POL
Anniken Huitfeldt (Ap) forventer en tydelig protest fra regjeringen etter den varslede utkastelsen av TIPH-observatørene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap: Forventer tydelig protest etter utkastelsen av observatører

Anniken Huitfeldt (Ap) forventer en tydelig protest fra regjeringen etter den varslede utkastelsen av TIPH-observatørene.

Av NTB Sist oppdatert: 31.01.2019 08.00.06

 Huitfeldt, som er leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener den varslede utkastelsen av den norskledede observasjonsstyrken på den okkuperte Vestbredden vitner om en israelsk regjering som tar et tydelig steg bort fra Oslo-avtalene.

Hun krever nå et tydelig oppgjør fra regjeringen.

– Jeg er for handel med Israel, men plassen landet får i regjeringsplattformen må tolkes i sammenheng. Om observatørene kastes ut, skal vi bare akseptere det eller skal vi protestere? Det har så langt kommet en forsiktig protest fra utenriksministeren, men jeg forventer en tydelig protest dersom dette blir en realitet, sier Huitfeldt til NTB.

Huitfeldt reagerer på hvordan Israel i den ferske regjeringsplattformen har blitt gitt det hun kaller særstatus. Til NTB gjentar hun det hun sa under en debatt om regjeringserklæringen i Stortinget onsdag.

– Dette er et usedvanlig dårlig tidspunkt for en norsk regjering å fremme ukritisk favorisering av et Israel på feil kurs, der uforsonlige krefter på ytre fløy får stadig mer makt, sier hun før hun videre følger opp:

– Israels regjering opptrer stadig mer kompromissløst, også overfor noen av de aller svakeste, som skolebarna Hebron. Tostatsløsningene står stadig svakere. Da er det et alvorlig feilgrep å omfavne en regjering som nå attpåtil åpenbart bryter Oslo-avtalene.

 

Ledsagere trekkes ut av Hebron

Ledsagerprogrammet, som i Norge er koordinert av Kirkens Nødhjelp, trekker ut sine observatører fra Hebron i kjølvannet at Israels utkastelse av TIPH.

– Uten internasjonale observatører, er vi alvorlig bekymret for beskyttelsesbehovene til den palestinske sivilbefolkningen i Hebron, opplyser utenlandssjef Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde denne uken at de ikke vil fornye TIPH-styrkens mandat. TIPH (Temporary International Presence in Hebron) er en internasjonal ubevæpnet observatørstyrke som ble stasjonert i Hebron i 1994.

– Utkastelsen av TIPH, sammen med stadig økende trakassering og vold mot palestinere og representanter for ledsagerprogrammet og andre internasjonale aktører, som også rapportert av FN, gjør at vi ikke lenger kan opprettholde vår fredelige og beskyttende tilstedeværelse, sier Næss-Holm.

Publisert: 31.01.2019 08.00.06 Sist oppdatert: 31.01.2019 08.00.06