PARADE-KLARE: Norad-ansatte gjør seg klare til parade. Fra v. Ellen Anker Storset, Kim Morten Smeby, Silje Haugland, Titti Huyen Brekken, Ingelin Årseth Ladsten, Sofi Halling, Vania Dietrichson og Ingvar Theo Olsen. Foto: Gunnar Zachrisen

Bistandsbyråkratene inntar Pride

Norad skal for første gang ha en egen avdeling i årets Pride-parade. Med t-skjorter merket "Love for development" vil direktoratet være med og sette sitt preg på markeringen i Oslo lørdag.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 21.06.2019 10.58.51

– Vår deltakelse er i solidaritet med alle i utviklingsland som forfølges eller møter barrierer på grunn av sin seksuelle legning, fastslår Jon Lomøy.

Norad-direktøren vil selv fronte Norad-troppens vandring gjennom bygatene.

Lomøy viser til at Prides paroler og rettighetsarbeid for LHBTI-personer er i tråd med både FNs nye motto «Leave no one behind!» og regjeringens ønske om å løfte fram hensynet til spesielt sårbare grupper.

 

Populære t-skjorter

Regnbuens farger og store glis preget de «grå byråkrater» fredag. Slik blir det også lørdag ettermiddag, forsikrer Norads internarrangør Ingvar Theo Olsen.

– Vi fikk laget 100 t-skjorter, som ble revet bort i løpet av få timer. Det tyder på at interessen internt i etaten er rekordstor. Kanskje får vi med oss 50 til 100 folk, sier han.

Fagdirektøren, som til daglig jobber med helsespørsmål, synes det er logisk at direktoratets ansatte markerer solidaritet med temaer de også jobber med i hverdagen.

 

Rettigheter under press

– En rettighetsmarkering som dette er jo i tråd med offisiell norsk politikk, og Norad har jo allerede en lang historie i å jobbe med denne typen tematikk. Det gjelder både vår deltakelse på internasjonale arenaer og i å støtte tiltak på bakken i enkelte mottakerland, sier Ingvar Theo Olsen.

Han viser samtidig til at seksuelle minoriteters rettigheter er under press i en rekke land, noe som aktualiserer behovet for å fronte temaet.

– Det er en del å glede seg over internasjonalt. De siste ukene har vi fått meldinger om viktige framskritt for homofile i både Botswana og Ecuador. Samtidig er det dessverre også en del steder i verden, blant dem også noen typiske norske bistandspartnere, der det går i feil retning, sier Olsen.

Direktoratet for utviklingssamarbeid blir ikke det eneste statlige innslaget i årets tog. Bistandsbyråkratene vil få selskap av parade-markeringer fra Helsedirektoratet og IMDi - Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet. I tillegg har Forsvaret, Politiet, Lånekassen og Nasjonalmuseet meldt inn egne «tog-vogner».

 

Flere miljøer skal med

Bistands-, solidaritets- og utviklingsmiljøet er også representert. Organisasjonene Sex og Politikk, Oslo Press (Redd Barna Ungdom) og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom er med på listen over offisielle togdeltakere.

– Ansatte i Redd Barna er blitt oppfordret til å ta med venner og familie og henge seg på Press, vår ungdomsorganisasjon, i paraden, sier medierådgiver Alvhild Strømme i Redd Barna.

Norsk Folkehjelp har invitert alle lokallag, ansatte og frivillige i Oslo-området, både i Solidaritetsungdom og Norsk Folkehjelp, til å delta, opplyser kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard.

Røde Kors Ungdom deltar i paraden og organisasjonen vil flagge fra alle sine kontorer, opplyser Røde Kors Norge. Kirkens Nødhjelp opplyser at de, etter invitasjon, vil delta sammen med Norad under deres parole «Love for Development». Deres ungdomsorganisasjon Changemaker er også med.

Utenriksdepartementet vil ikke ha noen egen avdeling i toget, men ryktene sier at ansatte i departementet arrangerte en egen mini-parade fra midtkvartalet til nordkvartalet på Victoria Terrasse i Oslo sentrum fredag.

I 2018 samlet paraden i hovedstaden 45 000 deltakere og 250 000 tilskuere, ifølge arrangørene.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 21.06.2019 10.58.00 Sist oppdatert: 21.06.2019 10.58.51