Økt avskoging: Delstaten Mato Grosso i Brasil 1. september 2019. Foto: Victor Moriyama / The New York Times / NTB scanpix

Stor-investorer bekymret for utviklingen: Går sammen om ny regnskog-erklæring

230 internasjonale investorer med en samlet forvaltning av rundt 16 tusen milliarder dollar er bekymret for utviklingen i Brasils regnskoger. Nå går de sammen for å endre utviklingen.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 20.09.2019 10.31.41

I fellesuttalelsen heter det at ødeleggelsen av Amazonasregnskogen er en trussel mot verdensøkonomien. Investorene, som samlet forvalter 16 tusen milliarder dollar, frykter dessuten at selskaper som medvirker til avskoging utsetter seg og sine aksjonærer for stor finansiell risiko.

«Det er med stor bekymring vi følger den eskalerende krisen med avskoging og skogbranner i Brasil og Bolivia. Som investorer, som har plikt til å handle i henhold til de langsiktige interessene til våre mottakere, anerkjenner vi den avgjørende rollen tropiske skoger spiller for å takle klimaendringer, beskytte biologisk mangfold og sikre økosystemtjenester», heter det i erklæringen.

Blant de 230 finansaktørene finnes også store norske bank- og forsikringsselskaper som DNB, KLP, Sparebank1 og Storebrand.

 

– Et enormt viktig signal

Aldri før har så mange mektige investorer gått sammen for å kreve beskyttelse av regnskogen. Selskapene krever at bedrifter umiddelbart treffer tiltak for å få slutt på avskoging i sin virksomhet og leverandørkjeder.

– Dette er et enormt viktig signal til bedrifter som medvirker til regnskogsødeleggelse. De må slutte å rasere regnskog, ellers vil de miste tilgang på investeringskapitalen de trenger til sin virksomhet, sier seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet.

Han mener erklæringen bare er starten på hvordan avskogingsrisiko i framtida kommer til å bli en større og større risiko og ulempe for virksomheter, fordi det vil skremme vekk både kunder og investorer.

 

Skryter av Storebrand og KLP

Til sammen forvalter de 230 investorene kapital tilsvarende åtte ganger mer enn Brasils årlige brutto nasjonalprodukt.

Olsen sier tiden er overmoden for at bedrifter må få slutt på avskoging hos egne leverandører. I tillegg mener han selskapene må kreve av Brasils regjering at den gjør det som skal til for å stanse avskoging, beskytte urfolks menneskerettigheter og håndheve landets miljølover.

– Det er gledelig at norske investorer tar avskogingstrusselen på alvor. Regnskogfondet vil spesielt trekke fram Storebrand og KLP, som har vært helt sentrale i å få dette viktige investorinitiativet til å skje, sier Olsen.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 20.09.2019 10.31.41 Sist oppdatert: 20.09.2019 10.31.41