Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Afghanske sikkerhetsstyrker og frivillige bærer bort en såret mann etter bombeangrepet i provinshovedstaden i Zabul torsdag. Foto: Ahmad Wali Sarhadi / AP / NTB scanpix

Mange drept og såret av bombe ved sykehus i Afghanistan

Minst 20 mennesker er ifølge en afghansk tjenestemann drept og nærmere hundre såret i et voldsomt bombeangrep utenfor et sykehus i Zabul sør i Afghanistan.

Av NTB Sist oppdatert: 19.09.2019 08.48.53

Tallene på drepte og sårede etter angrepet tidlig torsdag morgen varierer. Lederen for provinsrådet, Atta Jan Haqbayan, opplyser at minst 20 mennesker er drept og opptil 90 såret. Provinsguvernørens talsmann, Gul Islam Seyal, oppgir at tolv er drept.

Bomben skal ha vært plassert i en lastebil, og det blir beskrevet som et selvmordsangrep.

Sykehuset i Qalat, som er hovedstaden i Zabul-provinsen, ble påført store skader. En rekke ambulanser ble også revet i filler i angrepet.

 

– Ville ramme etterretning

Opprørsbevegelsen Taliban har i en uttalelse tatt på seg ansvaret for angrepet. En talsmann opplyser at bomben var rettet mot etterretningsdepartementets bygning like ved sykehuset. Fasaden på dette bygget fikk store skader, men det er foreløpig uklart om etterretningsansatte er blant de drepte og sårede, ifølge provinsrådets leder.

Taliban hevder at flere etterretningsoffiserer ble drept.

Innbyggere, hvorav mange var på sykehuset for å besøke slektninger, brukte sjal og lakener for å bære ut sårede fra den ødelagte bygningen. Myndighetene tok med seg de hardest skadde til sykehus i byen Kandahar, som ligger 13 mil unna.

 

Samtaler kollapset

Taliban satt i sommer i fredssamtaler med USA, men forhandlingene brøt sammen tidligere i september. President Donald Trump erklærte at samtalene var «døde», og siden da har Taliban utført angrep nesten hver eneste dag. Samtidig har gruppen meldt at den er klar for nye samtaler.

Tidligere denne uka ble nesten 50 mennesker drept i to angrep som skjedde omtrent samtidig – det ene var rettet mot et valgkampmøte for president Ashraf Ghani, mens det andre fant sted ved flere departementer i Kabul. Begge angrepene ble utført av selvmordsbombere, og Taliban tok også på seg ansvaret for disse angrepene.

 

Fakta om krigen i Afghanistan

 • Krigen i Afghanistan anslås å ha kostet om lag 150.000 mennesker livet siden 2001. I dette tallet inngår nesten 40.000 sivile afghanere.
 • Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.
 • Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan. I tillegg er ekstremistgruppa IS og en rekke andre væpnede grupperinger aktive i landet.
 • Taliban styrte Afghanistan fra 1996 og fram til den amerikanskledede invasjonen i 2001.
 • Invasjonen skjedde i kjølvannet av 11. september-angrepene i USA, som den ekstreme islamistgruppa al-Qaida sto bak. Al-Qaida hadde treningsleirer i Afghanistan.
 • USA og deres NATO-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.
 • NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, men har fortsatt rundt 20.000 soldater i landet, cirka 14.000 av dem fra USA. Disse trener og støtter afghanske sikkerhetsstyrker.
 • Norge har i underkant av 60 spesialsoldater i Afghanistan, og regjeringen har besluttet at de skal være i landet ut 2019. Fram til 2012 hadde Norge ansvaret for sikkerheten i provinsen Faryab i Nord-Afghanistan.
 • USA og Taliban har gjennomført en rekke runder med samtaler i Qatar det siste året. Målet har vært å bli enige om en avtale som skal legge til rette for amerikansk tilbaketrekking og nedtrapping av konflikten i Afghanistan.
 • Taliban nekter å forhandle med regjeringen i Kabul og har fortsatt sine angrep.
 • 28. september skal det velges ny president i landet.
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 19.09.2019 08.48.53 Sist oppdatert: 19.09.2019 08.48.53