Uavhengighetsdag, Harare, Zimbabwe 18. april 2018.

Zimbabwe feiret onsdag sin uavhengighetsdag, for første gang etter at Robert Mugabe ble fjernet fra makten. Militæret var synlig tilstede. President Emmerson Mgangagwa (i sivile klær midt på bildet) lovet bedre tider og åpenhet for økonomiske investeringer.

Foto: Jan Speed

Zimbabwe feiret uavhengighet uten Mugabe

Zimbabwe feiret onsdag sin nasjonale uavhengighetsdag for første gang etter at Robert Mugabe ble fjernet fra makten. President Emmerson Mgangagwa lovet bedre tider for alle.

Av Jeffrey Moyo og Jan Speed i Harare, Zimbabwe Sist oppdatert: 18.04.2018 15.42.01

Zimbabwe feiret onsdag 38 år med uavhengighet på det store store nasjonale fotballstadionet i Harare. Den avsatte diktatoren Robert Mugabe var ikke tilstede. For første gang var opposisjonen invitert til feiringen på det store nasjonale fotballstadionet i Harare.

Militæret var likevel svært synlig med æresvakt og en oppvisning av en redningsaksjon med spesialtropper som firet seg ned fra et helikopter.

President Emmerson Mgangagwa og hans visepresident, tidligere general Constantino Chiwenga, som ledet kuppet mot Mugabe i november i fjor, høstet stor applaus. Like høye var jubelropene da opposisjonens presidentkandidat Nelson Chamisa gjorde sin entre.

Men det var bare tilhengere av regjeringspartiet ZANU-PF som stilte med t-skjorter og uniformer, og fikk danse nede på indre bane.

– Vi fikk dem tildelt da vi kom hit. Men jeg er glad for feiringen, fortalte Sarudzai Keche (45).

 

Lover bedre tider

Biskopen som åpent feiringen siterte fra Bibelen: "Jeg så en ny himmel og en ny jord…"

I sin lange tale, som tydeligvis kjedet tilhørerne, gjentok Mgangagwa mange av slagordene som var hengt opp rundt om på stadionet.

 – For fem måneder siden tok zimbabwere til gatene i en fredelig revolusjon. Vi har hørt deres stemmer, vi deler deres visjon. Sammen skal vi bygge en ny nasjon med enhet, fred og harmoni, sa presidenten, som har en fortid som både forsvarsminister og visepresident under Mugabe.

Mgangagwa lovet rask økonomisk vekst med fokus på investeringer, jobbskaping og matsikkerhet.

– Zimbabwe er blitt et åpent samfunn. Vi har igjen fått frihet til å drømme, sa han til de 60 000 frammøtte.

 

En dag for alle

 – Som opposisjonsleder er jeg glad for å være her. Dette er en nasjonal begivenhet, ikke en partipolitisk hendelse, sa lederen for Kambizi-partiet, Henry Mutasa, til Bistandsaktuelt.

– Vi er her for å være sammen med andre zimbabwere for å vise verden at det var ikke ZANU-PF alene som kjempet for uavhengigheten. Vi er glad at president Mngangagwa viser åpenhet ved å invitere opposisjonspartiene til feiringen. Men han bør snart få noen nye ansikter inn i regjeringen, sa Tenda Munyanduri, lederen for New Patriotic Front.

Selv om det var en følelse under feiringen at noe nytt var på gang, så er de politiske spenningene store. Dagen før undertegnet visepresidenten, som mange betrakter som makten bak tronen, et brev der han sparket mange hundre sykepleiere som tidligere i uken hadde gått ut i streik for bedre lønn. Dette vil ramme et allerede svekket helsesystem.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.04.2018 15.42.01 Sist oppdatert: 18.04.2018 15.42.01