En tidligere økonomisjef svindlet organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue (CHD) for nærmere 30 millioner kroner. Nå har Norge fått tilbakebetalt 7 millioner kroner. Den anerkjente dialog-organisasjonen driver fred og forsoningsarbeid i en rekke konfliktområder, som her i Mali. Foto: CHD

Norge fikk tilbake 7 millioner kroner etter at økonomisjef gjorde gigantunderslag

En tidligere økonomisjef i organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue – som Norge har støttet gjennom en årrekke – er dømt for å ha underslått 30 millioner kroner.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 24.01.2018 12.07.52

I juni 2010 fikk ledelsen i Centre for Humanitarian Dialogue (CHD) mistanke om at noe var galt. Revisjonsfirmaet KPMG ble hyret inn for å sjekke regnskapet i den sveitsiske organisasjonen.

Undersøkelsene avdekket grove økonomiske uregelmessigheter, og endte med at organisasjonens økonomisjef ble politianmeldt for svindel. Organisasjonen anklaget den tidligere økonomisjefen for å ha brukt en rekke ulike metoder for å stjele rundt 30 millioner kroner mellom 2004 og 2010.

Revisorenes dramatiske konklusjoner førte til at topplederen og grunnleggeren av organisasjonen, Martin Griffiths, trakk seg fra sjefjobben. Han begrunnet selv sin avgang med at han "følte et moralsk ansvar" for det som var skjedd.

Den tidligere økonomisjefen ble meldt til politiet i 2010, men først i januar i fjor ble det avsagt dom i saken. Mannen ble til 18 måneders fengsel for svindel, forfalskning og underslag. Emilio Congco, som er informasjonsmedarbeider hos Centre for Humanitarian Dialogue, opplyser at organisasjonen har klart å få tilbake en del av pengene som ble svindlet. I en epost skriver han at tilbakebetaling til Norge var høyt prioritert siden Norge var den største giveren til organisasjonen. 

Og i fjor høst fikk altså den norske statskassa tilbake drøyt 7 millioner kroner. Summen utgjør Norges andel av pengene som ble underslått, og ble tilbakeført etter krav fra Utenriksdepartementet. 

Kontrolldirektør i Utenriksdepartementet, Nils Haugstveit skriver i en epost at dette har vært en krevende sak å følge opp og at det er positivt at CHD nå har gjort opp for seg. 

 

Norsk støtte til dialog og fredsmegling

Centre for Humanitarian Dialogue jobber med dialog og fredsmegling i over 20 land verden over. Organisasjonen mottar støtte fra en rekke ulike land og institusjoner og hadde i 2016 inntekter på nærmer 250 millioner kroner.

Norge er en av de største giverne til CHDs freds- og forsoningsarbeid. Siden 2004 har den sveitiske organisasjonen mottat rundt en halv milliard norske bistandskroner. I 2017 fikk CHD om lag 32 millioner kroner i norsk støtte. Norge har også hatt tung representasjon i organisasjonens styre.

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har vært styremedlem siden 2013,  og ble i 2016 valgt til viseformann i styret. Høyre-politiker Vidar Helgesen (senere statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor, deretter klima- og miljøvernminister) satt i styret fra 2008 til 2013. 

 

Svindlet Flyktninghjelpen og Sykepleierforbundet

Tilbakebetalingen fra den sveitsiske organisasjon var den klart største av sakene Sentral kontrollenhet i Utenriksdepartementet kunne krysse av som ferdigbehandlet i fjerde kvartal i fjor. Totalt ble om lag 8,7 millioner kroner tilbakebetalt Norge etter økonomiske misligheter.

Sentral kontrollenhet fant grunnlag for reaksjon i 18 saker. Flere norske organisasjoner måtte betale tilbake penger etter svindel fra lokalt ansatte og lokale samarbeidspartnere. De økonomiske mislighetene var knyttet til prosjekter som har mottatt støtte fra Norad eller UD.

To Flyktninghjelpen-ansatte i Afghanistan svindlet sin arbeidsgiver for rundt 390 000 kroner. Dette ble avdekket gjennom organisasjonens interne kontrollrutiner. De to medarbeiderne fikk sparken, mens Flyktninghjelpen måtte betale tilbake rundt 140 000 kr til UD og Norad.

 

Fire i ledelsen fikk sparken

Etter å ha gjennomført flere stikkprøver og undersøkelser i 2016 og tidlig i 2017, fant Sykepleierforbundet det nødvendig å be revisorfirmaet KPMG gjennomgå regnskapene til sin samarbeidspartner i Uganda, Uganda Nurses and Midwives Union.

Spesialrevisjonen avslørte av ansatte i den ugandiske sykepleierorganisasjonen svindlet til seg prosjektpenger. Dette skjedde ved hjelp av falske bilag og urettmessige godtgjørelser. Det manglet også dokumentasjon på en rekke utgifter. Fire ansatte - blant dem forbundsleder, generalsekretær, regnskapsfører og kasserer - mistet jobben og saken ble politianmeldt. Sykepleierforbundet, som sto ansvarlig for prosjektet overfor Norad, måtte betale tilbake rundt en halv million kroner. 

"NSF ser svært alvorlig på saken og vurderer det som et klart tillitsbrudd," skrev Sykepleierforbundet på sine nettsider i november i fjor. Sykepleierforbundet skriver også at de vil vurdere eventuelt videre samarbeid når regnskapet for 2017 er avsluttet.

 

44 saker fikk etterspill

Også organisasjonen Lions Aid Norge er blitt utsatt for svindel i to ulike saker: én i Zambia og én i Malawi. I Zambia var det kun en mindre sak som dreide seg om manglende dokumentasjon av utgifter. I Malawi var saken mer alvorlig, og Lions måtte tilbakebetale 290 000 kroner etter mislighold hos sin lokale partner.  

Totalt fikk UD, Norad, Fredskorpset og Norfund varsel om 102 nye saker med mistanke om økonomiske misligheter i 2017. 104 saker ble avsluttet i året som gikk. I 44 saker fra i fjor mente man at det grunnlag for reaksjon. Og totalt ble rundt 13 millioner kroner betalt tilbake til Norge etter økonomiske misligheter. 

Publisert: 24.01.2018 12.07.52 Sist oppdatert: 24.01.2018 12.07.52

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.