aid, conflict, Horizontal

Matvarer leveres av Røde halvmåne i en by sør for havnen Hodeida som regjeringsstyrkene forsøker å gjenerobre.

Foto: Nabil Hassan / NTB scanpix

Hjelpearbeidere trekkes ut av Jemen

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har trukket 71 ansatte ut av krigsherjede Jemen av sikkerhetshensyn. Hjelpearbeidere frykter konsekvensene av nye kamper.

Av NTB Sist oppdatert: 08.06.2018 05.48.47

– Vår virksomhet er blitt blokkert, truet og direkte rammet de siste ukene, heter det i en uttalelse fra organisasjonen torsdag.

For mindre enn to måneder siden ble en ICRC-ansatt i Jemen drept. Nå frykter organisasjonen at arbeidet i landet vil bli hardt rammet. ICRC bidrar blant annet med matvarehjelp og medisinsk bistand.

De 71 som trekkes ut av Jemen, utgjør over halvparten av ICRCs internasjonalt ansatte i landet. Organisasjonen vil fortsatt ha 452 medarbeidere igjen i Jemen – inkludert lokalt ansatte.

Konflikten i Jemen, hvor Saudi-Arabia og andre arabiske land spiller viktige roller, har krevd over 10.000 menneskeliv og brakt Jemen til randen av en sultkatastrofe.

 

Kamp om nødhjelpshavn

Forrige helg ble det meldt at regjeringsstyrker rykker stadig fram mot den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen og det meldes om mange drepte.

Havnebyen Hodeida kontrolleres av Houthi-opprørerne og har vært selve livsnerven for Jemens krigs- og sultrammede befolkning.

Rundt 70 prosent av all nødhjelp til landet har kommet sjøveien til Hodeida, og de saudistøttede regjeringsstyrkenes offensiv mot byen kan derfor få store følger.

Styrkene har de siste ukene erobret en rekke landsbyer rundt Hodeida og står nå få kilometer utenfor bygrensa.

 

Frykter konsekvensene

– Selv en midlertidig stenging av Hodeida-havnen vil få ødeleggende konsekvenser for familier som bor i det Houthi-kontrollerte nord og i sentrum av landet, sier Linda Bukåsen. Hun er Redd Barnas regionleder for Midtøsten og Europa og besøkte Hodeida i mai.

– Som vanlig vil det gå verst utover barn. Mer enn to millioner barn under fem år i Jemen lider allerede av akutt underernæring. Skulle angrepet på Hodeida vedvare, kommer dette tallet til å bli mye høyere. De mest sårbare områdene kan i verste fall bli rammet av hungersnød, sier hun.

– Ingen andre havner i Jemen har kapasitet til å dekke gapet som vil oppstå dersom importen i Hodeida skulle stanse, sier Bukåsen.

Over 100.000 mennesker er drevet på flukt siden regjeringsstyrkene for to måneder siden begynte sin framrykking langs vestkysten av Jemen.

Dersom regjeringsstyrkene rykker inn i Hodeida, frykter Redd Barna at over 300.000 mennesker vil bli drevet på flukt. FN er «ekstremt bekymret», ifølge talsmannen Stephane Dujarric.

– En opptrapping av kamphandlingene vil helt åpenbart drive enda flere mennesker på flukt, sier han.

 

Verdens verste

Jemen regnes fra før som verdens verste humanitære katastrofe. Anslagsvis 10.000 mennesker er drept og over 50.000 er såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015, og de fleste ofrene er sivile.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp utenfra. 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød i Jemen, flesteparten barn.

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.06.2018 05.48.47 Sist oppdatert: 08.06.2018 05.48.47