thepicturesoftheday.com, zumapress.com, zuma, press, zreportage.com, zselect, zagency, zwire, 065A6681.JPG, zlast24, 20180112_zaa_q100_044.jpg
USAs president Donald Trump skal nå vurdere kutt i bistanden til Palestina. Det kan få enorme konsekvenser for det palestinske folk. Foto: Hassan Jedi / Zuma / NTB Scanpix

Vil Trump kutte bistanden til Palestina?

Dersom USA kutter bistanden til palestinerne, vil dette trolig forsterke den humanitære krisen i de palestinske områdene og tvinge europeiske og arabiske land til å bidra med mer. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) advarer USA mot bistandskutt.

Av NTB Sist oppdatert: 15.01.2018 15.20.13

President Donald Trump truer nå med å stanse all bistand dersom ikke president Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) forhandler om en fredsavtale med Israel. Abbas har brutt forhandlingene med henvisning til at Israel stadig utvider bosetninger i de okkuperte områdene.

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), og gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene. Det kan det nå bli en slutt på, ifølge kilder i Det hvite hus.

Den amerikanske bistanden har de siste årene vært på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av FN-organisasjonens budsjett. Årets første bidrag, på i underkant av 1 milliard kroner, skulle ha vært overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg.

 

Minst halvparten

En sentralt plassert kilde i president Donald Trumps administrasjon opplyser nå at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt dersom det ikke blir gjort store endringer i UNRWA.

Trump har ikke tatt en endelig avgjørelse, men vurderer også å kreve at palestinerne setter seg til forhandlingsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden.

Israel har lenge krevd nedleggelse av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklinikker og bistår flyktningene med mat og tak over hodet.

– UNRWA er en organisasjonen som forsterker problemet med palestinske flyktninger, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig.

Han hevder at det er galt å kalle etterkommerne etter dem som er drevet på flukt av Israel opp gjennom årene for flyktninger, vel vitende om at retten til å vende tilbake er et av palestinernes ufravikelige krav i forhandlinger med Israel.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at dette bare vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA, som er hjem for over 2 millioner palestinske flyktninger.

 

Norsk uro

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

Dersom USA kutter bistanden til palestinerne, vil dette trolig forsterke den humanitære krisen i de palestinske områdene og tvinge europeiske og arabiske land til å bidra med mer. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som nylig besøkte Washington sammen med statsminister Erna Solberg (H), advarer USA mot å kutte bistanden.

– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vært det norske synspunktet, sa Søreide tidligere i måneden.

Bistand til Palestina

  • USAs bidrag til UNRWA og prosjekter relatert til organisasjonens virksomhet er på rundt 3 milliarder kroner i året. Det utgjør rundt en firedel av UNRWAs budsjett.
  • USA har også bidratt med rundt 3,3 milliarder kroner i årlig bistand til de palestinske områdene siden Oslo-avtalen ble inngått i 1993. Mesteparten av denne bistanden har gått til prosjekter drevet av USAID på Vestbredden, men rundt 300 millioner kroner gikk i 2017 også til de palestinske sikkerhetsstyrkene.
  • Norge har siden 2005 bidratt med over 7 milliarder kroner i bistand til palestinerne, de siste årene nærmere 700 millioner kroner årlig.


Kilder: UNRWA, Haaretz, Norad

Publisert: 15.01.2018 15.20.12 Sist oppdatert: 15.01.2018 15.20.13