– Inngikk en avtale med Saga, ikke med den norske stat

Statssekretær i utenriksdepartementet Jens Frølich Holte avviser at Norge har et ansvar for de rustne, norskbygde oljeplattformene utenfor Benin.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 21.09.2018 08.31.05

Bistandsaktuelt beskrev i siste utgave hvordan fire oljeplattformer – bygget i Norge på 80-tallet – fortsatt står og forfaller i havet utenfor landets hovedstad Cotonou.

Med bistand fra Norge og Verdensbanken skulle Benin utvinne sine oljeressurser sammen med det norske oljeselskapet Saga Petroleum. Oljeriggene som i dag står og ruster, ble i hovedsak produsert i Norge og finansiert gjennom lån Benin tok opp gjennom det statlige norske Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK). Avtalene var del av den såkalte skipseksportkampanjen som hadde som formål å få oppdrag til en presset norsk verftsindustri. Lånene ble slettet rundt årtusenskiftet, men fortsatt sitter det fattige landet igjen med det FN Miljø (UNEP) mener kan utvikle seg til en miljøkatastrofe.

Knut Arild Hareide har i etterkant av reportasjen sendt et skriftlig spørsmål til utviklingsminister Nikolai Astrup der han spør hvordan regjeringen vil forholde seg til de gjentatte henvendelsene fra Benins myndigheter om rydde-hjelp.
«Norge er innstilt på å være med i videre diskusjon med Benin og det internasjonale samfunn om hvordan man sammen kan finne en god løsning i denne saken», har utviklingsminister Nikolai Astrup skrevet i sitt svar til KrF-lederen.  Hareide har uttalt til Bistandsaktuelt at han er skuffet over svaret fra ministeren. Til Bistandsaktuelt sier Hareide at han mener Norge har et moralsk ansvar for plattformene på Sémé-feltet.

– Uansett mener jeg at Norge bør ta ansvar: Vi har fagkunnskapen, vi har ressursene og bør bidra til å avverge en miljøkatastrofe, sier Hareide.

 

– Inngikk ingen avtale med Norge

Det er ikke politisk ledelse i utenriksdepartementet enig i. Bistandsaktuelt har fremlagt uttalelser fra tidligere å nåværende regjeringsmedlemmer i Benin for utenriksdepartementet. Der kommer det tydelig fram at Benin fortsatt mener Norge har et ansvar for å rydde opp på Sèmè-feltet. På spørsmål om hvorfor norske myndigheter er uenig i dét perspektivet svarer Frølich Holte at «Benin inngikk en avtale med Saga Petroleum, ikke med den norske stat».

– Norge har dermed ikke noe juridisk ansvar i saken. Etter at Benins myndigheter sa opp kontrakten i 1985 og Saga Petroleum måtte forlate landet, ble Sèmè-feltet drevet videre av andre utenlandske selskaper.

– Benin har gjentatte ganger bedt Norge om hjelp til å rydde. Hvorfor er forespørselen avslått?

– Norge har finansiert en konsulentstudie av det forlatte oljefeltet for å gi kunnskap til Benin om den potensielle miljøtrusselen som ligger der, slik at landet står bedre rustet til å rydde opp. Norge har også bidratt til å knytte kontakt mellom Benin og FNs miljøprogram UNEP, som det siste året har kartlagt ulike scenarier for sikring og nedmontering av hele eller deler av installasjonene. Norge er innstilt på å være med i videre diskusjon med Benin og det internasjonale samfunn om hvordan man sammen kan finne en god løsning i denne saken.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 21.09.2018 08.31.04 Sist oppdatert: 21.09.2018 08.31.05