettssak fordi partiet nekter andre kandidater å stille opp som ledere av partiet.  

Partiets generalsekretær Kasule Lumumba skal ha opptrådt udemokratisk da han nektet de 11 politikerne å delta på nominasjonsmøtet der Musevenis kandidatur ble vedtatt, mener "opprørerne". 

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein bekrefter at menneskerettigheter blir en del av dialogen under det offisielle besøket til Uganda denne uka. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Copyright © Norad_ tlf. 23980237
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein drar torsdag på offisiell besøk til Uganda og DR Kongo. Foto: Gerd Stensby
Publisert: 30.04.2019 16.20.41 Sist oppdatert: 02.05.2019 12.43.45