Omfattende rusmisbruk er et problem blant ungdom i Zimbabwe der arbeidsløsheten er høy. Foto: Jeffrey Moyo

Zimbabwe: Teater får ungdom ut av rusmisbruk

En 21-åring kravler på bakken i det sentrale forretningsområdet i Zimbabwes hovedstad Harare. Han blir liggende, og stirrer tomt mot den brennende sola. Forbipasserende kaster stjålne blikk mot han, men de passer sine egne saker.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 14.02.2018 05.20.00

Ved siden av 21-åringen Sabelo ligger ei tom flaske BronCleer, ei hostesaft mange unge bruker som rusmiddel. Misbruk av alkohol og andre rusmidler har blitt et stort problem i Zimbabwe, der arbeidsløsheten blant unge er på rundt 90 prosent.

Flere organisasjoner, som Ngomayorira Theatre Association og Edzai Isu Theatre Arts Project, bruker teater i et forsøk på å få ungdommer vekk fra rusmisbruk.

– Vi lager filmer og setter opp teaterstykker for å aktivisere unge rusmisbrukere og hjelpe dem med å avstå fra bruk av rusmidler. Og vi lønner dem for å delta i stykkene, sier Ernest Nyatanga, president i Ngomayorira Theatre Association.

–  Med tidligere rusmisbrukere på settet skjøt vi nylig en film med tittelen Dziva Dema, som dreier seg om promiskuitet og utroskap i ekteskapet, som fører til at familier går i oppløsning. Vi har også laget en komiserie, Mabhero, som handler om svindlere, stolthet og fordommer, og en film kalt Vengeance om kjærlighet og skandaler, legger han til.

 

Magisk middel

For Tafadzwa Muzondo, grunnlegger av teatergruppen Edzai Isu, er teater et magisk middel mot rusmisbruk.

– Teater bidrar til sosial endring ved at vi bruker det til å bevisstgjøre samfunnet om rusmisbruk, for at det skal finne varige løsninger mot denne svøpen, sier Muzondo.

Takket være teaterengasjementet har mange tidligere rusavhengige funnet en ny mening med livet. En av dem er 23 år gamle Simelane Dube.

– Jeg var fortapt, men fant en vei. Jeg har innsett at livet har mer å by på enn rusmidler. Jeg var bare i ferd med å forkorte livet mitt. Nå er jeg lykkelig, teatergruppene har hjulpet meg vekk fra rusmidlene, sier Dube til Bistandsaktuelt.

 

Bevisstgjøring

Også Zimbabwes myndigheter driver forebyggende arbeid.

– Vi har bevisstgjøringsaktiviteter i skolene og gjennom forskjellige medier, sier Eneti Siyame, ansvarlig for mental helse i helsedepartementet.

Artwell Nhari (27) er en annen av de unge som takker teateret for å ha kommet seg vekk fra rusmisbruk.

– Når du bruker rusmidler er du totalt forvirret. Det er nok den viktigste grunnen til at jeg bestemte meg for å slutte. Men stor takk til teaterorganisasjonene som tok meg inn og hjap meg å slippe fri fra rusmidlene. Jeg ble mer opptatt av teaterforestillingene enn av å ruse meg, sier Nhari til Bistandsaktuelt.

Alenemoren Linda Masarira (36) har en 18 år gammel sønn som er blitt rusavhengig. Også hun håper teateret kan hjelpe sønnen ut av avhengigheten.

– Bortsett fra teateret har jeg ikke funnet noe rehabiliteringstilbud som jeg har lit til. Jeg er overbevist om at sønnen min må få disse stoffene ut av systemet sitt, og vi har ikke noe slikt tilbud i Zimbabwe. Kanskje teateret kan være det som skal til for å frigjøre han fra rusmidlene, sier Masarira til Bistandsaktuelt.

Publisert: 14.02.2018 05.20.00 Sist oppdatert: 14.02.2018 05.20.00