Blir det flere turer til FN i New York for Nikolai Astrup i egneskap av å være utviklingsminister? Foto: Utenriksdepartementet

Fortsetter Astrup som utviklingsminister?

— Ikke opp til meg, svarer Nikolai Astrup. Spekulasjonene om hvem som blir utviklingsminister i den nye regjeringen er i gang. KrF får trolig tre statsråder i en ny regjering, og det kan bli postene som barne- og likestillingsminister, utviklingsminister og landbruksminister, mener NTB.

Av Martin Skjæraasen og NTB Sist oppdatert: 18.01.2019 13.24.37

Nikolai Astrup vil ikke si mye om sin egen fremtid som utviklingsminister. På spørsmål om han blir sittende, svarer han: 

— Det er ikke opp til meg å avgjøre. Jeg stortrives i denne jobben, så får vi se hva statsministeren bestemmer seg for.

Han vil heller ikke si hva slags bistandsforvaltning den nye regjeringsplattformen legger opp til. Om Norad skal legges ned, eller bestå. 

— Det som står i plattformen er i tråd med problembeskrivelsen og målsetningen som prosjektgruppen har formulert i sin rapport. Rapporten peker på to ulike modeller for å løse de utfordringene og gjennomføre de målene vi har satt oss. Så regjeringsplattformen gir ikke noe svar på hvilken modell regjeringen kommer til å gå for. Men den er en bekreftelse på at målene vi har satt oss fortsatt står.


— Hva er fremdriftsplanene for reformarbeidet?

— Nå vil regjeringen fatte en beslutning om modell, og så går vi over i neste fase av reformarbeidet, som innebærer god involvering av ansatte- og tillitsmannsorganisasjoner i begge hus.

Astrup planlegger en reise til Genève og New York, før han drar til Silicon Valley i California siste uka i januar, for å lære av teknologimiljøet der.

— Men det forutsetter selvfølgelig at jeg skal fortsette i jobben, da, sier han.

 

Tre poster

Alt tyder på at KrF får tre plasser i den nye regjeringen, skriver NTB. Det kan bety at tre av dagens ministre må ut, eller at to forlater regjeringen samtidig med at Solberg oppretter en ny ministerpost.

– Det kan bli en mulighet, sa Solberg til Aftenposten torsdag.

Det ligger uansett an til at både Høyre og Fremskrittspartiet må gi fra seg minst én ministerpost.

Stillingen som barne-, familie- og likestillingsminister, skal stå aller øverst på KrFs ønskeliste, ifølge NTBs kilder. Departementet beskrives som det mest "KrF-ske" av alle departementene. 

KrFs nestleder og forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad (33), som også av mange trekkes fram som partiets neste leder, er et navn som nevnes. Han har engasjert seg tungt for barns rettigheter.

Partiet skal også være interessert i landsbruksdepartementet.

 

Utvikling

Også stillingen som utviklingsminister trekkes fram som en posisjon KrF ønsker seg, ikke minst for å samle partiet.

Også tidligere har partiet hatt denne posten, og kampen for utviklingshjelp og bistand til verdens fattige står sentralt i KrFs politiske prosjekt. Høyres Nikolai Astrup er i dag utviklingsminister.

Ett KrF-navn som nevnes i denne sammenhengen, er Dag Inge Ulstein (38), som i dag er finansbyråd i Bergen kommune. Andre navn er tidligere stortingsrepresentant og leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen fra Oslo og Erik Lunde fra Oslo KrF, skriver NTB.

 

Les også:

Hva står det mellom linjene i regjeringsplattformen?

Ny regjering: Skal samle den utviklingsfaglige kompetansen

Organisasjonenes reaksjoner på regjeringsplattformen 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.01.2019 13.24.37 Sist oppdatert: 18.01.2019 13.24.37