Xinhua  ie, POL, Politics & Law

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa virket seierssikker allerede under valgkampen. Nå har landets valgkommisjon fastslått at han fikk akkurat nok stemmer til å unngå en andre valgomgang. Foto:  Xinhua / Sipa USA / NTB scanpix

Foto: Xinhua

Zimbabwe: Opposisjonen klager på valgjuks etter Mnangagwas seier

Emmerson Mnangagwa er valgt til president i Zimbabwe. Opposisjonskandidaten Nelson Chamisa hevder å ha beviser for at valgresultatet ikke stemmer. Seks ble drept av politiet under protestaksjoner torsdag.

Av NTB-AP-DPA-Ritzau og Jeffrey Moyo, Harare Sist oppdatert: 03.08.2018 07.55.16

Opposisjonslederen hevder også at politiet har inntatt hans partis hovedkontor, angivelig for å konfiskere informasjon om et feilaktig valgresultat.

– Takk gud for at vi har tatt kopier. Vi kommer til å framlegge bevisene, skriver kandidaten for partiet MDC i en Twitter-melding.

Den 40 år gamle advokaten Chamisa fikk 44,3 prosent av stemmene i valget, opplyste valgkommisjonen natt til fredag. Vinneren Emmerson Mnangagwas oppslutning var på 50,8 prosent – akkurat nok til å unngå en andre valgomgang.

Chamisa og hans tilhengere nekter å godta resultatet, og hevder at den midlertidige regjeringen har jukset.

 

Ber om "en ny start"

Mnangagwa, som i fjor ble innsatt som president da Robert Mugabe mistet makten etter et militærkupp, har på sin side tatt til orde for en ny start.

– La oss alle holde hender i fred, fellesskap og kjærlighet, og sammen bygge et Zimbabwe for alle, skrev Zimbabwes 75 år gamle president i en Twitter-melding natt til fredag.

Mnangagwa lover å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten.

Hans motstandere mener imidlertid at ZANU-PF-politikeren ikke er noe annerledes enn forgjengeren Mugabe, som han i mange år var en viktig støttespiller for. Presidenten anklages også for å ha lagt til rette for et urettferdig valg.

De får delvis støtte fra EUs observatørkorps. 

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, sa lederen for observatørkorpset Elmar Brok tidligere denne uka.

 

"Uansett kostnad"

Zanu-PF hadde åpenbart bestemt seg for valgseier uansett kostnad. Soldater har skutt med skarpt mot ubevæpnede sivile. Det som nå gjenstår er å se spillet som vil foregå innenfor det regjerende Zanu-PF-partiet, sier Mlondolozi Ndlovhu, politisk kommentar og medieekspert ved University of Zimbabwe til Bistandsaktuelt. 

Han spår at det kan bli kraftige innbyrdes strider mellom de to mektigste figurene innen partiet, partileder Mnangagwa og visepresident Constantin Chiwenga. Sistnevnte er pensjonert general. 

Opposisjonslederen Chamisa besøkte torsdag opposisjonstilhengere som ble såret da politi og soldater brukte skytevåpen, tåregass og vannkanoner for å slå ned protester dagen før. Seks personer ble ifølge politiet drept i uroen, men politiet sier ingenting om hvordan de mistet livet.

 

Etterforskes av politiet

– Vi har sett angrep på ubevæpnede sivile. Er dette normalt selv i en bananrepublikk? spurte Chamisa.

Samtidig blir det meldt at politiet har innledet en etterforskning av Chamisa og flere andre, blant dem opposisjonspolitiker Tendai Biti. De mistenkes for å ha oppfordret til vold og for å ha vært i besittelse av farlige våpen, opplyser advokaten Kumbirai Mafunda til nyhetsbyrået AP.

I forbindelse med etterforskningen er det utstedt en ransakingsordre som gir politiet mulighet til eventuelt å konfiskere gjenstander som blir regnet som bevis.

 

Sperret av MDCs kontor

Politiet sperret torsdag av hovedkvarteret til opposisjonspartiet MDC i Harare, og soldater og politi patruljerte fortsatt i hovedstadens sentrumsgater

Storbritannia mener soldatene må bort.

– Vi fordømmer den overdrevne maktbruken fra sikkerhetsstyrker mot demonstranter, sier Storbritannias ambassade i Harare i en Twitter-melding.

– Den britiske ambassadøren møtte regjeringsministre i går og i dag og gjorde det klart at militæret bør fjernes fra Harares gater. Sikkerhetsstyrker må opptre ytterst behersket, heter det videre.

 

Skylder på opposisjonen

Regjeringspartiet ZANU-PF gir opposisjonen skylden for volden. Også politiet retter fingeren mot demonstrantene, og på en pressekonferanse torsdag ble det hevdet at rundt 4000 opposisjonelle «beleiret» sentrum av Harare.

Noen av dem bar på jernstenger og steiner, opplyste politiet.

Menneskerettsaktivister, observatører og opposisjonen har imidlertid en annen versjon. De beskriver hvordan styrkene løp inn i folkemengden og slo ned tilfeldige folk med geværkolbene, samtidig som det ble brukt tåregass, vannkanoner og skutt med skarpt.

En soldat retter en pekefinger mot fotografen i det en gruppe militære passerer på patrulje gjennom en sentrumsgate i Harare torsdag. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix

Valgvinneren

* Emmerson Mnangagwa (75) ble utnevnt til president i Zimbabwe i november i 2017 da de militære grep makten og tvang Robert Mugabe til å gå av.

* Han har støtte i hæren, etterretningstjenesten og regjeringspartiet ZANU-PF.

* Har vært visepresident siden 2012, men ble avsatt av Mugabe 6. november etter å ha blitt anklaget for illojalitet.

* Etter selvstendigheten i 1980 var han etterretningssjef og sikkerhetsminister fram til 1988, i en periode da hæren drepte mellom 10.000 og 20.000 mennesker i massakrene i det sørlige Matabeleland. Han har også vært finansminister (1995–1996) og president for nasjonalforsamlingen (2000–2005).

* Mnangagwa anklages for å ha stått bak angrep på opposisjonen i forbindelse med valget i 2008.

* Går under kallenavnet «Krokodillen». Hans «krokodillegjeng» sto bak væpnede aksjoner mot det hvite minoritetsregimet i det daværende Rhodesia på 1960-tallet.

* Han ble torturert etter å ha blitt tatt til fange av rhodesiske styrker, men slapp dødsstraff på grunn av sin unge alder – han var 21.

* Etter å ha sluppet fri fikk han militær trening i Kina og Egypt, og han fikk deretter en sentral posisjon i kampen mot regimet.

* Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann, er gift og har flere barn.

(Kilde: BBC, Wikipedia, AP, NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 03.08.2018 07.55.16 Sist oppdatert: 03.08.2018 07.55.16