Kickbokser Patricia Opolot, prisutdeling Women 4 Women Award

Den ugandiske kickbokseren Patricia Opolot er en av vinnerne av konkurransen Women 4 Women Award. Prisutdelingen har som mål å styrke målbevisste ugandiske kvinner som satser på en selvstendig karriere.

Foto: Sofi Lundin

Uganda: Slagferdig kick-bokser fikk kvinne-pris

− Å være bokser er hardt, men det har gitt meg mot og styrke til å stå opp for meg selv, sier Patricia Opolot, ugandisk kickbokser med internasjonal suksess. Hun er en av kvinnene som hylles i ny kåring - igangsatt av ambassadørkorpset i landet.

Av Sofi Lundin / Uganda Sist oppdatert: 10.07.2018 09.54.06

Opolot er en av kvinnene fra ulike deler av Ugandas samfunnsliv som har vunnet i konkurransen Women 4 Women Award. Hun vil nå få støtte til nettverksbygging for framtidig karriere.

Kåringen er dratt i gang av flere av de kvinnelige ambassadørene til Uganda. Blant dem er ambassadørene fra Norge, Frankrike, Tyrkia og USA, samt utsendingene fra FN og Det internasjonale pengefondet. Målet er å hjelpe ugandiske kvinner som kjemper for endring i samfunnet og å støtte dem i deres karriereutvikling.

 

Vil heie på kvinner

– Det å være kvinne i Uganda og ønske karriere er utfordrende på andre måter enn det er for menn. Som diplomater har vi tilgang til et nettverk som disse unge kvinnene ikke har. Med Women 4 Women-konkurransen ønsker vi å hjelpe disse unge kvinnene opp og frem, sier Norges ambassadør i Uganda, Susan Eckey.

Vinnerne av konkurransen belønnes ikke med penger. I stedet får de støtte, veiledning, inspirasjon og hjelp til nettverksbygging.

Da søknadsfristen gikk ut hadde juryen fått inn rundt 100 søknader. De nominerte var fordelt på flere kategorier; deriblant kunst, kultur, menneskerettighetsprosjekter, næringsliv og sport. Kåringen av vinnerne skjedde tidligere i sommer.

 

Stolt prisvinner

Patricia Opolot, som vant i kategorien for sport, er en av Ugandas fremste kickboksere og har vunnet flere titler i sin idrettsgren, både i hjemlandet og utenlands.

Men å være kvinnelig bokser i Uganda er langt fra enkelt.

– Folk forstår ikke at kvinner kan, og vi får ingen støtte fra samfunnet. Min karriere i boksing har gitt meg den unike muligheten til å gi andre kvinner en stemme og vise at kvinner kan, sier Opolot.

Se CCTVs intervju med Patricia Opolot (2016) her

Premien hennes i Women 4 Women Award er en reise til Frankrike med ekspertråd og coaching. Opolot sier hun er veldig begeistret for å vinne, men at hun ikke ante hvem som sendte inn hennes navn i konkurransen.

 

– Noe av det beste som har skjedd meg

En annen av prisvinnerne var Joy Mwesigwa, som i mange år har gjort en innsats for funksjonshemmede barn. Premien blir en reise til USA hvor hun vil få kursing og veiledning av eksperter.

– Jeg har ikke ord for hva jeg føler nå. Denne utmerkelsen er noe av det beste som har skjedd meg, sa Mwesigwa, da hun mottok prisen under en tilstelning i residensen til den franske ambassadøren i Kampala.

Som leder for Kampala School of the Physically Handicapped, har Mwesigwa de siste 29 årene kjempet for å gi funksjonshemmede barn et verdig liv.

– Det er ufattelig mange utfordringer. Den største er kampen mot stigmatiseringen i samfunnet. Handikappede barn blir sett på som mindre verdige. Disse barna betyr alt for meg. De er som min egen familie og jeg ønsker at alle skal se hvor flotte egenskaper de har, sier hun.

 

Gir seg aldri

– Det er helt utrolig å se alle disse flotte kvinnene. De starter med to tomme hender og gir seg aldri. Å kunne bidra til å hjelpe dem på veien er helt fantastisk, sa ambassadør Susan Eckey i etterkant av prisutdelingen.

Nå håper hun og de andre jurymedlemmene at Women 4 Women Awards kan bli en årlig event.

– Menneskerettigheter og likestilling står høyt på agendaen i Norge. Women 4 Women Awards passer inn i det vi ønsker å fremme i verden, sier Eckey.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Joy Mwesigwa, prisutdeling Women 4 Women Award i Uganda
Joy Mwesigwa, leder for Kampala School of the Phsyically Handicapped, mottar pris for sin mangeårige innsats for funksjonshemmede barn. Foto: Sofi Lundin
Publisert: 10.07.2018 09.54.06 Sist oppdatert: 10.07.2018 09.54.06