Abdul Malik Magidd, en beboer fra bydelen Kisutu, har stukket innom den populære kafeen for å få et raskt måltid. Foto: Kizito Makoye

Storbyen Dar es Salaams beste kafé

– Jeg er stamkunde her. Jeg elsker kebabene deres, de er bare deilige, sier Najma Karim, en av gjestene som bor i området.

Av Kizito Makoye, Dar es Salaam Sist oppdatert: 06.11.2018 06.41.17

Najma, en kvinne med svart hijab og arabiske klær, griper tekoppen og tar en slurk, mens liflige aromatiske dufter stiger til værs. Mat har hun også bestilt.

– Dette er de beste godsakene jeg noen gang har spist. De kommer alltid varme og ferske fra kjøkkenet, sier hun etter å ha tatt en bit.

Det er en vakker søndagsmorgen i den travle Kisutu-forstaden i Tanzanias største by, og K.T. Shop er som en bikube. Gjestene, unge som eldre, myldrer omkring for å finne en plass å sitte og nyte en varm tekopp.

 

Aromaer som gir sjelefred

Som enhver te-elsker kan bevitne, er en veltrukket tekopp fra Tanzanias eldste tesalong verdt besøket. Det er også den berømte maten de serverer.

Det er noe magisk over arbeidet til kokkene på den lille kafeen. Gjester sier at smakene er sensuelle og at aromaene gir fred i sjelen.

Kafeen har i løpet av det siste halve århundret fått en legendestatus, og trekker til seg alle slags folk. Den er berømt for sin aromatiske te med melk, og sies å ha småretter som smaker som «et kyss mot leppene», gjerne servert med en lekker kokoschutney.

 

Startet av indisk immigrant

K.Tea Shop, eller bare K.T. Shop, ble startet av en indisk immigrant i 1968. Den tiltrekker seg kunder på tvers av alle kulturelle kløfter, som strømmer til for å nyte fristende lekkerbiskener. Får man plass på en av pinnestolene oppdager man raskt at stedet er en smeltedigel, med kunder fra alle slags etniske og religiøse grupper.

– Teen smaker så enestående, jeg får lyst til å drikke kopp etter kopp, sier Hussein Abdulmalik, som er på besøk fra Qatar.

For å skape den gode følelsen hos sine kunder, serverer K.T. Shop te med melk, sprø samosaer, lekre kebaber og tanzanianske retter for enhver smak.

– Teen vår er nøye blandet, du kan ikke drikke så god te noen andre steder, sier den 59 år gamle innehaveren Mansoor Ahmed Kadri, som arvet K.T. Shop fra sin far.

– Krydderet er den viktigste ingrediensen i våre retter. Vi bruker bare de beste råvarer når vi lager våre snacks, legger han til.

 

Et strengt regime

Kadri har drevet stedet i over ti år. Som oftest sitter han bak disken, med fettflekker på brilleglassene, og tar imot betalingen fra gjestene.

Han opplyser at tesalongen har flere titalls servitører og kokker, som maler krydderurtene og blander dem for hånd, før de tilsettes i kebabkjøtt, samosafyll eller andre hjemmelagede retter, som kachori.

Hemmeligheten med teen, eller chai, som det heter på swahili, er den unike måten den kokes på, forklarer Kadri.

– Vi har et strengt regime for å brygge te. Først skal vannet kokes, før sukkeret tilsettes, og så etter hvert tebladene og urtene. Melk kommer først når tebladene er omhyggelig silt vekk.

En kopp te og to snacks koster rundt 4500 tanzanianske shilling, vel 15 kroner.

 

Mange valgte å flykte

Da Tanganyika vant uavhengighet fra Storbritannia i 1961, flyktet mange indiske familier fra landet. De ville vekk fra det voksende hatet de opplevde, fordi folk mente de hadde blitt mer velstående på grunn av kolonitidens maktstrukturer.

Men Kadris bestefar, som hadde tatt med kone og barn og utvandret fra Konkan i India til det som da het det britiske protektoratet Tanganyika, forlot ikke sitt nye hjemland. I stedet bygde han opp en solid bedrift for sine etterkommere.

– Bestefaren min hadde langsiktige visjoner, ikke bare for sin egen familie men for hele sin generasjon. Han ville skape en familiebedrift som kunne få et langt liv, sier Kadri.

Og slik har det blitt, i tråd med bestefarens ønsker. Fortsatt lages teen på nøyaktig samme måte som da K.T. Shop åpnet dørene for første gang for femti år siden. 

Både teen og de velsmakende smårettene er berømte blant folk i Dar es Salaam. Denne menyen, bestående av samosa, kebab, kokoschutney og varm te, koster rundt 25 kroner. Foto: Kizito Makoye

Publisert: 06.11.2018 06.41.16 Sist oppdatert: 06.11.2018 06.41.17