Skogen er ryddet for å gi plass til kveg i delstaten Caqueta. Foto: Andrés Cardona 

Avskoging i Colombia: Etterlyser bedre bruk av norsk skogbistand

Avskogingen i Colombia skjer raskere enn noen gang før. Samtidig mottar landet millionbeløp fra flere land, blant dem Norge, til bekjempelse av avskogingen. Parlamentsmedlem fra delstaten Caquetá kritiserer den norsk-støttede institusjonen Visión Amazonía for feil bruk av pengene.

Av Lise Josefsen Hermann Sist oppdatert: 09.05.2019 16.10.58

Kveg som gresser fredelig i skogrydningen. Et stadig mer vanlig syn i Amazonas. Ifølge nye tall er Caquetá den delstaten der det ryddes mest skog i Colombia. Det meste ryddes for å skaffe beiteland til kveg.

Delstaten står for 45,9 prosent av skogryddingen i Colombia. (Les mer om avskogingen i Caquetá her)

De siste årene har skogryddingen i Colombia økt kraftig, og er nå større enn i Bolivia og Peru, ifølge en ny oversikt fra Global Forest Watch. Brasil er det eneste landet i Sør-Amerika der avskogingen er større. Andelen felt primærskog i Colombia økte med 9 prosent fra 2017 til 2018.

 

Skogsamabeid

Colombia er ett av Norges hovedsamarbeidsland i regnskogarbeidet. Under klimatoppmøtet i Paris i 2015 ble Colombia, Norge, Tyskland og Storbritannia enige om et klima- og skogsamarbeid. For å sette arbeidet ut i livet i Colombia og forvalte bistandspengene ble institusjonen Visión Amazonía etablert.

I avskogings-delstaten Caquetá var det nylig et guvernør-toppmøte som dreide seg nettopp om klimaforandringer, miljø og avskoging. I den forbindelse ble det en opphetet debatt omkring internasjonal bistand og om den ble riktig brukt.

 

– Manglende resultater

Harry González, medlem av representantenes hus fra Caquetá, er kritisk til Visión Amazonías manglende resultater.

– Støtten fra land som Norge er fin og et viktig bidrag til å beskytte Colombias del av Amazonas. Men vi er nødt til at sikre oss at pengene brukes ordentlig. Vi bør monitorere prosjektene og resultatene mer og bedre, lyder det fra Harry González i forbindelse med det nylige avholdte møtet i delstatshovedstaden Florencia.

Visión Amazonía har mottatt 85 millioner dollar fra Norge, Tyskland og Storbritannia til arbeidet med å redusere avskogingen i Amazonas. Harry González hadde også innkalt til debatt om avskoging i Colombias kongress i april, den første debatten i sitt slag.

– Hvis ikke vi kontrollerer bruken av disse midlene skikkelig, vil vi bare skape mistillit til Colombia i de landene som støtter oss, som for eksempel Norge, mener Harry González.

Norges engasjement i Colombia går mange år tilbake. Først var det støtte til fredsforhandlingene mellom Colombias regjering og FARC. Med fredsavtalen i hus i 2016 ble det mer fokus på miljøbistand. Norge er en av de viktigste donorene på det området i Colombia. I 2017 var Colombia på sjuende plass over land som mottar mest bistand fra Norge, og året etter på tiende plass, med 408 millioner kroner.

Under sitt besøk i Colombia i fjor sa statsminister Erna Solberg at hvis Colombia lykkes med at redusere avskogingen, vil Norge bidra med opp til 400 millioner kroner årlig fram til 2025, med mulighet for forlengelse til 2030.

«Når de målene sine, så får de utbetalt pengene, hvis ikke får de ikke penger». 

Ikke oppnådd målene

Det er da også allerede annonsert en reduksjon på om lag 20 millioner dollar i støtten til arbeidet mot avskoging i Colombia på grunn av den kritiske utviklingen på området, fordi programmet Visión Amazonía ikke har levd opp til målene om å redusere avskogingen.

Til tross for økt oppmerksomhet på vern av regnskogen, øker avskogingen i Colombia – på samme måte som i resten av regionen.

Ifølge en ny rapport fra World Resources Institute (WRI) ble det avskoget tolv millioner hektar primærskog på verdensbasis i 2018. Det tilsvarer et område på størrelse med Belgia. To millioner hektar skjedde i Latin-Amerika. Brasil er på førsteplass i verden, Colombia på fjerdeplass. Også Peru og Bolivia er blant de ti landene med størst avskoging.

– Disse tallene for avskoging i Colombia og ikke minst i Caquetá er absurd høye, sier Harry Gonzaléz fra delstatshovedstaten Florencia.

– Vi kan ikke snakke om vellykkede investeringer, hvis målet har vært å redusere avskogingen, når vi har sett at avskogingen bare har økt og økt siden 2016. Det er virkelig nedslående, lyder det fra politikeren fra Caquetá.

Harry González mener ansvaret ligger i Colombia.

– Vi kan ikke overlate ansvaret for å beskytte Amazonas til europeere. Det er colombianernes, den colombianske statens ansvar. Og disse tallene viser tydelig at Colombias regjering er ineffektiv når det gjelder å beskytte den colombianske delen av Amazonas, lyder den harde kritikken fra Gonzáles.

Skogen i Colombia dekker over 600 000 kvadratkilometer. Det er nesten det dobbelte av hele Fastlands-Norge.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.05.2019 16.10.58 Sist oppdatert: 09.05.2019 16.10.58