Sju mennesker er drept og nærmere 300 er pågrepet under opptøyer rettet mot utlendinger i Sør-Afrika de siste dagene. Foto: AP / NTB scanpix

Afrika spør Sør-Afrika: Hvorfor hater dere oss?

Angrep på utlendinger i Sør-Afrikas fattigstrøk, fører til kraftige reaksjoner i andre afrikanske land.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 05.09.2019 08.43.47

Hittil er syv personer funnet døde etter omfattende opptøyer rettet mot immigranter fra afrikanske og asiatiske land i Sør-Afrika. Mobbene som herjet i flere bystrøk angrep og stjal fra både utlendinger og sørafrikanske gateselgere.

De to siste ofrene ble funnet i en utbrent butikk eid av utlendinger i Alexandra i utkanten av Johannesburg onsdag, bekrefter en talsmann for politiet. Ifølge talsmannen var det folk som jaktet på skrapmetall og andre verdier i brannruinene, som fant de to døde.

Nærmere 300 mennesker er pågrepet under den siste bølgen av opptøyer, som startet i flere sørafrikanske byer mandag. Onsdag var situasjonen rolig, men på den diplomatiske fronten var Sør-Afrika i hardt vær.

Sørafrikanske journalister forteller at når de besøker andre afrikanske land får de spørsmålet: Hvorfor hater dere oss?

 

Afrikansk kritikk

Nigeria gjorde det klart at de boikotter en stor næringslivskonferanse i Cape Town og ber regjeringen i landet slå hardere ned på fremmedhat og få en slutt på de mange angrepene mot utlendinger, spesielt fra Nigeria, Zimbabwe og Somalia. Ledere fra Rwanda og Malawi meldte også avbud.

I Lagos i Nigeria måtte Sør-Afrikas ambassade stenge dørene onsdag, etter at rasende demonstranter forsøkte å ta seg inn. Den sørafrikanske butikkjeden Shoprite kom også under angrep i Nigeria og Zambia, og utenfor en av deres butikker i Abuja kom det til sammenstøt mellom steinkastene demonstranter og politi. Den sørafrikanske telegiganten MTN har midlertidig stengt alle sine butikker i Nigeria, av frykt for angrep.

Zambia har avlyste et planlagt fotball-landskamp som skulle ha vært spilt i Lusaka på lørdag. Studenter fra byen kledde seg i svart og med plakater «No Violence» stilte seg opp utenfor Sør-Afrikas ambassade i landet.

– Forholdene kan fortsatt bli enda verre. Vi står i fare for å miste enda mer dersom ikke presidenten klarer å få kontroll med hans eget parti, med politiet og med staten. I dag er det immigranter som angreipes, i morgen angriper vi hverandre. Som alltid der det de fattige som lider mest, skriver Zaheera Jinnah, forsker ved University of the Witwatersrand’s African Centre for Migration and Society i Mail & Guardian.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa maner til ro, men medgir at landet nå står overfor «en enorm utfordring».

– En rekke mennesker tar nå loven i egne hender, konstaterer Ramaphosa.

 

Store ulikheter

Sør-Afrika er hjem for mange økonomiske immigranter fra andre afrikanske land, og det er ikke uvanlig at de utsettes for angrep og vold. Det var omfattende angrep mot innvandrere, spesielt fra Nigeria, Somalia og Zimbabwe i 2008 og igjen i 2015.

Den siste bølgen av angrep startet mandag, dagen etter at sørafrikanske lastebilsjåfører startet en landsomfattende streik i protest mot at selskapene ansatte utenlandske sjåfører. Veier ble blokkert og lastebiler med utenlandske sjåfører ble flere steder stukket i brann, først og fremst i KwaZulu-Natal-provinsen.

I Johannesburg skjedde de første voldsepisodene i Hillbrow et fattige område med mange fattige og stor kriminalietet nær sentrum av byen.

Den offisielle arbeidsledigheten i Sør-Afrika var i juli på hele 29 prosent. Det betyr at 6,6 millioner mennesker er uten jobb. De sosiale ulikhetene er store. 13 prosent av befolkningen bor i uformelle boliger. Mange er desperate.

 

Mot seksualisert vold

Samtidig har studenter i Cape Town denne uken protestert mot voldtekt og overgrep mot kvinner. Tidligere i ukene forsøkte de å innta konferansesenteret der regjeringsledere og næringslivstopper hadde møte. Protestene kom etter at en student ble voldtatt og drept i Cape Town. Kvinner over hele landet har sluttet seg til protester på sosiale medier der de mener politiet og påtale myndighetene gjør for lite for å beskytte dem mot seksualisert vold.

Forakt for politiet er stor i Sør-Afrika. Deres manglende vilje eller evne til å rettsforfølge voldtektsforbrytere skaper harme.

 

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.09.2019 08.43.47 Sist oppdatert: 05.09.2019 08.43.47