Horizontal

Burundi krever at internasjonale hjelpeorganisasjoner øyeblikkelig innstiller sin virksomhet i det konfliktherjede landet. Kritikere hevder det ligger politiske motiver bak og at landets president Pierre Nkurunziza trekker i trådene. Foto: Marco Longari / AFP / NTB scanpix

Burundi stanser hjelpeorganisasjoner

Mener mange ikke-statlige organisasjoner har brutt landets lover.

Av NTB Sist oppdatert: 03.10.2018 08.13.56

Burundi krever at internasjonale hjelpeorganisasjoner øyeblikkelig innstiller virksomheten i landet. Kirkens Nødhjelp er blant dem som rammes.

– Fra og med tirsdag 2. oktober vil Burundi ikke lenger anerkjenne eksistensen til noen ikke-statlige organisasjoner på sitt territorium. De må registrere seg på nytt, sier Burundis innenriksminister Pascal Barandagiye.

Han forteller at flere ikke-statlige organisasjoner ikke respektert lovene som regulerer dem. Uttalelsene kommer etter et møte med representanter for en rekke NGOer, der organisasjonene fikk beskjed om at de vil få tre måneder på seg til å registrere seg og bli godkjent på nytt.

 

Kirkens Nødhjelp rammet

130 ikke-statlige internasjonale organisasjoner opererer i Burundi, blant dem Kirkens Nødhjelp. Disse vil heretter måtte oppfylle strengere krav enn tidligere.

– Vi kan bekrefte at vi er orientert om endringene, og at vi er i gang med arbeidet for å oppfylle de nye kravene, sier kommunikasjonsrådgiver Vegard Tjørhom i Kirkens Nødhjelp.

Burundis myndigheter sier tiltaket kommer etter at flere NGOer skal ha brutt bank- og finansieringsregler og har fremmet homofilt ekteskap, noe som er forbudt.

 

Politiske motiver

Flere mener det ligger politiske motiver bak og at landets president Pierre Nkurunziza trekker i trådene.

– Dette tiltaket bekrefter bare de omfattende og økende bruddene på menneskerettighetene i Burundi fra president Nkurunziza, sier økonomiekspert Martin Nahimana fra analysefirmaet Change Initiative til DPA.

FNs granskingskommisjon for Burundi påpekte i fjor at «det er grunn til å tro at forbrytelser mot menneskeheten blir begått» i det lille østafrikanske landet.

I september la kommisjonen fram en ny rapport, som delvis legger skylden på Burundis president Pierre Nkurunzizas gjentatte oppfordringer til hat og vold.

– Alvorlige menneskerettighetsbrudd, inkludert forbrytelser mot menneskeheten, blir fremdeles begått i Burundi i 2017 og 2018, heter det i den ferske rapporten som har gransket situasjonen i landet, som grenser til Rwanda, Tanzania og Kongo.

 

Politisk krise

Rapporter trekker fram forbrytelser som henrettelser uten rettergang, bortføringer, tortur, seksuelle overgrep og vilkårlige pågripelser.

– Noen grep, som for eksempel å kvitte seg med lik eller aksjoner om natten, gjør at disse bruddene blir mindre synlige. Men de er likevel høyst reelle, sier kommisjonens leder Doudou Diene i en uttalelse.

Burundi befinner seg i en politisk krise i kjølvannet av uroen som brøt ut i 2015 da president Nkurunziza kunngjorde at han ville ta fatt på en tredje presidentperiode, i strid med grunnloven. Det utløste store demonstrasjoner, som regjeringen slo ned på med hard hånd, samt et kuppforsøk.

Myndighetene anklages for omfattende overgrep, som har fått Den internasjonale straffedomstolen ICC til å sette i gang gransking.

Minst 1200 mennesker ble drept i voldshandlingene i det lille afrikanske landet, mens 400 000 ble drevet på flukt, ifølge ICC. Burundis regjering reagerte på etterforskningen med å melde seg ut av ICC.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 03.10.2018 08.13.56 Sist oppdatert: 03.10.2018 08.13.56